Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tvrde da imaju potpise. Grbin: Ovo baca ljagu na demokraciju

“Plenković je pokazao da mu je važnija Istanbulska konvencija od mišljenja akademske zajednice, Crkve i gotovo 400.000 građana”
11. lipnja 2018. u 21:50 158 komentara 5779 prikaza
Istanbulska konvencija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” objavila je jučer da je prikupila dovoljno potpisa (377.635) za raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije. Ta je informacija mnoge iznenadila nakon prošlotjedne objave da nemaju dovoljno potpisa pa su se ponovno otvorile sumnje da su se potpisi prikupljali i nakon propisanog roka. Iz inicijative odbacuju te sumnje te kažu da su i prije tjedan dana rekli da čekaju još knjiga s potpisima.

Večernji TV Večernji TV 'Prikupljeno 400.000 potpisa!' Hasanbegović: Pupovac je generator protusrpskog raspoloženja

– Nakon prikupljanja potpisnih knjižica sa svih potpisnih mjesta i detaljne provjere možemo objaviti pobjedu, uspjeli smo prikupiti dovoljno potpisa – objavila je koordinatorica inicijative Kristina Pavlović. S obzirom na to da žele arhivirati sve prikupljene potpise kako bi imali dokaz da su ih dovoljno prikupili, najavljuje da će ih idući tjedan predati predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, ali i da planiraju tražiti da predstavnici inicijative budu prisutni pri prebrojavanju.

Istanbulska konvencija
1 / 7
Istanbulska konvencija

Za odluku imaju 30 dana

Pavlović je prigovorila da gotovo 200.000 birača nije moglo dati potpis jer su im njihovi gradonačelnici to onemogućili pa zato traže da se popis birača smanji za broj birača s prebivalištem u Rijeci, Puli i Gradcu. Na takve odluke gradonačelnika danas planiraju predati žalbu Ustavnom sudu. Osim toga, iz inicijative iznose i niz kritika, uključujući i one na Gay pride koji se proteklog vikenda održao u Zagrebu pod sloganom “Da nam živi, živi rod”.

– Sličnost tog slogana i uzrečice druga Tita “Da nam živi, živi rad” na najočitiji je mogući način povezala dvije ideologije – onu komunističku iz bivšeg sistema i ovu novu, rodnu ideologiju. Uz neprikrivenu nostalgiju prema prošlom vremenu sudionici povorke vrijeđali su hrvatski tradicionalni i nacionalni simbol – hrvatsku šahovnicu nazivajući je ustaškom i poručujući: “Bolje gay slikovnica nego ustaška šahovnica” – kritizirali su iz inicijative ustvrdivši da se povijest ponavlja s istim sudionicima i istim scenarijem “nekada je to bio srp i čekić, a danas je SDP-u, HNS-u i Glasu draža gay slikovnica od hrvatske šahovnice”.

Referendumsko pitanje Ustavni sud: mora se izbjeći zloporaba dominacije većine nad manjinama

Nisu oprostili ni premijeru Andreju Plenkoviću što je ustrajao u ratifikaciji ove konvencije te što se svi HDZ-ovi zastupnici nisu poveli za 14 svojih kolega koji su se usprotivili glasovati onako kako im je šef stranke rekao.

– I Plenkovićev HDZ uklopio se u tu priču, pokazao je da mu je važnija dokazano neučinkovita Istanbulska konvencija i rodna ideologija od mišljenja akademske zajednice, Crkve i gotovo 400.000 građana koji su zatražili raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije – poručuju.

Zvonimir Troskot Zvonimir Troskot: 'Imamo potpise, ne sramotite se, raspišite referendum'

Inicijativa sada treba predati potpise Saboru koji zaključkom obvezuje Vladu da provjeri valjanost potpisa, odnosno ima li ih dovoljno, dakle najmanje 10 posto potpisa od ukupnog broja birača u RH i jesu li vjerodostojni. To će odraditi Ministarstvo uprave ili Zavod za statistiku. Osim toga, ako sumnja u ustavnost referendumskog pitanja, a većina zastupnika i ustavnopravnih stručnjaka već je izrazila takve sumnje, Sabor može zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja. Ustavni sud o tome mora odlučiti u roku od 30 dana od dana zaprimanja zahtjeva. Ako je pitanje u skladu s Ustavom, Sabor određuje datum održavanja referenduma.

Miroslav Šeparović 'NAROD ODLUČUJE' Prvo potpisi pa ocjena ustavnosti Zvonimir Troskot ANALIZA Dobre i loše strane referenduma
 
Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas

  • fafajuljevičari:

    Narod ne želi da u Hrvatskoj vlada Sjeverno korejska demokracija.Mi Hrvati imamo pred sobom pobjedu i bez obzira na teror novom olujom ćemo odbiti Barbare i pobjediti.Za dom i život svoj,za nju,za našu Hrvatsku.

  • petrolio:

    i čelnici hdz-a i sdp-a trebaju shvatiti da oni nisu ti koji odlučuju u ime naroda i da narod uvijek kada želi i smatra to potrebnim, ima neotuđivo pravo neposredno odlučiti o bilo čemu na referendumu, bilo to (ne)prihvaćanje IK ... prikaži još! ili izborni sustav!!! i plenković i bernardić i pupovac i radin u saboru su da provode volju naroda, a ne obratno!!!!!!

  • Deleted user:

    SDP-ova parola je bila: "Bolje gej slikovnice nego ustaška šahovnica". Time su rekli što misle o Hrvatskoj, ali i o LGBT populaciji. Potonji su im samo političko sredstvo i nije im stvarno stalo do njih. Parola je naravno inačica one ... prikaži još! "bolje grob, nego rob", iz čega proizlaze zanimljive implikacije o svijesti SDP-ovaca.