Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO VODSTVO

Tko će zamijeniti čelnika Radničkih sindikata? 'Vlada se treba baviti konkretnim problemima'

Ozren Matijašević
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/4
09.06.2017.
u 14:59

Sabor HURS-a je zahvalio dosadašnjem predsjedniku Ozrenu Matijaševiću koji odlazi u mirovinu

Hrvatsku udrugu radničkih sindikata (HURS) više neće voditi Ozren Matijašević zbog odlaska u mirovinu, a tko će ga nakon 12 godina zamijeniti na čelnoj funkciji - Miroslav Hrašćanec ili Dubravko Jagić odlučit će delegati Sabora HURS-a, koji se u petak održava u Zagrebu.

Kandidat za predsjednika HURS-a Miroslav Hrašćanec dolazi iz Granskog sindikata zaposlenih u osiguranju Hrvatske, a Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske. Delegati Sabora HURS-a izabrat će i ostale dužnosnike i članove tijela Hrvatske udruge radničkih sindikata.

Sabor HURS-a je zahvalio dosadašnjem predsjedniku Ozrenu Matijaševiću koji odlazi u mirovinu. Rekao je kako on jedan od 13 posto umirovljenika koji su otišli u punu mirovinu. 

"Okolnosti u kojima sindikati, pa i naša središnjica, rade i djeluju su sve samo ne povoljni, a pogotovo u proteklom četverogodišnjem ciklusu", istaknuo je Matijašević. Rekao je kako su se te nepovoljne okolnosti ogledale "kroz lošu Vladu Zorana Milanovića i izvršitelja prljavih poslova ministra rada Miranda Mrsića koji je sa zakonskim tsunamijem onemogućio sindikatima i poslodavcima da se u socijalnom dijalogu bave svojim poslanjem".

Nepovoljne uvjete kreirali su i politička nestabilnost, tj. neuspješni brak Mosta i HDZ-a, u dva navrata pa se zato, kako je rekao, "toplo nada da će danas u Saboru Vlada dobiti potrebnu većinu i da će se napokon početi baviti konkretnim problemima - privlačenju europskih sredstava i rješavanju brojnih nezakonitih postupanja diljem Hrvatske u brojnim tvrtkama".

Matijašević je ustvrdio kako su nepovoljni uvjeti došli do te razine da sindikatima "ne trebaju neprijatelji" jer su najveći neprijatelji sami sebi. "Moje takozvane sindikalne kolege prije godinu i pol dana nisu bile u stanju dvije rečenice pustiti u javnost da se protive izvanrednom otkazu sindikalnom povjereniku u Trajektnoj luci Split. Takvo postupanje, odnosno nepostupanje je kap koja je prelila čašu i od tada ja s njima, bez obzira o čemu je riječ i koja tema je na stolu, ne mogu sjediti u istom društvu", rekao je Matijašević

.

"Želim mojim nasljednicima da okviri u kojima će djelovati budu što povoljniji, a onda će i zahtjevna zadaća rada u sindikatu biti kvalitetnije obavljena nego što sam to ja sa suradnicima uspijevao napraviti", poručio je Matijašević.     

Saboru HURS-a kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i u ime budućeg novog ministra rada Marka Pavića obratila se državna tajnica u Ministarstvu rada Katarina Ivanković-Knežević, koja je zahvalila Matijaševiću jer puno učinio za socijalni dijalog u Hrvatskoj, za svoj sindikat ali i za mnoge ljude koji nisu članovi sindikata, a koriste povlastice, privilegije i mogućnosti koje sindikalni predstavnici ugovore.

Komentara 3

DU
Deleted user
18:45 09.06.2017.

u splitu mu trebaju dici 50 metarski spomenik...godinama dobivali lovu a radili qitu marjanovu

SI
Sidać
17:52 09.06.2017.

Najvaznije je da bude bivsi clan KPY!!!

DU
Deleted user
20:52 09.06.2017.

Što su ti sindikati uopće napravili za radnike? Osim što primaju plaču veću od ijednog radnika kojeg zastupaju. Vlada smanjuje radnička prava sindikati šute jer godišnji su odmori. Na jesen se sjete da bi mogli malo prosvjedovati ali ne puno da se ne umore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije