Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon prozivke

Ina zna da općinama nedostaje renta, ali i za nju je recesija

Ina
Pixsell
19.07.2010.
u 18:05

Nastavit ćemo ulagati napore kako bismo ispunili svoje obveze - poručili iz Ininih korporativnih komunikacija.

Nakon što su se susreli načelnici desetak općina Koprivničko-križevačke županije da bi konačno riješili problem obračunavanja i isplate rente za eksploataciju mineralnih sirovina, iz Ine kažu da su svjesni svojih zakonskih obveza.

Prema slobodnoj procjeni dožupana Darka Sobote, Ina općinama u županiji duguje oko 12 milijuna kuna, a načelnici se žale da ni ne znaju koliki je dug, jer ne dobivaju obračune.

Iz Ine nisu potvrdili dugovanje od 12 milijuna kuna. - Svjesni smo činjenice da predmetna sredstva u ova recesijska vremena predstavljaju značajan prihod široj društvenoj zajednici, stoga nam je otvoreni dijalog s lokalnim vlastima izuzetno važan. Nastavit ćemo maksimalno ulagati napore kako bismo ispunili svoje obveze - stigao je odgovor iz Inina Sektora korporativnih komunikacija.

Također je navedeno da je Ina do sada izvršila uplatu naknade za razdoblje od siječnja do travnja, no nije stigao odgovor kad će podmiriti sva dugovanja.

Kako su kasnili s isplatom te je prvi dio isplaćen tek u lipnju, iz Ine kažu da je dinamika isplaćivanja ovisila o promjeni zakonske regulative od početka godine te da su bila potrebna brojna usklađivanja dokumentacije. Iako smo ga zatražili, ispis obračuna nismo dobili, a iz Ine tvrde da se naknada obračunava sukladno zakonskim odredbama prema dobivenoj količini ugljikovodika na eksploatacijskim poljima. No Sobota kaže da bi temeljem zakonske regulative renta za ovu godinu trebala biti veća, a to što je do sada isplaćeno manje je nego lani, kad je renta smanjena za 20 posto.

- Rezultat je to smanjenja cijena nafte i smanjenih prodanih količina, kondenzata i plina - objašnjavaju iz Ine te napominju da se renta računala na bazi prodanih količina, dok se od ove godine plaća po pridobivenim količinama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije