Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

I DIP prijavio SDP DORH-u, prijeti im novčana kazna

Državno izborno povjerenstvo RH utvrdilo je da je Socijaldemokratska partija Hrvatske SDP godišnji financijski izvještaj za 2012. na svojoj stranici objavila 3. 3. 2013. godine. O utvrđenom prekoračenju roka obavijestili su DORH.
04. ožujka 2013. u 17:37 9 komentara 3 prikaza
'16.12.2012., Koprivnica - Izvjestajna skupstina SDP-a Koprivnicko-krizevacke zupanije na kojoj je govor odrzao i premijer Zoran Milanovic. Photo: Marijan Susenj/Pixsell'
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Državno izborno povjerenstvo zbog SDP-ova prekoračenja zakonskog roka za objavu financijskog izvješća na internetskim stranicama stranke obavijestilo je Državno odvjetništvo RH.

– Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske utvrdilo je da je Socijaldemokratska partija Hrvatske SDP godišnji financijski izvještaj za 2012. objavila 3. ožujka 2013. na svojoj web-stranici - www.sdp.hr . O utvrđenom prekoračenju roka u smislu članka 39. st. 2. Zakona o financiranju, Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske, sukladno odredbi članka 49. st. 2. Zakona o financiranju, obavijestilo je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske – priopćilo je povjerenstvo. 

Podsjetimo, zbog kršenja Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, Državni ured za reviziju prijavit će SDP DORH-u i saborskom Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav. Naime, prema spomenutom zakonu DORH može kazniti SDP u novčanom iznosu do 500 tisuća kuna, a Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav može “odrezati” i višemilijunsku kaznu. Odnosno, odbor može SDP-u na tri mjeseca obustaviti isplatu sredstava za redovito godišnje financiranje iz državnog proračuna. A s obzirom na to da SDP ove godine ima pravo na financijsku naknadu od 20,4 milijuna kuna, ispada da će SDP najvjerojatnije ostati bez jedne četvrtine tog iznosa – 5,1 milijuna kuna.

 No kolika će na kraju kazna biti, odlučit će Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav na prijedlog Državnog ureda za reviziju.

>> Državni ured za reviziju: SDP laže! Nisu nas obavijestili! 

>> Oporba oštro kritizira: SDP je trebao poštovati zakon!

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
  • -obrisani-:

    Ako se ne pridrzavaju zakona koje sami donose nek ne ocekuju od drugih da te iste zakone slijede...Ionako je pravi kaos u zemlji,neznas vise tko pije a tko placa otkad su ovi zasjeli u fotelje...

  • gustirna:

    ha,ha,ha,vic godine.partiju prijavili dorhu.sada ce se partija us**i od straha da ih ne dohvati njihov standbajic.ha,ha,ha

  • sestrićna:

    izbori prije eu i lokalnih izbora..ovi su nepodnošljivi-