Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
loša poruka

Oporba oštro kritizira: SDP je trebao poštovati zakon!

'02.03.2013., Zagreb - U Sredisnjici SDP-a na Iblerovom trgu odrzana sjednica na temu Zene u SDP-u.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
'Petar Glebov/PIXSELL'
03.03.2013.
u 21:53

Ovo je primjer da je SDP iznad zakona, smatra laburist Lesar, a HDZ-ov Bošnjaković smatra da zakon treba poštovati

SDP je dva dana nakon isteka zakonskog roka na svojim internetskim stranicama objavio financijski izvještaj za 2012. Iz njega je vidljivo da je ta stranka lani ostvarila 35 milijuna kuna prihoda, rashodi su joj bili 29,7, a višak je iznosio 5,3 milijuna kuna. Iz stranke su izvijestili da će višak iskoristiti za pokriće manjka prihoda iz prijašnjih godina.

Rok istekao 1. ožujka

No, objavom izvještaja SDP nije umanjio činjenicu da je prekršio Zakon o financiranju političkih aktivnosti prema kojem je to trebao učiniti do 1. ožujka. Kazna za nepoštovanje te odredbe gubitak je tromjesečnog financiranja iz državnog proračuna, što u slučaju SDP-a iznosi 5,1 milijun, o čemu je Večernji list prvi pisao. Iz stranke tvrde da su naknadno objavljivanje dogovorili s Državnim uredom za reviziju, a da je razlog kašnjenja zdravstveno stanje odgovorne osobe u stranci. Oporbene stranke reagirale su žestokom kritikom.

– Predlažem da u zakon upišemo da on vrijedi za sve stranke osim za SDP koji ima pravo s državnom revizijom dogovarati pravila ponašanja – ljutito je komentirao šef laburista Dragutin Lesar i dodao kako je ovo primjer da je u Hrvatskoj SDP iznad zakona. Građanima su, smatra, poslali lošu poruku jer su kao vladajuća stranka rekli da ne poštuju zakon, odnosno da njegovu primjenu dogovaraju s državnim institucijama.

Moraju imati zamjenu

Potpredsjednik HDZ-a Dražen Bošnjaković smatra da se stranka ne bi smjela na taj način dogovarati s državnom revizijom.

– Ako je odgovorna osoba bolesna, mora u stranci biti neka zamjena. Donijeli smo takav zakon i treba ga poštovati. Ovo nije dobra poruka jer sutra mogu svi drugi reći da neće poštovati zakon – rekao je Bošnjaković i dodao kako smatra da Ured za reviziju ne može odlučivati o primjeni zakona. 
Istog je mišljenja i jedan pravni stručnjak, koji kaže da je Ured za reviziju trebao o kršenju zakona izvijestiti saborski Odbor za Ustav, koji donosi odluku o neisplati novca. HDSSB-ov Vladimir Šišljagić smatra kako je SDP poslao poruku da je nedodirljiv, ali ne očekuje da će biti kažnjen.

– Kadija te tuži, kadija ti sudi, a trenutačno je kadija SDP – rekao je Šišljagić.

>>SDP objavio financijski izvještaj, lani 'zaradili' 5,3 milijuna kuna

Komentara 54

JA
Jadrija
23:20 03.03.2013.

2. Jakovini je propala poljoprivredna apoteka a nalago se oko kartice ko zadnji lopov

JA
Jadrija
23:20 03.03.2013.

3. Ranko Ostojić se početkom 90-tih oprobao u prodaji bakalara, sve propalo

LI
Livi
10:42 04.03.2013.

Kako su donijeli svoje zakone tako ih nova vlast treba i mora ukinuti, a njih kazniti sto su donosili zakone protivne hrvatskim interesima i sto su zloupotrijebili svoj polozaj. Treba ih samo na izborima toliko poraziti da izgube sva poslanicka mjesta u Saboru i da ih ne stiti nikakav poslanicki imunitet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije