Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi dokument

Bez njih nema preko granice: I igračke EU dobivaju morat će imati putovnice

Ilustracija
Damir Spehar/PIXSELL
31.07.2023.
u 10:37

Važna je to promjena u najnovijim prijedlogu Europske komisije o sigurnosti igračaka, kojim se postrožavaju već ionako stroga pravila o tome što i kako smije doći na tržište Unije, uključujući i one koje se kupuju online. Ista se pravila uvode i za igračke proizvedene u EU, kao i izvan njega.

Sve dječje igračke dobivaju putovnice. Svaka igračka koja ulazi na prostor Europske unije morat će posjedovati baš to – digitalnu putovnicu – dokument koji će jasno pokazivati sastav i koji će morati zadovoljiti postrožene sigurnosne uvjete kako bi djecu zaštitio od opasnih spojeva ili dijelova koji bi mogli na bilo koji način, ozljedom ili gušenjem, ugroziti djecu. Postrožuje se i lista zabranjenih tvari u materijalu igračaka: na putovnici, odnosno u igrački, nikako od sada neće smjeti biti ni endokrini disruptori, tvari za koje se zna ili se pretpostavlja da mogu utjecati na endokrini sustav. U nešto više od 10 godina EU je zabranio više od 2000 kemijskih spojeva, više nego ijedna druga država ili zajednica, a sada se ta lista i povećava i ažurira.

VEZANI ČLANCI:

Važna je to promjena u najnovijim prijedlogu Europske komisije o sigurnosti igračaka, kojim se postrožavaju već ionako stroga pravila o tome što i kako smije doći na tržište Unije, uključujući i one koje se kupuju online. Ista se pravila uvode i za igračke proizvedene u EU, kao i izvan njega.

Svaka igračka, kaže se, morat će imati digitalnu putovnicu za proizvode, koja će sadržavati informacije o usklađenosti s uredbom. Od uvoznika se zahtijeva da na granicama EU predoče digitalne putovnice za proizvode za sve igračke, uključujući i one koje se prodaju na internetu. Novim informatičkim sustavom provjerit će se sve putovnice za proizvode na vanjskim granicama i utvrditi pošiljke za koje su potrebne temeljite carinske provjere. Inspektori država članica i dalje će biti odgovorni za kontrolu igračaka. Nadalje, ako se pojave nesigurne igračke koje predstavljaju rizike koji nisu jasno obuhvaćeni uredbom, prema novoj uredbi Komisija ima ovlast zahtijevati povlačenje takvih igračaka s tržišta.

Iako su sastav, pakiranje i same igračke i do sada bile pod povećanim nadzorom EU i zasigurno među najsigurnijima na svijetu, sad se još postrožuje i jasno je propisano koliko veliki mogu biti dijelovi igračke da djeci, ako ih slučajno stave u usta, ne bi zatvorili dišne puteve. Pozornost je i na ambalaži koja ne smije predstavljati opasnost – zato i vidimo na proizvodima natpise koji su često odraslima na prvu smiješni – primjerice, na najlonu piše da nije za jelo, no ista pravila, pa onda i označavanje, vrijede i za manje očite tvari koje djeca itekako lako mogu pojesti. Ono što se često naziva prereguliranost i izvrgava ruglu, u konačnici štiti potrošače te njihovo zdravlje i živote.

Komisija je pregledavala prethodnu direktivu iz 2009. i nakon evaluacije utvrdila niz nedostataka u praktičnoj primjeni, prije svega u potrebi više razine zaštite od rizika u igračkama, a posebno od štetnih kemikalija jer s protokom vremena dolazi do sintetiziranja i korištenja novih tvari. I dalje se zabranjuje ili uvodi minimalna doza korištenja alergena, čija je lista sada još povećana i, između ostalog, uključuje ulje biljke pravi oman te lobode, isto kao i lista kancerogenih, mutagenih i reproduktivno toksičnih tvari u igračkama. Novina su endokrini disruptori i tu se išlo jako široko – ne samo da su zabranjeni oni koji su štetni, već i oni za koje se sumnja da loše djeluju.

Endokrina disrupcija može dovesti do određenih poremećaja kod ljudi, među ostalim urođenih mana, razvojnih, reproduktivnih i neurorazvojnih poremećaja, raka, dijabetesa i drugoga, te da ti poremećaji imaju visoku incidenciju i u djece i u odraslih.

Video: Tornado u blizini hrvatske granice: Slovenci snimili manji vrtlog, jak vjetar savijao stabla

Komentara 7

NN
novo nenormalni
11:13 31.07.2023.

jednom će navodno ćak i ilegalni migranti morati imati putovnice

OB
Oblacni
11:39 31.07.2023.

Kad je EU vec tako dosljedna, zasto nisu zabranili uvoz americkog cjepiva od Pfizera? Pa i tvari u njemu mogu biti zivotno opasne, i nisu ispitane kao niti u igrackama! Ovo je totalno ludilo, EU i EK su totalno izgubili kompas!

BI
Binga01
11:23 31.07.2023.

Na kojem je jeziku napisan podnaslov? Vjerojatno prirodna neinteligencija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije