Naslovnica Vijesti Svijet

Irački premijer proglasio pobjedu u oslobođenom Mosulu

Iračke snage skršile su otpor džihadista koji su se do posljednjeg borili na uskom području u središtu Starog grada, blizu rijeke Tigris.
09. srpnja 2017. u 15:55 1 komentara 1038 prikaza
Mosul
Foto: Reuters/PIXSELL

Irački premijer Haider al-Abadi proglasio je u nedjelju pobjedu u "oslobođenom" Mosulu po završetku bitke duge gotovo devet mjeseci protiv džihadista Islamske države (IS), priopćio je njegov ured. Abadi je "stigao u oslobođeni grad Mosul i čestita herojskim borcima i iračkom narodu na toj velikoj pobjedi", piše u priopćenju.

Ukrajina UKRAJINA Rat koji nikada nije ni prestao: Ti Hrvat. Kamo ideš? Što snimaš!? One fašiste tamo?

Iračke snage skršile su otpor džihadista koji su se do posljednjeg borili na uskom području u središtu Starog grada, blizu rijeke Tigris.

Oni su u posljednjim trzajima ubijali što više civila, a neki su pokušali pobjeći i ubaciti se među stanovnike nakon što su obrijali brade i promijenili odjeću. U oslobađanju Mosula sudjelovale su i kurdske pešmerge, sunitska arapska plemena i šijitske milicije.

Borba za Mosul je počela 16. listopada 2016., prije više od osam mjeseci i s vremenom se intenzivirala dok su se iračke snage, uz potporu koalicije koju vode Sjedinjene Države, približavale središtu grada.

Kako bi zaustavilli njihovo napredovanje, džihadisti IS-a su postavljali eksplozivne naprave u sve zgrade. Konačna pobjeda velika je prekretnica za iračke snage koje su u lipnju 2014. morale prepustiti grad džihadistima.Vojnici i specijalne snage posljednjih su dana potisnuli džihadiste i preuzeli kontrolu nad Starim gradom u Mosulu, posljednjem uporištu sunitske ekstremističke milicije.

Pad Mosula znači i službeni kraj iračke polovine kalifata koji se još drži u dijelovima susjedne Sirije.

Mosul Džihadisti stjerani u kut Bitka za Mosul: 'Pobjeda će biti objavljena za nekoliko sati' Ratne fotografije Tko to tamo snima? Fotografi rata čija djela postaju spomenici povijesti Formirane mirovne zone Sirijski rat je gotov – slave Assad i Putin

 

VIP izdvaja za Vas