Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Džihadisti stjerani u kut

Bitka za Mosul: 'Pobjeda će biti objavljena za nekoliko sati'

Mosul
Reuters/PIXSELL
08.07.2017.
u 10:34

Glasnogovornik iračke vojske, čije je riječi prenijela televizija, rekao je da se urušavaju obrambene linije IS-a

Iračke snage sigurnosti očekuju da će preuzeti potpunu kontrolu nad gradom Mosulom idućih sati jer je još samo nekoliko metara pod nazdorom boraca džihdadističke tzv. Islamske države, objavila je u subotu iračka državna televizija. 

"Vidimo sada posljednje metre bojišnice i pobjeda će biti objavljena", rekla je televizijska voditeljica pozivajući se na novinare koji prate sigurnosne snage na terenu.

"To je pitanje sati", rekla je voditeljica o bitki koja se vodi u Starome gradu Mosulu blizu rijeke Tigris.

Glasnogovornik iračke vojske, čije je riječi prenijela televizija, rekao je da se urušavaju obrambene linije IS-a.

Uz međunarodnu koaliciju koju vode Sjedinjene Države, iračke snage su u listopadu 2016. počele veliku ofenzivu protiv IS-a u Mosulu, grada na sjeveru zemlje, najvećem koji je kontrolirala Islamska država u Iraku i u kojem je prije tri godine utemeljila svoj kalifat nad dijelovima Iraka i Sirije.

Pad Mosula označit će i službeni kraj polovine kalifata.

U ofenzivi oslobađanja oštećene su tisuće zgrada u povijesnoj staroj jezgri grada, a gotovo 500 ih je uništeno, pokazale su satelitske snimke koje je u četvrtak objavio UN.

U više od osam mjeseci borbi raseljeno je 900.000 stanovnika grada, gotovo polovica, a tisuće su poginule.

Razmjeri uništenja daleko su veći od očekivanog i obnova će vjerojatno stajati milijarde dolara, objavio je UN i procijenio da obnovu treba više od 5500 zgrada u staroj jezgri grada.

Islamska država srušila je među ostalim prije tjedan dana i povijesnu Veliku džamiju al-Nuri u kojoj je bio proglašen kalifat.

Komentara 7

IL
ilijan
13:03 08.07.2017.

Šta se događa sa tim isilovcima, jeli ih šalju u Europu...

GV
golub Vaso
15:27 08.07.2017.

nije bilo civilnih žrtava kao u aleppu?!?

MX
Mister X
13:46 08.07.2017.

Ne boj se junačino sa balkana svi poznati svi heroji i herojine ne šalju nam više sine ni "silovce slobodno . predaj bombu i kalašnjika i mirno spavaj" ... Kurdi ih sve pobiše poklaše na štapove nabiše i sve navišee naviše ? Tko zna što se radi više taj ne smije da piiše, naši čute, eu čkomi , a ameri zna se vrijedni rade li rade u Iraku Afganistan i nikako da stanu ! ako sami ne znajui prijatelje zapošljavaju da ozbiljno odrade posao za njih .,i nas NATO junačine .- dobrićine ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije