Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI DOZNAJE

Imamo rezultate tajne ankete: Evo tko bi postao gradonačelnik Splita da je došlo do novih izbora

Foto: Patrik Macek/Miroslav Lelas/Slaven Branislav Babic/Ivo Cagalj/PIXSELL
1/5
21.12.2021.
u 16:23

Zanimljivo je i da je nešto više od polovine ispitanih izrazilo vrlo visoku namjeru izlaska na nove izbore ukoliko se oni budu održavali

Iako je zveckanje novim izborima u Splitu, nakon izglasavanja proračuna, čini se prošlo, da je kojim slučajem došlo do ponovnog raspisivanja novih izbora u gradu pod Marijanom aktualni gradonačelnik i predsjednik stranke Centar Ivica Puljak opet bi odnio izbornu pobjedu.

Pokazuje to istraživanje koje je rađeno u studenom, baš u jeku najvećih trzavica u splitskom gradskom vijeću, a prema kojemu bi Puljak u situaciji ponovljenih izbora mogao računati na čak trećinu birača koji su zainteresirani za glasanje. Istraživanje je naručila stranka Centar kojoj je Puljak na čelu, a napravila ga je agencija Ipsos telefonskim putem na uzorku od 600 ispitanika.

Prema istraživanju Ivica Puljak od svih koji su se izjasnili kao zainteresirani za glasovanje dobio bi 33 posto glasova. Drugi je kandidat HDZ-a Vice Mihanović koji po istraživanju može računati na 16 posto dok su na trećem mjestu sa po 11 posto potpore kandidat HGS-a Željko Kerum i nezavisna kandidatkinja Branka Ramljak.

Svi ostali potencijalni kandidati su na ispod 10 posto potpore pa tako istraživanje Jakovu Prkiću, kandidatu stranke Pametno za Split i Možemo daje osam posto, Ivici Grkoviću, kandidatu Mosta šest posto dok bi potencijalni SDP-ov kandidat, a u istraživanju je to Davor Matijević, mogao računati na svega tri posto potpore.

Prema istraživanju Ivica Puljak u prednosti je i u drugom krugu pred drugoplasiranim Mihanovićem. Dobio bi, kaže istraživanje, 54 posto nasuprot 33 posto, koliko su potencijalni birači dali Mihanoviću.

Zanimljivo je i da je nešto više od polovine ispitanih izrazilo vrlo visoku namjeru izlaska na nove izbore ukoliko se oni budu održavali - njih čak 57 posto kaže da bi sigurno glasovala na tim izborima, a 19 posto kaže da bi vjerojatno glasovalo.

Građani, inače, novoj vlasti na čelu s Ivicom Puljkom daju ocjenu dobar, dok njih 36 posto novu gradsku vlast ocjenjuje ocjenama vrlo dobar ili odličan. Većina građana, kaže istraživanje, upoznata je u nekoj mjeri s nesuglasicama među političkim opcijama koje čine većinu u gradskom vijeću i 21 posto ih smatra da su za to najodgovorniji svi, a 12 posto iz drži najodgovornijim gradonačelnika Ivicu Puljka.

Istraživanje je mjerilo i opći dojam o politički aktivnim osobama. I tu od svih analiziranih osoba građani Splita imaju najpozitivnije mišljenje o gradonačelniku Puljku kojeg izrazito pozitivno ili uglavnom pozitivno vidi čak 65 posto ispitanika. Vicu Mihanovića pak izrazito pozitivnim ili uglavnom pozitivnim vidi 42 posto ispitanika, a Branku Ramljak njih 49 posto, a Željka Keruma njih 37 posto.

Puljkovog dogradonačelnika Bojana Ivoševića pak izrazito pozitivnim ili uglavnom pozitivnim vidi 41 posto ispitanika.  


 

Komentara 17

Avatar El-Delinquente
El-Delinquente
17:06 21.12.2021.

Puljak i Slobodna Dalmacija se vole javno. Sa takvom propagandom bi Splicani i za mazgu glasali sa 55%.

HO
horton
21:04 21.12.2021.

Ivošević je najzaslužniji za uvođenje reda, svaka mu čast na tome što povremeno trese osinjake.

KI
kicalulukica
18:51 21.12.2021.

Relkovicu ne moras ovakve ankete placat .Nece bit novih izbora ne brini..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije