Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Indijsko pleme Dongria Kond poput Na'vija iz "Avatara"

avatar
10.02.2010.
u 10:07

Ovo pleme živi u indijskoj pokrajini Orissa, na brdima Nijamgiri koja smatraju svojim svetim mjestom za življenje. Njihove živote i budućnost sada ugrožava britanska kompanija Vedanta Resources koja namjerava pokrenuti eksploataciju bogatih nalazišta boksita u brdima.

Organizacija Survival International pozvala je Jamesa Camerona, redatelja filmskog spektakla "Avatar", da pomogne pripadnicima plemena Dongria Kond koji dijele sličnu sudbinu kao i Na'vi iz njegova filma, prenio je CNN.

U plemenu je oko osam tisuća ljudi, žive u istočnoj indijskoj pokrajini Orissa, na brdima Nijamgiri koja smatraju svojim svetim mjestom za življenje. Njihove živote i budućnost sada ugrožava britanska kompanija Vedanta Resources čiji je većinski vlasnik indijski milijarder Anil Agarval. Ova tvrtka navodno namjerava pokrenuti eksploataciju bogatih nalazišta boksita koja se kriju tim u brdima.

- Rudnik će potpuno uništiti šume o kojima ovise životi pripadnika toga plemena. Mi smo vidjeli vaš film, vi sada pogledajte naš - navodi se u poruci Survival Internationala upućenoj Cameronu, a koju objavljuje časopis Variety.

U poruci se ističe kako se identična drama, izmišljena i pretočena u filmski spektakl, a koja se tamo odvija na planetu Pandora, sada odvija i na Zemlji.

Organizacija Survival International postavila je na svoju internetsku stranicu i desetominutni film naslovljen "Rudnik: priča o svetoj planini" u kojemu se opisuje kritična situacija u kojoj se nalaze pripadnici plemena Dongria. Naracija je povjerena britanskoj glumici Joanni Lumley.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
11:02 10.02.2010.

Ovo što se događa plemenu Dongria, događa se i nama.Sve blago i dobro koje smo imali,razgrabljeno je ili uništeno.Veliki kolonisti ne odustaju od kolonija,iz razloga što drugačije nikad nisu egzistirali.

OB
-obrisani-
11:12 10.02.2010.

Ajme idiotskih medija, pa toga ima i po hrvatskim selima po Istri gdje je Rockwool postavio pogon. Ovo me podsjeća na one idiotske članke nakon filma o Boratu u kojima su desecima seljačinama diljem svijeta pripisane tobožnje \"sličnosti\".

OB
-obrisani-
11:46 10.02.2010.

Mnogi se tek sad bude i počinju shvačati, šta je to globalni kapitalizam. Najprije su pljuvali po socijalizmu, nezanjući ušta srljaju. U tom kapitalizmu, svijtetu vladavine pohlepnih i bogatih mulitinac. kompanija- mi možemo biti samo robovi ( čitaj prodavači u njihovim robnim centrima), a oni će maznuti i trajno uništiti sve što su naši predci stvarali, za šta su se borili i očuvali. Mamac je ulazak u EU. Tada se rješavaju svi problemi. Ne, tada tek započinju. I tamo su države i narodi drugog reda ( Rumunji, Bugari, Litvanci itd). Jednog dana će te shvatiti veličinu Tita .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije