Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istina o Istanbulskoj

Tvrde da imaju potpise. Grbin: Ovo baca ljagu na demokraciju

Istanbulska konvencija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
11.06.2018.
u 21:50

“Plenković je pokazao da mu je važnija Istanbulska konvencija od mišljenja akademske zajednice, Crkve i gotovo 400.000 građana”

Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” objavila je jučer da je prikupila dovoljno potpisa (377.635) za raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije. Ta je informacija mnoge iznenadila nakon prošlotjedne objave da nemaju dovoljno potpisa pa su se ponovno otvorile sumnje da su se potpisi prikupljali i nakon propisanog roka. Iz inicijative odbacuju te sumnje te kažu da su i prije tjedan dana rekli da čekaju još knjiga s potpisima.

– Nakon prikupljanja potpisnih knjižica sa svih potpisnih mjesta i detaljne provjere možemo objaviti pobjedu, uspjeli smo prikupiti dovoljno potpisa – objavila je koordinatorica inicijative Kristina Pavlović. S obzirom na to da žele arhivirati sve prikupljene potpise kako bi imali dokaz da su ih dovoljno prikupili, najavljuje da će ih idući tjedan predati predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, ali i da planiraju tražiti da predstavnici inicijative budu prisutni pri prebrojavanju.

Istanbulska konvencija
1/7

Za odluku imaju 30 dana

Pavlović je prigovorila da gotovo 200.000 birača nije moglo dati potpis jer su im njihovi gradonačelnici to onemogućili pa zato traže da se popis birača smanji za broj birača s prebivalištem u Rijeci, Puli i Gradcu. Na takve odluke gradonačelnika danas planiraju predati žalbu Ustavnom sudu. Osim toga, iz inicijative iznose i niz kritika, uključujući i one na Gay pride koji se proteklog vikenda održao u Zagrebu pod sloganom “Da nam živi, živi rod”.

– Sličnost tog slogana i uzrečice druga Tita “Da nam živi, živi rad” na najočitiji je mogući način povezala dvije ideologije – onu komunističku iz bivšeg sistema i ovu novu, rodnu ideologiju. Uz neprikrivenu nostalgiju prema prošlom vremenu sudionici povorke vrijeđali su hrvatski tradicionalni i nacionalni simbol – hrvatsku šahovnicu nazivajući je ustaškom i poručujući: “Bolje gay slikovnica nego ustaška šahovnica” – kritizirali su iz inicijative ustvrdivši da se povijest ponavlja s istim sudionicima i istim scenarijem “nekada je to bio srp i čekić, a danas je SDP-u, HNS-u i Glasu draža gay slikovnica od hrvatske šahovnice”.

Nisu oprostili ni premijeru Andreju Plenkoviću što je ustrajao u ratifikaciji ove konvencije te što se svi HDZ-ovi zastupnici nisu poveli za 14 svojih kolega koji su se usprotivili glasovati onako kako im je šef stranke rekao.

– I Plenkovićev HDZ uklopio se u tu priču, pokazao je da mu je važnija dokazano neučinkovita Istanbulska konvencija i rodna ideologija od mišljenja akademske zajednice, Crkve i gotovo 400.000 građana koji su zatražili raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije – poručuju.

Inicijativa sada treba predati potpise Saboru koji zaključkom obvezuje Vladu da provjeri valjanost potpisa, odnosno ima li ih dovoljno, dakle najmanje 10 posto potpisa od ukupnog broja birača u RH i jesu li vjerodostojni. To će odraditi Ministarstvo uprave ili Zavod za statistiku. Osim toga, ako sumnja u ustavnost referendumskog pitanja, a većina zastupnika i ustavnopravnih stručnjaka već je izrazila takve sumnje, Sabor može zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja. Ustavni sud o tome mora odlučiti u roku od 30 dana od dana zaprimanja zahtjeva. Ako je pitanje u skladu s Ustavom, Sabor određuje datum održavanja referenduma.


 

Komentara 146

Avatar petrolio
petrolio
11:44 11.06.2018.

i čelnici hdz-a i sdp-a trebaju shvatiti da oni nisu ti koji odlučuju u ime naroda i da narod uvijek kada želi i smatra to potrebnim, ima neotuđivo pravo neposredno odlučiti o bilo čemu na referendumu, bilo to (ne)prihvaćanje IK ili izborni sustav!!! i plenković i bernardić i pupovac i radin u saboru su da provode volju naroda, a ne obratno!!!!!!

DU
Deleted user
11:37 11.06.2018.

SDP-ova parola je bila: "Bolje gej slikovnice nego ustaška šahovnica". Time su rekli što misle o Hrvatskoj, ali i o LGBT populaciji. Potonji su im samo političko sredstvo i nije im stvarno stalo do njih. Parola je naravno inačica one "bolje grob, nego rob", iz čega proizlaze zanimljive implikacije o svijesti SDP-ovaca.

Avatar tituš
tituš
11:45 11.06.2018.

Hrvatska vlast u svim svojim sastavnicama, naročito u pojedinim dijelovima djeluje protuustavno i protuzakonito! Da rade svoj posao policija, dorh, sudstvo, pojedini bi već smrdili u zatvoru zbog takvog ponašanja ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije