Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Općina na nogama

Inspekcije provjeravaju opasan otpad u Draganiću

otpad
Kristina Štedul-Fabac/Pixsell
22.10.2013.
u 11:32

U srpnju je zagrebački Holding zabranio daljnje odlaganje otpada na Jakuševec. Od tada otpad predaju ovlaštenoj tvrtki Lotus 21 u Varaždinu

Zbog sumnji na niz nepravilnosti i protuzakonitih radnji pri obradi infektivnog otpada tražimo da se obavi koordninirani inspekcijski nadzor u tvrtki Remondis Medison. Dio je to dopisa kojeg su iz općine Draganić uputili Ministarstvu zaštite okoliša.

U Draganiću sumnjaju da se prilikom obrade opasnog otpada koji se obavlja u samom centru mjesta neposredno uz općinsku zgradu ne postiže dovoljan stupanj sterilnosti.

 Time praktički infektivni otpad i dalje ostaje opasan, iako se nakon okončanja procesa odlaže na deponij kao neopasan, među sav drugi komunalni otpad.

 Zabrinuti mještani

 –Lani u prosincu došlo je do zabrane odlaganja takvog otpada na odlagalište Jakuševac. To se ponovilo i u srpnju ove godine, što navodi na sumnje u ispravnost i zakonitost rada tvrtke. Zbog toga smo zatražili koordinirani inspekcijski nadzor u kojem će sudjelovati inspekcija rada, vodopravna, sanitarna, te inspekcija zaštite okoliša. Iako smo u interesu svih mještana općine zatražili žurno postupanja u ovom slučaju, rezultati inspekcijskog nadzora još uvijek nam nisu poznati – rekao je Stjepan Bencetić, načelnik općine Draganić.

 Uz dugogodišnje nezadovoljstvo što se u centru Draganića obrađuje opasni otpad, tijekom poslijednjih dana učestale su pritužbe mještana koji su zabrinuti jer se iz prostora tvrtke šire veće količine dima i neugodni miris koji nadražuje oči i dišni sustav. Naglašavaju kako se sve to događa u neposrednoj blizini škole, pošte, općine, ambulante, igrališta...

 Nakon zamolbe Kristine Vrbanek iz lokalne udruge Zraka, infektivni otpad i poslovanje Remondisa bili su teme i saborskih rasprava. Na pitanje zastupnice Mirele Holy službeno su odgovorili iz Ministarstva zdravlja.

 –Dopisom od 8. srpnja zagrebački Holding zabranio je daljnje odlaganje proizvedenog otpada na odlagalištu Jakuševec, te je Remondis Madison nakon 11. srpnja taj otpad predavao ovlaštenoj tvrtki Lotus 91 u Varaždinu. O daljnjem tijeku i zbrinjavanju preuzetog otpada vodi se inspekcijski postupak – stoji u odgovoru kojeg je potpisao ministar Rajko Ostojić.

 Ispuniti uvjete

 U odgovoru stoji i kako Remondis radi u Draganiću temeljem pravovaljane dozvole koja je ishođena do 6. studenog ove godine, te kako još nije zaprimljen zahtjev za njeno produženje. U Draganiću se nadaju kako Remondis ne zadovoljava propisane uvjete za nastavak obrade infektivnog otpada, pa neće ni podnositi zahtjev za produljenje dozvole. No, suprotno saznanjima ministra Ostojića u Remondisu tvrde da će podnijeti zahtjev sa željom za nastavak rada.

 – Tvrtka Remondis Medison planira nastaviti djelatnost gospodarenja otpadom na postojećoj lokaciji u Draganiću. Također, mogu potvrditi i kako je pokrenut postupak usklađenja odnosno ishođenja potrebnih dozvola kod nadležnog ministarstva – rekao je Josip Buhin, direktor operative u Remondis Medisonu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije