Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSLOBAĐANJE AMERIKANACA

Iran tvrdi da je postignut dogovor, Washington: To nije istina

Iranska zastava
Reuters/PIXSELL
02.05.2021.
u 19:10

Iran kaže da je 20 milijardi dolara njegovih prihoda od nafte zamrznuto u zemljama poput Južne Koreje, Iraka i Kine pod američkim režimom sankcija od 2018.

Iran će osloboditi četvero Amerikanaca optuženih za špijunažu u zamjenu za četvero Iranaca zatvorenih u SAD-u i odmrzavanje 7 milijardi dolara iranskih sredstava, izvijestila je u nedjelju iranska državna televizija, ali je SAD opovrgnuo to izvješće.

Američki State Department opovrgnuo je izvješće o razmjeni zatvorenika s Iranom.

"Izvješća da je postignut sporazum o razmjeni zatvorenika nisu istinita", rekao je Reutersu glasnogovornik State Departmenta Ned Price. "Kao što smo rekli, uvijek pokrećemo pitanje o zatvorenim ili nestalim Amerikancima u Iranu. Nećemo stati dok ih ne budemo mogli ujediniti s njihovim obiteljima."

Ron Klain, predstojnik ureda Bijele kuće, također je opovrgnuo izvješće. "Nažalost, to izvješće nije točno. Nema sporazuma o oslobađanju ta četiri Amerikanca", rekao je Klain u emisiji CBS-a "Face the Nation".

Iranska državna televizija također je prenijela izjavu jednog iranskog dužnosnika da će britansko-iranska državljanka Nazanin Zaghari-Ratcliffe biti oslobođena kad Britanija otplati vojni dug Teheranu.

Britanski Foreign Office zasad nije komentirao.

"Obaviješteni izvori kažu da je Bidenova administracija pristala osloboditi četvero iranskih zatvorenika... u zamjenu za četiri američka 'špijuna'", navodi iranska državna televizija.

"Također je finalizirano oslobađanje Nazanin Zaghari u zamjenu za britansku otplatu duga Iranu u iznosu od 400 milijuna funti. Izvor je rekao i da je Bidenova administracija pristala isplatiti Iranu 7 milijardi dolara." 

Iran i svjetske sile održavaju pregovore radi oživljavanja nuklearnog sporazuma iz 2015. iz kojeg se Washington povukao prije tri godine.

Iranski dužnosnici rekli su Reutersu prošli mjesec da bi privremeni sporazum omogućio dobivanje vremena za postizanje trajnog rješenja koje bi uključivalo odmrzavanje iranskih novčanih sredstava blokiranih zbog američkih sankcija.

Teheran i svjetske sile razgovaraju u Beču od početka travnja kako bi razradili korake koje treba poduzeti kako bi se Iran i SAD vratili punom poštivanju sporazuma.

Iran kaže da je 20 milijardi dolara njegovih prihoda od nafte zamrznuto u zemljama poput Južne Koreje, Iraka i Kine pod američkim režimom sankcija od 2018. 

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je u ABC-jevoj emisiji "This Week" u nedjelju da nikakav sporazum nije postignut s Iranom na razgovorima u Beču.

Ključne riječi

Komentara 3

MX
Mister X
21:44 02.05.2021.

Tko hoče neka vjeruje kome hoće . A to je jako glupo . Kada je Biden rekao da je Putin ubojica nitko mu to nije povjerovao jer su svi odmah znali da ne govori istinu - da laže . Jerer koji normalni državnik ide da razgovara ili pregovara potom sa ubojicom ? ( jedino ako ne planira nakon razgovora da ga odmah i uhiti i pravac Gvantanmo ?) Znam i vidio sam cijeloviti odgovor Putina na to naravno da mu želi izdravlje zaista jer je uvidio da je to potreba sa obzirom što govori . Te je Puutin predložio ne te kukavičke sastanke i "navodne razgovore predsjednika" i ubojice Putin tajiti od puka a koji ipak ne ubija prosvjednike-predsjednika kao neki drugi predsjednik i to još dok nije ni stupio na mjesto predsjednika .ali ubija krene od žene prosvjenice. Putin je otvoreno za javnost ( ali na zapadu se to ne objavljuje ) Ali neki zanji gdje se vid i sve ili više - Putin je pozvao potom Bidena da razgovaraju ali otvoreno totalno javno da cijeli svjet sluša i gleda šta kako i o čemu smije da se razgovaraju ( bez prisluškivanja i tužbi ) neka se ukljuće sve svjetske TV. postaje da se sve čuje zan što se priča i jedna i drugas strana . (,alo sutra) Međutim ameri vole bolje ovako kao sa Iranom da oni onda mogu sa svojom istinom izjaviti da Iranci lažu a sutra i ubojica Putin .

MI
miroslav50
09:38 03.05.2021.

Obećanje - ludom radovanje. Amerikanci ne poznaju poštivanje različitosti i ne dopuštaju da druge države funkcioniraju van njihove kontrole.

SI
sisavac
08:03 03.05.2021.

znate li za neki dogovor, ugovor, sa amerikancima, a da su se ga oni držali? ovo pitanje nikako da dođe do npr. tv showa tipa milijunaš...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije