Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRUĆE CIJEVI

I uz najstrože propise 284 tisuće pušaka 
i pištolja

lovac
Foto: ilustracija
1/2
13.11.2014.
u 15:10

“Policija ide po susjedstvu i pita za vlasnika: Tuče li ženu, pozdravlja li u prolazu”

Ubojica Željko Gmižić (58), inače poznati lovac i član streljačkog društva, nije skrivao da ima revolver kada je ušao u lokal. Bio je vidno pijan kada je usred kafića Turopolje u Vukovini pokraj Velike Gorice izvadio oružje i zapucao u svog poznanika Ljubu Matića (52), za kojega je jedan od tih hitaca na kraju bio koban.

Na pregled svakih 5 godina

Željko Gmižić kao lovac posjedovao je dozvolu za oružje, jednu od njih 284.367, koliko ih je prema statistikama MUP-a na dan ubojstva bilo registrirano u Hrvatskoj.

– Mi smo daleko najstroža zemlja u Europskoj uniji kada su u pitanju propisi za držanje oružja. Primjerice, kod nas svakih pet godina morate obaviti liječnički pregled kako biste mogli produljiti oružani list. U Sloveniji oružani list produljujete svakih 20 godina, dok u nekim drugim zemljama EU uopće ne trebate produljivati dozvolu za držanje oružja nakon što je prvi put izvadite – govori Ivica Budor, tajnik Hrvatskog lovačkog saveza. Dodaje da je kod nas uobičajena praksa da policajci obilaze i ispituju susjede svaki put kada produljujete oružani list.

– Tuče li ženu, je li nasilan ili neljubazan sa susjedima, pozdravlja li u prolazu, koliko pije – to su samo neka od pitanja koja postavljaju, i tako najmanje svakih pet godina, a i češće – kaže Budor. Objašnjava da će susjedi istu “torturu” prolaziti i svaki put kada vlasnik odluči nabaviti novo oružje.

– Kada kupujete oružje, treba vam nabavna dozvola, koja traje šest mjeseci. Kupite oružje, policija ispituje vaše susjede. Nakon, primjerice, devet mjeseci ponovno odlučite kupiti drugo oružje, trebat će vam novi nabavni list i policija ponovno kreće u obilazak vašeg susjedstva – slikovito opisuje Budor.

Ili streljaštvo ili lov

Postoje samo dva načina na koja je moguće dobiti dozvolu za držanje i nošenje oružja kada je riječ o civilima – ili da ste član streljačkog društva ili ako položite lovački ispit.

– Samoobrana više ne može biti jedan od razloga za dobivanje dozvole za držanje oružja, ti razlozi danas isključivo mogu biti bavljenje lovom ili streljaštvom – objašnjava Budor. Prema statistikama MUP-a, poprilično strogi propisi ipak su urodili plodom. Prije dvije godine oko 320.000 ljudi legalno je posjedovalo oružje, a danas je taj broj za 35.000 manja. Prema nekim podacima posjedujemo i oko pola milijuna komada ilegalnog oružja.

Komentara 4

Avatar viki_nuland
viki_nuland
18:52 13.11.2014.

Svicarska je daleko najliberalnija jer svak kod kuce ima automatsku pusku SIG Sturmgewehr 90, ali posto su kulturna zemlja jako malo ima ovakvih ludjaka koji idi pijani po birtijama i ubijaju ljude. Kod izrade zakona potrebno je vodti racuna o tome da smo mi jedna divljacka zemlja i standardi koji vaze u Svedskoj ili Finskoj ne mogu se primjenjivati na nas Balkance.

MT
Magicni Tadeus
19:00 13.11.2014.

3 zračne puške. ..mos mislit

LL
LEX-LUTOR
20:49 13.11.2014.

Kakva je zapravo svrha ovog clanka kao i mnogih drugih koji se provlace po medijima a ticu se iskljucivo legalnog oruzja ??? NIJE problem u legalnom oruzju i vlasnicima legalnog oruzja, nego u onom ILEGALNOM ali o tome se ne pise jer nitko ne zna pravo stanje. Zlocini pocinjeni legalnim oruzjem izrazavaju se u Promilima ali ce se o ovom slucaju sada pisati tjednima. Sramota, neiformiranost, neznanje , cenzura i autocenzura su odlike danasnjih novinara...Zalosno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije