Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema dopuštenje

Italija odbija prihvatiti 141 migranta s Aquariusa

migranti
GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS/PIXSELL
13.08.2018.
u 15:14

Humanitarni brod Aquarius proveo je devet dana na moru u lipnju pošto ih je nova talijanska populistička vlada prozvala taksi službom i optužila za pomaganje krijumčarima ljudi

Humanitarni brod Aquarius, koji je prošlog tjedna u vodama Libije spasio 141 migranta, nema dopuštenje za pristanak u talijanske luke, poručio je u ponedjeljak Rim i pozvao Europsku uniju i Veliku Britaniju da se pobrinu za njih. 

Brod Aquarius, kojim upravljaju francusko njemačka dobrotvorna udruga SOS Mediteran i Liječnici bez granica (MSF), spasio je migrante u dvije odvojene operacije i sada se nalazi u međunarodnim vodama između Italije i Malte

Humanitarni brod Aquarius proveo je devet dana na moru u lipnju pošto ih je nova talijanska populistička vlada prozvala taksi službom i optužila za pomaganje krijumčarima ljudi. 

"Mogu ići gdje god žele, ali ne i u Italiju", napisao je talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini na svom profil Twittera i  pritom naveo Francusku, Njemačku, Veliku Britaniju i Maltu kao destinacije.

Salvini je dodao da je potrebno zaustaviti trgovinu ljudima i njihovim pomagačima, uz hashtagove #zatvoreneluke i #otvorenasrca. 

Glasnogovornik Europske komisije, kojega je kontaktirao Reuters, rekao je da Bruxelles razgovara s nekoliko članica Europske unije i pokušava riješiti incident s Aquariusom. 

I malteški koordinacijski centar za spašavanje odbio je prihvatiti brod u subotu, dok glasnogovornik malteške vlade u ponedjeljak nije bio dostupan za komentar. 

Većina humanitarnih brodova više ne obilazi obalu Libije zbog pritisaka Malte i Italije, u koju je pristiglo više od 650 tisuća migranata od 2014. godine. No i dalje je otvoren prostor krijumčarima ljudi. Samo je u lipnju i srpnju u blizini Libije poginulo 720 ljudi, u vrijeme kada je zabilježena odsutnost većine humanitarnih brodova, procjenjuju iz međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty Internationala. 

 

Komentara 16

DU
Deleted user
16:15 13.08.2018.

Humanitarni brod??? Što onda u ovom drugom članku kombi kraj Karlovca koji je pun tih nesretnih ljudi jurio na policijskog službenika ne nazovete "humanitarnim kombijem"?? Iste stvari rade ta soroščad na brodu i ovaj ubojica u pokušaju za volanom toga kombija. KRIJUMČARE LJUDE....i igraju se ljudskim sudbinama. Talijani bravo.

AN
anp
15:50 13.08.2018.

To talijani !!!!!

PE
pehlinar
16:17 13.08.2018.

torpedo je davno izmišljen

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije