Naslovnica Vijesti Večernji TV

'Prikupljeno 400.000 potpisa!' Hasanbegović: Pupovac je generator protusrpskog raspoloženja

Izmjena izbornog zakonodavstva tema je današnje emisije
11. lipnja 2018. u 10:14 78 komentara 12267 prikaza
Večernji TV
Pogledajte galeriju 1/2

Izmjena izbornog zakonodavstva i referendum koji je pokrenula inicijativa Narod odlučuje već su mjesecima vruća tema.

Zvonimir Troskot ANALIZA Dobre i loše strane referenduma

O njima u današnjoj emisiji na Večernji TV-u raspravljaju Arsen Bauk (SDP), Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku), Luka Mlinarić (Koordinator Narod odlučuje) i Milorad Batinić (HNS).

– Što se tiče HNS-a, nama referendumska pitanja nisu prihvatljiva. Ona nisu u suglasju s Ustavom. Neprihvatljivo nam je da se krene u tako nešto, da postoje zastupnici u dva ranga s nejednakim pravima – kazao je na početku HNS-ov Milorad Batinić te dodao da će se ocjena ustavnosti postaviti tek kad se predaju potpisi i utvrdi broj glasova.

Iz inicijative Narod odlučuje najavili su kako žele da njihovi predstavnici nadgledaju prebrojavanje glasova u Ministarstvu uprave.

[video: 25312 / ]

– Nije pitanje povjerenja, ali mi kao inicijativa želimo iz određene sigurnosti imati svoje predstavnike na prebrojavanju potpisa. Prikupili smo dovoljan broj glasova za oba referendumska pitanja. Riječ je o oko 400.000 tisuća potpisa. U srijedu u 13 sati predat ćemo ih, stoga bi i Ministarstvo uprave moglo kroz dva tjedna prekontrolirati glasove – kazao je Luka Mlinarić.

– Naš politički stav je jasan. Postojeći izborni sustav treba korjenito promijeniti. On je jedan od izvora problema u stranačkom životu. Generira krizu i politički oligopol koji imamo – naglasio je Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) te dodao:

– Kod nas nije vrednota ovakvo zastupanje manjina u Saboru. Ne postoji država na svijetu u kojoj se provodi ovakav nakaradni model koji na kraju rezultira protumanjinskim raspoloženjem. Milorad Pupovac glavni je generator protusrpskog raspoloženja!

SDP-ov Arsen Bauk naglasio je da se ocjena ustavnosti može zatražiti tek kad se utvrdi da deset posto birača želi promjenu. 

– Treba ispraviti to što glas ne vrijedi jednako u svakoj izbornoj jedinici. Taj dio inicijative podržavam. A smanjenje broja zastupnika ne bi promijenilo političke odnose pa sam neutralan s time u vezi. Što se tiče manjina, može se uvesti dvostruko pravo glasa. A nadam se da neće biti ovako kako vi, Hasanbegoviću, to zastupate – rekao je Bauk.

Referendumsko pitanje Ustavni sud: mora se izbjeći zloporaba dominacije većine nad manjinama Zvonimir Troskot Zvonimir Troskot: 'Imamo potpise, ne sramotite se, raspišite referendum'

 

 

Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar MK
  MK:

  Milorad Batinic, usporedujuci manjine sa dijasporom upravo ubija vlastiti argument! 1.) ...Pa upravo je "Dijaspori" g. 2011 ukinut odredeni broj zastupnika - i onda se tvrdilo da je to "ustavno". Znaci se i manjinama moze ukinuti odredeni broj mjesta u ... prikaži još! Saboru kao sto se to napravilo Dijaspori!!! ...Ja sam vec onda govorio - ako se moze ukinuti mjesta "dijaspori", onda se to moze i "manjinama"!!! ...I govorio sam - ako je Pupovac sutio onda kada se ukidalo zastupnike "dijaspori", onda ce morat sutiti i onda kada ce se to raditi "manjinama"!!! 2.) ...Pa i manjine mogu glasati izvan Hrvatske, na manjinskoj listi ili na gradanskoj listi - a neznam sto bi prijecilo SDSS da se postavi i na Dijasporskoj listi!!!

 • Avatar beskucnik
  beskucnik:

  UDBASIMA se tresu stolice pa se digli na zadnje noge...ahahaha

 • filip.horvat.925:

  udba(hdz i sdp) je sigurna jer imaju ustavni sud.