Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Daruvarac

I pravnici zgroženi: 'Trebalo ga je optužiti za ugrozu života, tada bi još bio u pritvoru'

Darko Kovačević Daruvarac
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/5
18.12.2018.
u 06:39

Veljko Miljević: Djevojku je izmasakrirao. Ne mogu shvatiti da je to okvalificirano kao obična teška tjelesna ozljeda

Svakim novim danom otvori se i novo poglavlje u slučaju brutalnog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke Lorene Gurlice koje se dogodilo još 13. lipnja, osobito nakon izlaska na slobodu njezina zlostavljača Darka Kovačevića zvanog Daruvarac.

U ime svih branitelja grada Zadra i udruga proizišlih iz Domovinskog rata ovaj strašan događaj osudili su i Ivica Mikulić Kinez, predsjednik Koordinacije udruga iz Domovinskog rata, te Tihomir Bakarić Ćiro, savjetnik gradonačelnika Grada Zadra za branitelje i predsjednik udruge Termiti.

Darko Kovačević Daruvarac
1/16

– Riječ je o mladoj djevojci, jedva punoljetnoj, čiji je otac bio jedan od nas. Još kao maloljetnik uzeo je pušku u ruke i stao na oltar domovine. Prošao je strahote kninskog zatvora, a danas više nije s nama, nije tu da zaštiti kćer. Apeliramo na institucije da primjereno kazne počinitelja i pokažu kako pravna država funkcionira – poručili su zadarski branitelji.

Šest oblika teških ozljeda

Izlaskom zlostavljača na slobodu zgrožena je i pravnička branša, doznajemo u razgovoru s uglednim odvjetnikom Veljkom Miljevićem.

– Moj je dojam, prema onome što sam vidio u medijima, da je okrivljeni djevojku izmasakrirao. Ja sam takvih predmeta, koje se tiču tjelesnih ozljeda, imao nekoliko stotina u životu pa mene užasno čudi i ne mogu shvatiti da je to okvalificirano kao tzv. obična teška tjelesna ozljeda, jer odmah dva članka dalje u Kaznenom zakonu postoji i osobito teška tjelesna ozljeda, koja ima čak šest oblika, poput dovođenja u opasnost život oštećene osobe, što mislim da je ovdje slučaj – kaže odvjetnik Miljević. Da je Državno odvjetništvo okvalificiralo djelo na taj način, dodaje, Kovačević na slobodu ne bi mogao eventualno nakon šest, nego nakon 12 mjeseci, a propisana kazna za to kazneno djelo bila bi do osam, a ne do pet godina zatvora, kao sada.

Majka brutalno pretučene 18-godišnje djevojke Ana Gurlice još 13. prosinca u 11.58 sati podnijela je disciplinsku prijavu Hrvatskoj odvjetničkoj komori, po kojoj je “zatraženo očitovanje prijavljenika kao i očitovanje Općinskog suda u Zadru”, priopćeno je jučer iz Hrvatske odvjetničke komore. HOK je zamolio sud u Zadru da obavijesti njihova disciplinskog tužitelja je li prema utvrđenjima suda u konkretnom predmetu došlo do zloporabe procesnih ovlaštenja od branitelja, a ako jest, na koji način je to utvrđeno te je li sud sukladno svojim ovlastima iz članka 397 st. 1 Zakona o kaznenom postupku izrekao kojem od branitelja novčanu kaznu zbog eventualnih postupaka usmjerenih na odugovlačenje postupka koja može iznositi do 50.000 kuna.

Pogledajte video sa suđenja Daruvarcu:

Ogorčen i Plenković

Inače, u priopćenju o kronologiji postupanja Općinskog suda u Zadru ne govori se ništa o sankcioniranju odvjetnika, već samo da je zbog toga što je izabrani branitelj odugovlačio kazneni postupak optuženiku imenovan odvjetnik po službenoj dužnosti. Kad sve to dobije, HOK će se očitovati o slučaju. Do tada osobito ističu: “Za sada smatramo da kod situacije gdje ničim nije utvrđeno postojanje bilo kakve zloporabe i, kada o tome nema prijave suda, sasvim je izvjesno da su pojedine izjave dane u tom pravcu svakako neutemeljene na činjenicama i preuranjene. Također smatramo da je stvaranje klime za javni linč branitelja koji obavljaju svoju odvjetničku profesiju u skladu sa Zakonom neprimjereno te da slabi vjeru u vladavinu prava”, piše u očitovanju HOK-a koji potpisuje dopredsjednik Mladen Klasić.

U vezi sa “slučajem Daruvarac” jučer se, nakon predsjednice, oglasio i premijer Andrej Plenković.

– To je strašan slučaj nasilja gdje je više nego jasno, jer dokazi su na internetu, što se točno dogodilo. Ja kao predsjednik Vlade i kao pravnik mislim da je obrana u ovom slučaju koristila sve moguće taktičke poteze kako bi se odugovlačilo s procesom. Smatram da to nije dobro, treba razmotriti ovakve situacije korištenja procesnih instituta da ne dovode do ugrožavanja brzog odvijanja procesa. Javnost je opravdano ogorčena, jednako sam tako ogorčen i ja – zaključio je premijer.

Komentara 56

Avatar anlaser
anlaser
07:16 18.12.2018.

Odvjetnici su zgroženi ? I ja sam zgrožen odvjetnicima, i ne samo ja.

AN
ante555
07:02 18.12.2018.

Zar pistoji ugledni odvjetnik u HR? Jeste li digli glas protiv vaseg kolege koji je nedolaskom na rociste oslobodio ovog ubojicu? Niste, jer ste svi isti.

HA
Hagar
07:21 18.12.2018.

Korljan je napravio sto mu posao nalaže. S druge strane Korljan je gradski odvjetnik, a to ne može svako u Zadru. Riječ je o mreži, policija, grad, DO, sud. Pa nije DO slučajno kvalificirao djelo kako jest, Korljan slučajno branio, a policija slučajno bila traljava, sudac slučajno vodio kako jest... To je Zadar i svaki Zadranin, osim eto nekih branitelja, zna kako stvari stoje....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije