Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbor za promet

Iako Vladin dokument predviđa 3 milijuna eura za privatizaciju HAC-a, pomoćnik ministra ne zna ništa o tome

HAC
Foto: Robert Anić/PIXSELL
18.05.2016.
u 15:25

Prema tom ugovoru, EBRD će isplatiti Hrvatskoj 250 milijuna eura

Odbor za pomorstvo, promet i infrastrukturu s pet glasova ''za'' i četiri suzdržana prihvatio je prijedlog Zakona o potvrđivanju ugovora o jamstvu između Republike Hrvatske i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za financiranje projekta restrukturiranja HAC-a, iako pomoćnik ministra prometa Alen Gospočić članovima odbora nije znao objasniti što znači dio ugovora u kojemu stoji da su tri milijuna eura iz toga jamstva od 250 milijuna eura izdvajaju za "savjetnika za privatizaciju koji savjetuje jamca".

Prema tom ugovoru, EBRD će isplatiti Hrvatskoj 250 milijuna eura, od toga u prvoj tranši 200 milijuna eura za otplatu kredita te 50 milijuna eura za program restrukturiranja radne snage, financiranje kapitalnih izdataka oko programa restrukturiranja HAC ONC-a te financiranje savjetnika za privatizaciju. Za tog savjetnika namijenjeno je 3 milijuna eura. Ugovor popisuje i uvjete koji prethode obvezi tranše B, a jedan od njih jest da je "donesen relevantni zakonodavni i regulatomi akt koji omogućuje privatizaciju imovine i/ili entiteta Hrvatskih autocesta".

Upravo ta stavka financiranja savjetnika za privatizaciju izazvala je danas prijepore na sjednici Odbora, budući da je SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić pitao odnosi li se ta privatizacija na HAC ili HAC ONC. Pomoćnik ministra prometa Alen Gospočić nije shvaćao o čemu Hajdaš Dončić govori ni da ta stavka postoji u službenom dokumentu Vlade koji je on trebao braniti na odboru. Iako je Hajdaš Dončić u nekoliko navrata ponovio pitanje, odgovor nije dobio, budući da Gospočić nikako nije shvaćao što ga pita te je poručio da nema privatizacije, ali i da će odgovor dostaviti naknadno.

HNS-ova Nada Turina Đurić ustvrdila je kako bi se, s obzirom na različita pitanja o sudbini HAC-a u javnosti, Odboru trebao obratiti ministar Oleg Butković i razjasniti nedoumice, pa joj je predsjednik Odbora, HDZ-ov Pero Ćosić objasnio da će imati tematsku sjednicu o HAC-u krajem lipnja, nakon što EBRD izradi svoju studiju o HAC-u.

Zbog nejasnoća četiri oporbena zastupnika koja su bila na sjednici odlučila su biti suzdržana, budući da nisu mogli dići ruku za nešto što im nije objašnjeno.

Nakon sjednice, novinari su došli do pomoćnika ministra i u Vladinu prijedlogu zakona pokazali mu stavku za savjetnika za privatizaciju, no Gospočić je i dalje tvrdio kako privatizacije nema. Nakon toga nazvao je nekoga u Ministarstvo, a iz telefonskog razgovora je bilo jasno da ni od njih dobio odgovor. To mu se nije svidjelo, pa je vidno uzrujan uz ne najljepši rječnik, prekinuo razgovor i napustio Sabor.

Kako bismo dobili objašnjenje o čemu je točno riječ, obratili smo se ministru prometa Olegu Butkoviću koji tvrdi da nikakva odluka o privatizaciji HAC-a nije donesena. Pojašnjava da, iako ta stavka postoji u ugovoru, ne znači da će Hrvatska angažirati savjetnika za privatizaciju te da se 3 milijuna eura namijenjenih za njega ne moraju ni potrošiti već se ta sredstva mogu prebaciti na neku drugu stavku.

– Nama je plan restrukturirati taj sustav i sada se radi studija restrukturiranja. Nakon toga znat ćemo što i kako dalje, hoćemo li možda i spojiti HAC i HAC ONC. Nismo prekrižili privatizaciju, ali nismo još ni donijeli odluku o tome hoće li je biti. Mogućnost ulaska kapitala u HAC ostaje, ali nikako ne u većinskom vlasništvu, eventualno neki manji postotak – pojasnio nam je ministar Butković te dodao kako će više znati kada bude gotova studija restrukturiranja.  

>> Autoceste su potencijal i moraju ostati u većinskom državnom vlasništvu

>> Smijenjena uprava HAC-ONC-a

Komentara 1

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
16:56 18.05.2016.

Ahahahaha koji smutljivci. Oni uopce to nisu procitali. Rade sve ono za sto su opruzivali Sdp.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije