Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji TV

'Prikupljeno 400.000 potpisa!' Hasanbegović: Pupovac je generator protusrpskog raspoloženja

Večernji TV
11.06.2018.
u 10:14

Izmjena izbornog zakonodavstva tema je današnje emisije

Izmjena izbornog zakonodavstva i referendum koji je pokrenula inicijativa Narod odlučuje već su mjesecima vruća tema.

O njima u današnjoj emisiji na Večernji TV-u raspravljaju Arsen Bauk (SDP), Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku), Luka Mlinarić (Koordinator Narod odlučuje) i Milorad Batinić (HNS).

– Što se tiče HNS-a, nama referendumska pitanja nisu prihvatljiva. Ona nisu u suglasju s Ustavom. Neprihvatljivo nam je da se krene u tako nešto, da postoje zastupnici u dva ranga s nejednakim pravima – kazao je na početku HNS-ov Milorad Batinić te dodao da će se ocjena ustavnosti postaviti tek kad se predaju potpisi i utvrdi broj glasova.

Iz inicijative Narod odlučuje najavili su kako žele da njihovi predstavnici nadgledaju prebrojavanje glasova u Ministarstvu uprave.

– Nije pitanje povjerenja, ali mi kao inicijativa želimo iz određene sigurnosti imati svoje predstavnike na prebrojavanju potpisa. Prikupili smo dovoljan broj glasova za oba referendumska pitanja. Riječ je o oko 400.000 tisuća potpisa. U srijedu u 13 sati predat ćemo ih, stoga bi i Ministarstvo uprave moglo kroz dva tjedna prekontrolirati glasove – kazao je Luka Mlinarić.

– Naš politički stav je jasan. Postojeći izborni sustav treba korjenito promijeniti. On je jedan od izvora problema u stranačkom životu. Generira krizu i politički oligopol koji imamo – naglasio je Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) te dodao:

– Kod nas nije vrednota ovakvo zastupanje manjina u Saboru. Ne postoji država na svijetu u kojoj se provodi ovakav nakaradni model koji na kraju rezultira protumanjinskim raspoloženjem. Milorad Pupovac glavni je generator protusrpskog raspoloženja!

SDP-ov Arsen Bauk naglasio je da se ocjena ustavnosti može zatražiti tek kad se utvrdi da deset posto birača želi promjenu. 

– Treba ispraviti to što glas ne vrijedi jednako u svakoj izbornoj jedinici. Taj dio inicijative podržavam. A smanjenje broja zastupnika ne bi promijenilo političke odnose pa sam neutralan s time u vezi. Što se tiče manjina, može se uvesti dvostruko pravo glasa. A nadam se da neće biti ovako kako vi, Hasanbegoviću, to zastupate – rekao je Bauk.

 

 

Komentara 78

Avatar MK
MK
10:30 11.06.2018.

Milorad Batinic, usporedujuci manjine sa dijasporom upravo ubija vlastiti argument! 1.) ...Pa upravo je "Dijaspori" g. 2011 ukinut odredeni broj zastupnika - i onda se tvrdilo da je to "ustavno". Znaci se i manjinama moze ukinuti odredeni broj mjesta u Saboru kao sto se to napravilo Dijaspori!!! ...Ja sam vec onda govorio - ako se moze ukinuti mjesta "dijaspori", onda se to moze i "manjinama"!!! ...I govorio sam - ako je Pupovac sutio onda kada se ukidalo zastupnike "dijaspori", onda ce morat sutiti i onda kada ce se to raditi "manjinama"!!! 2.) ...Pa i manjine mogu glasati izvan Hrvatske, na manjinskoj listi ili na gradanskoj listi - a neznam sto bi prijecilo SDSS da se postavi i na Dijasporskoj listi!!!

Avatar zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
10:02 11.06.2018.

UDBASIMA se tresu stolice pa se digli na zadnje noge...ahahaha

Avatar siva_sova
siva_sova
10:34 11.06.2018.

udba(hdz i sdp) je sigurna jer imaju ustavni sud.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije