Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glasanje u Saboru

78 glasova ZA: HNS-ovac Predrag Štromar izglasan za potpredsjednika Vlade!

Vlada
09.06.2017.
u 19:10

Premijer Andrej Plenković rekao je da će manjinski zastupnik Furio Radin preuzeti jedno od mjesta potpredsjednika Sabora

Nakon nešto više od mjesec dana "prekida" između Mosta i HDZ-a, Sabor je danas potvrdio nove ministre, a premijer Andrej Plenković dokazao da ima novu, ali tijesnu većinu s HNS-om od 78 ruku. Iako se očekivalo da će novi ministar graditeljstva Predrag Štromar, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar uprave Lovro Kušćević, ministar pravosuđe Dražen Bošnjaković te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović još ujutro proći "rešetanje" zastupnika te u rano poslijepodne biti potvrđeni glasovanjem, cijela priča se odužila do navečer.

Dodatnu napetost burnoj raspravi stvorila je objava Hrasta da će njihov Hrvoje Zekanović podržati Vladu jer im je obećano da će kurikularnu reformu nastaviti voditi Dijana Vican i Jasminka Buljan Culej. Iz Sabora su u tom trenutku u Vladu otišli v.d. predsjednika HNS-a Predrag Štromar i Blaženka Divjak, koja tada još nije bila potvrđena za ministricu obrazovanja, a koja je poručila da, ako je istina ono što je objavio Hrast, ona nema što raditi u Vladi. Uskoro se pokazalo da su koalicijski partneri prevladali i tu zadnju prepreku. U HNS-u tvrde kako ih je Plenković uvjerio u nastavak kurikularne reforme, no na pitanje hoće li se mijenjati ključne osobe koje bi trebale provesti tu reformu, poručili su kako će se "prvo proanalizirati postupci i procesi".      

- Od mene nisu traženi nikakvi ustupci ni uvjeti, a ne znam ni da je to Hrast uvjetovao – naglasila je Divjak. Na "rešetanju" u Saboru bio je i Štromar, koji je na pitanja zastupnika odgovarao kao novi potpredsjednik Vlade te ministar graditeljstva i prostornog uređenja. Najavio da će mu u fokusu biti usklađivanje katastra i zemljišnih knjiga, ali i napomenuo kako je riječ o procesu koji bi mogao potrajati 10-ak godina. S Mostovim Tomislavom Panenićem suglasio se da smatra da bi nadležne institucije trebale istražiti medijske navode o malverzacijama pri obnovi u Gunji u vrijeme ministrovanja njegove stranačke kolegice Anke Mrak Taritaš.       

- Ako nitko već sada ne istražuje te afere, uputit ću poziv na temelju, ako ničeg drugog, a onda članaka koji su se pojavili u       novinama – rekao je Štromar. Iako je HNS bio protiv poreza na nekretnine, Štromar očekuje da će Hrvatska za tri do pet godina imati pravi porez na nekretnine i imovinu, za koji je, smatra, još uvijek prerano.      

- Siguran sam da ćemo Andrej i ja sa svim drugim suradnicima  zaustaviti podjele među građanima - kaže Štromar te zaključuje kako su "on i Andrej" garancija da ova Vlada može uspjeti.

- Ova suradnja još je jedan dokaz transformativnih poteza koje radimo zadnjih godinu dana i koji pokazuju da se uobičajene europske prakse mogu vidjeti na nacionalnoj razini hrvatske političke scene – zaključio je Plenković. Danas je iskoristio i priliku da se ispriča za uvrede koje su pripadnicima nacionalnih manjina dolazile iz redova HDZ-a, a da bi dokazao koliko drži do svojih partnera, najavio je da će najdugovječniji manjinac u Saboru, Furio Radin, postati potpredsjednik Sabora.

Tijek događanja:  

19.40 - Plenković je nakon glasanja u izjavi za novinare čestitao ministrima na povjerenju.

- Mislim da smo s ovim okončali jednu političku epizodu na dobrobit stabilnosti i interesa građana. To me motiviralo da postignemo dogovor - rekao je Plenković.

- Pokazali smo da smo spremni na dijalog, politički iskorak. Transformativni proces koji provodim nastavit ću i u razdoblju ispred nas, smanjivati podjele u društvu, nastaviti okupljati političke partnere. Odluka HNS-a, i tu zahvaljujem kolegi Štromaru i Središnjem odboru, bila je ispravna, politički mudra i korisna. Vrijeme će pokazati ispravnost te odluke - rekao je Plenković.

Govoreći o izjavi Blaženke Divjak da se neće dati ucjenjivati rekao je da očekuje prije svega politiku jedne Vlade.

Rekao je da HDZ i HNS imaju svoja biračka tijela, u dokumentu su potpisali da su svjetonazorski različite stranke, ali i da imaju elemente kompatibilnosti te da mogu doći do zajedničkog nazivnika.

Hoće li većina od 78 glasova biti dovoljna za stabilnost? Plenković je rekao da je dosta Vlada u Saboru funkcioniralo na takvoj većini te da ne sumnja da će biti stabilna.

19.29 - Bivši SDP-ovac Tomislav Saucha u posljednji je trenutak ušao u Sabor i dao svoj glas za ministre.

19.25 - Podršku su dobili i Davor Božinović, Marko Pavić, Blaženka Divjak i Dražen Bošnjaković.

19.20 - Predrag Štromar dobio je povjerenje Sabora sa 78 glasova za i 46 protiv. Lovro Kuščević s istom je podrškom dobio povjerenje, dok je pri glasanju za Tomislava Ćorića jedan zastupnik bio sudržan.

19.14 - Plenković je prije glasovanja rekao da je današnja rasprava pokazala određene trendove kod nekih stranaka i zastupnika koji forsiraju antagonizam, podjele, pa i uvrede prema drugim zastupnicima.

- To nije dobro za kulturu dijaloga, demokraciju u RH, njegovanje komunikacije među različitim strankama. Trebali bi dijeliti odgovornost prema javnoj riječi, biračima - rekao je Plenković, koji je osudio, kako je rekao, loše izjave prema zastupnicima manjina.

- Želio bih jasno reći da su manjinski zastupnici jedna dodana vrijednost, dodatna kvaliteta. Oni su i potvrda da RH temeljem svog Ustava, zakona, međunarodnih konvencija, štiti prava manjina na najvišoj razini. Stoga mi je posebno drago da je Klub manjina u Saboru dio naše većine, da imamo izvrsnu suradnju i razumijevanje i da je politička potpora koju smo dobili izrazito cijenjena od strane HDZ-a i mene kao predsjednika Vlade - rekao je Plenković.

Dodao je da su odlučili da manjinski zastupnik Furio Radin preuzme jedno od mjesta potpredsjednika Sabora.

- Na taj način želimo našem partneru u parlamentarnoj većini pokazati poštovanje i očekujemo i dalju konstruktivnu suradnju u sazivu ovog Sabora - rekao je Plenković.

18.53 - Kandidat za potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar (HNS) izjavio je u petak na matičnom saborskom Odboru za graditeljstvo, od kojega je dobio potporu, kako će, ako se ne istražuju afere koje se povezuju uz njegovo ministarstvo, uputiti poziv nadležnim tijelima da ih istraže.

Ako ih nitko ne istražuje to nije dobra stvar, odgovorio je Štromar Mostovu Tomislavu Paneniću kojeg je zanimalo hoće li provesti istražne radnje za afere koje se vežu uz Ministarstvo, konkretno cijenu gradnje kuća u Gunji i vjetroelektrane?

To moraju istražiti nadležna tijela, ako to ne rade uputit ću im poziv, ako ničeg drugog, onda na temelju članaka u novinama, rekao je Štromar.

Za tri do pet godina imat ćemo pravi porez na nekretnine i imovinu, za sada je, mislim, rano, odgovorio je Štromar kad na podsjećanje da je bio protiv tog poreza.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Bili smo protiv jer nije bilo dovoljno evidencija, nije bila dovršena legalizacije, osim toga neke države ga uvode godinama, kaže potencijalni ministar i tumači kako porez koji će stupiti na snagu od nove godine nije pravi porez na nekretnine, nego transmisija komunalne naknade.

Potvrdio je da će nastaviti projekt povezivanja katastra i gruntovnice, nastaviti izgradnju POS stanova, a dio koji se neće moći prodati dati u najam. Ističe da građevinska inspekcija mora imati digitalizirane karte i u svakom trenutku znati za bilo koji incident u prostoru.

Pohvalio je rad Ministarstva u koje odlazi, a njegovom najvećom vrijednošću označio ljude. Ne očekuje probleme u radu, ali očekuje nove izazove za novi iskorak.

Premijer Andrej Plenković za Štromara kaže da je osoba s dugogodišnjim stažem župana i iskustvom u poslovnom svijetu.

Riječ je o čovjeku koji se iskazao na nizu političkih dužnosti, koji dobro razumije funkcioniranje institucija, posebno lokalnih jedinica, pa je prirodan slijed da sada preuzme odgovornost na središnjoj razini vlast, ističe.

Vjerujem da će kao potpredsjednik Vlade biti učinkovit suradnik u Užem kabinetu i politički partner koji će omogućiti ispunjenje Vladinih ciljeva, njegov ulazak u Vladu dodana je vrijednost aktivnostima kolega koji su u ovom trenutku članovi vlade, poručio je premijer.

Provedbu Vladina programa, nastavak pozitivnih trendova u zapošljavanju, doprinos reformi mirovinskog sustava i poboljšanje položaja umirovljenika, premijer očekuje od Marka Pavića, kandidata za ministra rada.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pavić, do sada državni tajnik u Ministarstvu rada, radio je na svim mjerama aktivne politike zapošljavanja, završio je PMF u Zagrebu, usavršavao se u Sjedinjenim Državama, posvećen zapošljavanju mladih.

Pavić je mlad, ali s dovoljno životnog iskustva, spreman je voditi dijalog sa socijalnim partnerima, rekao je premijer i poručio da od njega posebno očekuje da pridonese većoj iskoristivosti sredstava iz Europskog socijalnog fonda.

Govoreći o trendovima, Pavić je istaknuo "rekordnu nezaposlenost", te iznio podatak o 174. 687 nezaposlenih i više od 20 tisuća slobodnih radnih mjesta.

U fokusu su mi mladi, ali bitne su i sve ostale skupine nezaposlenih, pogotovo osobe s invaliditetom te one starije od 50 godina, naglasio je Pavić.

18.40 - Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, nakon kratke rasprave, u petak je većinom glasova (sedam 'za' i četiri 'protiv') iskazao povjerenje kandidatu za ministra unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, a premijer Andrej Plenković je za njega rekao kako je on "čovjek s dovoljno životnog, političkog i stručnog iskustva posebno u domeni nacionalne sigurnosti".

"S obzirom na ključne teme ugroze u svijetu, Europi i susjedstvu vjerujem da će svojim znanjima i upravljačkim sposobnostima biti u stanju preuzeti odgovornost za vođenje jednog od najvažnijih ministarstava, kvalitetno raditi na rješavanju kriminaliteta, sigurnosti...", rekao je Plenković pred članovima Odbora.

Za Božinovića je kazao i kako je to njegov kolega i prijatelj, trenutno predstojnik ureda predsjednika Vlade, kojega poznaje 25 godina. "Jako dobro znam njegovo životni put i karijeru... Riječ je o čovjeku koji ima dovoljno životnog, političkog i stručnog iskustva, osobito u domeni nacionalne sigurnosti", istaknuo je Plenković.

Božinović je, kako je naveo Plenković, doktorirao na Fakultetu političkih znanosti, obavljao niz stručnih specijalizacija na domaćim i međunarodnim institucijama. Prije mjesta predstojnika ureda, bio je i kandidat na izborima za Sabor 2016., veleposlanik, saborski zastupnik, jedan od prvih 12 promatrača u Europskom parlamentu, ministar obrane, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova...

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Kandidat za ministra Božinović rekao je pak kako mu je preuzimanje resora unutarnjih poslova velik izazov.

"Radi se o velikom izazovu. Preuzeti resor unutarnjih poslova izazov bi bio čak i u najnormalnijim vremenima. MUP mora odgovoriti svim zadaćama od zaštite ljudskih života i uspostave održavanja javnog reda i mira, sprječavanja kaznenih djela i niza zadaća u novim okolnostima koje suvremeni trendovi u svijetu generiraju i od sustava zahtijevaju novi kreativni napor", rekao je.

Budućnost tog resora vidi u radu na podizanju ukupne učinkovitosti Ministarstva unutarnjih poslova ali i jačanju sposobnosti borbe protiv kibernetičkih napada, kriminala u gospodarstvu, terorizma... "Sve to treba staviti u novi kontekst prijetnji koje su transnacionalnog karaktera pa nam za učinkovito suprotstavljanje treba pojačana međunarodna suradnja", naglasio je.

U kratkoj raspravi koja je uslijedila, 'mostovka' Ines Strenja Linić ga je upitala je li sudjelovao u Domovinskom ratu, koliko dugo i u kojim postrojbama. "Bio sam u neborbenom sektoru Ministarstva obrane, od početka Domovinskog rata do veljače 1994.", kratko je uzvratio Božinović.

Pitanja koja su mu postavljena odnosila su se i na nastavak reforme Ministarstva, Schengen, kao i na to hoće li kao ministar zabraniti fašistička okupljanja. Božinović je kazao kako je reforma MUP-a kao i upravne organizacije nužnost i to ne samo kod MUP-a nego i kod cijele državne uprave. Ulazak u Schengen je, naglasio je, politički cilj i ove kao i prethodnih vlada, Hrvatska se, međutim, kazao je, mora suočavati s određenim promjenama koje su na razini EU motivirani načinima kako očuvati jedno od temeljnih sloboda, a to je sloboda kretanja te ne dopustiti da ta sloboda bude razlog terorističkih ugroza. Zalaže se, kazao je, za profesionalizaciju unutar sektora. "Moramo raditi na jačanju profesionalizacije unutar sektora, depolitizaciji, kako bi ti vitalni sustavi za održavanje javnog reda i mira i sigurnosti građana bili što manje ovisni o bilo kojoj vrsti politizacije", rekao je.

Na pitanje predsjednika Odbora Ranka Ostojića (SDP) namjerava li zabraniti skupove koji izazivaju mržnju i bazirani su na vrijednostima koje ne pripadaju Europi odgovorio je kako je zaštita ustavnog poretka i temeljnih vrijednosti zadaća svih. "Za događaje, ako bude indikacije da bi se njima slala poruka kojim se vrijeđaju temelje ustavne vrednote, ljudska prava i prava nacionalnih manjina, se neće izdavati odobrenja", rekao je Božinović.

18.20 - Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik i politički sustav iskazao je povjerenje kandidatu za ministra uprave Lovri Kuščeviću (HDZ), koji je dosad obavljao funkciju ministra graditeljstva i prostornog uređenja, uz sedam glasova za, dva SDP-ova protiv i jedan Mostov suzdržan. Premijer Andrej Plenković istaknuo je na Odboru kako Kuščević ima sve reference za ministra uprave. Kuščević je pravnik, izabran je u saziv ovog Sabora, obavljao je dužnost ministra u ovoj i prošloj Vladi, a bio je i vijećnik u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije te načelnik općine Nerežišće, podsjetio je.

"Lovro Kuščević ima sve reference da radi na provedbi programa Vlade i traži najbolja rješenja u partnerstvu sa županijama,  gradovima i općinama koja će pridonijeti njihovom boljem funkcioniranju", kazao je Plenković.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dodao je kako od njega očekuje da nastavi rad na reformi i modernizaciji državne uprave, jednoj od glavnih zadaća ove Vlade.

Kuščević je poručio da će raditi na modernizaciji i učinkovitijem radu uprave. Ističe i da će se ići u smjeru decentralizacije lokalne samouprave, a najavio je i moguće izmjene  Zakona o izborima, posebice u svijetlu dvoje parlamentarnih izbora u godinu dana.

Odgovarajući na upit Arsena Bauka (SDP)  o spomen pločama s pozdravom "Za dom spremni" Kuščević je osudio svaki totalitarni režim ma kako se on zvao i kazao da neće dopustiti govor mržnje na bilo koji način. U tom smislu, smatra da treba revidirati zakon koji dopušta registriranje udruga s takvim nazivima.

Što se tiče dvojezičnih ploča u Vukovaru, kazao je, treba u Vukovaru poticati dijalog i zajedništvo, te raditi na povezivanju naroda i manjina, a ne razjedinjavanju.

Na SDP-ovu interpelaciju o zlouporabi pozdrava "Za dom spremni" odgovorit će što se tiče ministarstva u roku 10-ak dana, kazao je odgovarajući na upit Peđe Grbina (SDP).

Bauka je zanimao i njegov stav o Zakonu o životnom partnerstvu, na što je Kuščević odgovorio da ne zna detalje, ali kako smatra da svaki zakon može biti bolji. "Moj je osobnim stav prema LGBT zajednicama ili bilo kakvim seksualnim orijentacijama, vjerskim, nacionalnim - nemam nikakve predrasude. Ljude cijenim po njihovo radu i odnosu prema drugim ljudima i neću dopustiti diskriminaciju po nijednoj osnovi", kazao je.

18.00 - Odbor je dao potporu Draženki Divjak sa sedam glasova za.

- Od mene nisu traženi bilo kakvi ustupci ili uvjeti niti sam upoznata s time da bi Hrast to tražio od mene, ili bilo koja druga stranka. Mogu odgovorno tvrditi da nisam nikad u životu, pa neću ni sad, pristajati na ucjene, ako takve ucjene postoje. Svoju ću slobodu u skladu sa zakonom koristiti - odgovorila je Divjak na pitanja. Sumnje treba provjeriti, ali ne tako da se nekoga unaprijed proglasi krivim, dodala je.

17.55 - Politiku treba izbaciti iz učionica - rekla je Divjak, poručujući da ima jedan trijezni optimizam.

Jovanović je rekao da su konstruktivna oporba i žele pomoći da njezin rad bude lišen prepreka koje su postavljene za vrijeme mandata Pave Barišića. Pitao ju je je li se izborila za izbor najbližih suradnika.

- Ako nemate tu slobodu i ako marginalne stranke uvjetuju vaš izbor njihovim kadrovima, vi će te u početku biti s teretom na leđima koji će vas onemogućiti u kvalitetnom radu. Recite nam imate li tu autonomiju ili ne - rekao je Jovanović.

Glavašević je rekao da je ministrica politička funkcija te da toga mora biti svjesna.

Željko Reiner rekao je da jedna politička opcija Blaženki Divjak kaže da a priori mora odbaciti neke ljude zato što im ne odgovaraju. Dodao je da je prethodna ekipa potpuno netransparentno izabrana pa to nikome nije smetalo.

17.38 - Odbacila je optužbe lezbijske udruge Kontra zbog da je kao članica uprave i prodekanica Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu sudjelovala u "sramotnom i protuzakonitom postupanju u slučaju diskriminacije asistenta Daria Krešića". Divjak je rekla da je u sudskoj presudi nema "niti u tragovima" te da je protiv diskriminacije.

17.24 - Blaženka Divjak rekla je da su njezini razgovori s premijerom išli u smjeru depolitizacije obrazovanja te da su se u tome složili.

- Nisam dobila niti jednu informaciju od premijera koja bi ukazivala da se takav stav i takav pravac napušta - rekla je Divjak.

Divjak je, vezano za natječaj za voditelja reforme, rekla da treba mirno sjesti, saslušati sve argumente i pogledati dokaze pa donijeti zaključke. Izrazila je uvjerenje da će prosuditi jesu li dokazi takvi da natječaj treba poništiti.

- Treba hladne glave, proceduralno, čisto, jasno i prema kriterijima takvu proceduru provesti. Ako nemamo čisti teren, teško možemo nastaviti graditi na takvom terenu - rekla je Divjak.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

16.50 - Hrast je ranije danas priopćio da će njihov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović podržati nove ministre, a ističu i da im je na sastanku s vodstvom HDZ-a u Banskim dvorima potvrđeno da će Dijana Vican ostati voditeljica stručnog povjerenstva, a Jasminka Buljan Culej voditeljica Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme. Predrag Štromar i Blaženka Divjak, kad su vidjeli priopćenje Hrasta, odjurili su u Vladu, ali im je premijer Andrej Plenković rekao da je to provokacija Hrasta i da nije točno što oni tvrde. Po dolasku u Sabor, prije odbora našao se i s Zekanovićem, nije poznato što su pričali, ali zasad je pretpostavka da Zekanović ipak neće podržati novu većinu. Premijer upravo predstavlja novu ministricu pred odborom za obrazovanje, dakle, kriza riješena. Više možete čitati ovdje.

Bojan Glavašević (SDP) rekao je da je konsenzus u obrazovanju moguć i cilj, ali na centru, ne na ekstremima. Spomenuo je priopćenje Hrasta o dogovoru s premijerom o tome da nema izmjena na čelu reforme te pitao Divjak što se dogodilo i je li to istinito. Pitao ju je i namjerava li provesti upravni nadzor na Sveučilištu u Zagrebu zbog sumnji u nepravilnosti u radu.

Mirando Mrsić (SDP) pitao ju je je li spremna dati ostavku ako reforma ne krene za godinu dana te je li spremna osigurati potpunu transparentnost odluka koje se donose u Rektorskom zboru.

Željko Jovanović (SDP) rekao je da mu je iskreno drago da je Divjak kandidat za ovu funkciju te da mu je žao što nije ona rektorica Sveučilišta u Zagrebu.

16.45 - Blaženka Divjak rekla je da je njezina motivacija za ulazak u ovaj postupak stručna te da zato vjeruje da kao nestranačka kandidatkinja, a nada se i ministrica, daje mogućnost svima koji vide da je obrazovanje i znanost prioritet da su to teme u kojima moramo sudjelovati bez zadrške i podmetanja.

- Kao nekome tko dolazi iz STEM područja važnije mi je da razgovaramo o tehnologiji, nego o ideologiji - rekla je Divjak.

- Očekujem da zajedno prepoznamo važnost obrazovanja i znanosti koji su iznad dnevnopolitičkih interesa - zaključila je.

16.34 - Plenković na Odboru za kulturu i obrazovanje predstavio kandidatkinju za ministricu Blaženku Divjak. Plenković je predsjedniku odbora Andru Krstuloviću Opari čestitao na osvajanju izbora za gradonačelnika Splita. Napomenuo je da je Divjak nestranačka osoba koja je karijerom dokazala da ima sva potrebna znanja i kompetencije da preuzme važnu dužnost u Vladi.

- Očekujem da u svom mandatu preuzme nastavak provedbe strategija odgoja i obrazovanja, da nastavi s procesom reformi, da osigura ozračje u hrvatskom društvu koje će omogućiti postizanje najšireg društvenog konsenzusa o ključnim smjernicama obrazovne reforme, kurikularne reforme, svih dokumenata koji će Hrvatsku učiniti te zemljom koja će novim generacijama omogućiti prije svega da utvrde temeljne osnove onoga što je bitno za hrvatski identitet, kulturu, tradiciju, a isto tako da mladi u obrazovnom procesu steknu široko obrazovanje, opću kulturu... - rekao je između ostalog Plenković.

Rekao je da Divjak u ovoj novoj situaciji može pronaći najbolje načine da u suradnji s njim, Vladom i Saborom i akademskom zajednicom, profesorima i nastavnicima, najbolje načine da ova tema postane tema okupljanja, a ne razdvajanja u hrvatskom društvu.

- Stoga su moja očekivanja od nje visoka - rekao je Plenković.

16.30 - Plenković bi mogao ostati bez još jedne ruke u Saboru. Prema neslužbenim informacijama iz HSU ni Silvano Hrelja neće podržati nova četiri ministra. U HSU kažu da su održali više sastanaka zadnjih dana, ali nisu usuglasili zajednički program pa zbog toga novi ministri neće dobiti njihovu potporu. 

16.24 - Plenković je rekao da mu njegovo poznavanje ministra Kuščevića daje sigurnost da će zadaću obavljati predano i u skladu s konkretnim ciljevima koji su pred njega postavljeni. Potom se ispričao i rekao da ima još šest ovakvih zadaća pa napustio odbor.

16.20 - SDP-ovci su rekli da bi na ovaj odbor, a ne samo Odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo, trebao doći i Predrag Štromar, koji bi trebao biti i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva. Peđa Grbin (SDP) rekao je da smatraju da je odbor jedno od najznačajnijih radnih tijela, tijelo s možda i najvećom političkom težinom te bi u tom slučaju potpredsjednik Vlade trebao proći "hearing" i odgovoriti na pitanja koja će biti daleko šira od onoga što se tiče isključivo graditeljstva prostornog uređenja.

- Radili ste sve da biste skupili većinu i da je izvjesno imate pa ne bi trebao biti problem da Štromar sjedne i odgovara na pitanja. Ništa više i ništa manje - rekao je Grbin.

Orsat Miljenić (SDP) rekao je da Štromar treba ići na puno veću provjeru, za ono što se tiče njegova potpredsjednikovanja. Inače će se izglasati samo ministar graditeljstva, a o potpredsjedniku Vlade nećemo znati ništa. Branko Bačić (HDZ) rekao je da nije prekršen poslovnik.

16.10 - Počela je rasprava o novim ministrima. Na Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav premijer Plenković predstavlja novog ministra uprave Lovru Kuščevića.

15.50. - Ja da sam predsjednik srpske nacionalne manjine - prozvao je Pernar - Ja bih rekao HDZ-u, gospodo, nisam pohlepan, ne tražim pet ministarstava, ali maknite ploču u Jasenovcu! Imao bih kičmu za to - zaključio je. Smatra kako manjine u Hrvatskoj ne mogu profitirati od svojih saborskih zastupnika.

U svom govoru, dodao je i kako ne bi mogao biti dijelom Vlade koja podržava pozdrav 'Za dom spremni!'

15.25. - Jandroković je odredio stanku od 10 minuta, kazavši da se ne mogu vrijeđati i govoriti jedni drugi stvari kao da su u kakvoj krčmi. "Postoje ovdje ljudi sa svojim životima i emocijama, i ja vas molim da budemo fer jedni s drugima", poručio je predsjednik Sabora. 

Najavio je raspored zasjedanja matičnih saborskih odbora pred kojima će biti predstavljeni kandidati za nove ministre, a u 19 sati bi se u sabornici konačno o njima trebalo i glasati.

14.55. - "Meni je drago da gospodin Brkić i gospoda iz HNS-a mogu ići zajedno i na gej parade i Tuđmanu polagati cvijeće na grob", poručio je Bulj na što mu je Jandroković odvratio: "Tako govori jedan izborni pobjednik". Ali Bulj je na to dometnuo da je on u svom selu osvojio više glasova nego Jandroković na izborima, a on je sada predsjednik Sabora. "Ti si jedan obični sluga, Sanaderov i Karamarkov!"

14.30. - Dok su riječ imali zastupnici Živog zida Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Pernar, koji je zastupnicima opet citirao Bibliju, zastupnik SDSS-a, Milorad Pupovac vrijeme je kratio izrađivajući avione od papira.

14.10. - Nada Turina Đurić najavila je kako će idući tjedan HNS-ovci koji se protive koaliciji s HDZ-om zbog čega više neće biti članovi HNS-a, osnovati svoj zastupnički klub, kao i da mnogo članova želi izaći iz stranke.

13.45. - Na izlaganje Sabine Glasovac javio se i Hrastov Hrvoje Zekanović. - Ne znam u čemu je problem? Vi ne razumijete da netko može imati drugačije svjetonazore od vas, vi bi htjeli da Hrast ne postoji u Saboru. Kod vas je očit stav  da ste samo vi u pravu - rekao je Zekanović.

13.35 - Maske su pale. HNS neće doprinijeti obrazovnim reformama. Bila je to šuplja priča za hrvatsku javnost - kazala je Sabina Glasovac koja je prije toga rekla kako je upravo objavljeno da će Hrast podržati nove ministre jer je ispunjen njihov uvjet da se reforma obrazovanja nastavi u smjeru u kojem ga je vodila ova Vlada, a to uključuje Jasminu Buljan Culej kao voditeljicu Ekspertne radne skupine.

13.23 - Sabor je promijenio sastave tri od šest saborskih odbora pred kojima će tijekom dana, prije potvrde u sabornici, biti 'saslušano' sedam novih ministara - za Ustav, za unutarnju politiku te za gospodarstvo, a u nastavku zastupnici trebaju učiniti u odborima za pravosuđe, za prostorno uređenje te za obrazovanje.

Za članove Odbora za Ustav i Poslovnik saborska većina izabrala je Milorada Batinića (HNS), Davora Miličevića i Željka Reinera iz HDZ-a, a razriješila Vesnu Pusić (HNS) te HDZ-ove Dražena Bošnjakovića, kandidata za ministra pravosuđa, i Gordana Jandrokovića, predsjednika Sabora.

Petra Škorića (HDZ) Sabor je izabrao za potpredsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, za članove Stjepana Čuraja (HNS) i Anđelka Stričaka (HDZ), a razriješio je Gorana Beusa Richembergha (HNS) i Nikolu Grmoju (Most). Škorić je zamijenio stranačkog kolegu Darka Milinovića, koji je svoj mandat stavio u mirovanje, jer je izabran za ličko-senjskog župana, dužnost nespojivu sa zastupničkom.

 HNS-ov Čuraj i HDZ-ov Tomislav Lipošćak izabrani su u Odbor za gospodarstvo, a razriješeni su Mostova Ivana Ninčević-Lesandrić i HNS-ov Ivan Vrdoljak.

Ponosan sam na Anku Mrak Taritaš, a sramota me jer sam bio kolega s predsjednikom HNS-a u ostavci Vrdoljakom, izjavio je Maras, prozivajući dojučerašnje kolege koji su se odlučili surađivati sa HDZ-om.

 "Milorad Batinić, gospođe Makar, Puh i njihov šef Vrdoljak, Srećko Ferenčak i kako se zove ovaj novi predsjednik HNS-a..., a Štromar, poznati političar, evo sjetio sam se... To su Bukovići i Šporeri iz 1995.", poručio je Maras, spominjući se dvojice HSS-ovaca koji su se kao oporbeni vijećnici sredinom 1990-ih priključili HDZ-u u osiguranju većine u zagrebačkoj skupštini (tzv. zagrebačka kriza).

 "Kme-kme-kme, kmečite i jaučete, ne znate podnijeti poraz", uzvraća mu Stevo Culej (HDZ), kojeg je Sabina Glasovac (SDP) poučila kako bi "kao veliki Hrvat" trebao znati da tanjir koji je spomenuo, nije hrvatska riječ, već se kaže tanjur.

13.10 - Arsen Bauk je nakon govora za govornicom odlučio održati minutu šutnje za kolege iz HNS-a.

12.20 - Ja bih radije hodao u haljini sa šljokicama nego napravio ovo što je HNS napravio - kazao je Maras. 

Jandroković mu je odgovorio kako ne bi mogli zamisliti Marasa u haljini sa šljokicama da nije bilo ove replike.

- Vas i bez replike možemo zamisliti u haljini sa šljokicama - odgovorio mu je Maras.

12.15 - Za promjenu članova Odbora za ustav glasovalo je 78 zastupnika

11.50Ivan Pernar odlučio je zastupnicima pročitati ulomak iz Biblije.

- Svojedobno je Isus govorio o farizejima i on ih je opisao na način da se oni izvana doimaju jako fini, a iznutra su okrečeni grobovi. To su ljudi koji glume, koji se izdaju da su nešto što nisu. U Mateju 7:24 Isus se takvima obraća riječima... - kazao je Pernar te počeo čitati odlomak.

- Mnogi su glumili Isusu da su njegovi sljedbenici, tako su i mnogi glumili u ovom Saboru da su dio oporbe, tvrdili su da neće postati dio HDZ-ove vlasi i glumili su - kazao je Pernar i nastavio čitati.

10.36 - Napokon je svima jasno da je HDZ postao hranidbeni lanac u kojem se dobro jede, ali na tuđi račun - kazao je Vlaho Orepić.

- Pozivam naroda obnovi vlast nad ovom državom - kazao je Orepić i dodao da to podrazumijeva 'razgradnju političkog kartela'.

10.30 - Plenković je obmanuo narod, birače, pa postavljam pitanje ljudima koji su glasali za HDZ. Jesu li glasali za Plenkovićev, Vrdoljakov i Pupovčev HDZ? - upitao je Miro Bulj.

- Bio Sanader, Karamarko, Kosor, Plenković ili neki Sultan, uvijek isti ljudi bi vas prodavali za Judine škude - kazao je Bulj.

- Vrlo jako trgujete. Vi, koji ste postali predsjednik (Sabora). Više sam ja glasova dobio u jednom selu. Vi ste trgovac - poručio je Bulj Jandrokoviću.

10.19 - Vrdoljak je prevario svoje birače - rekao je Branimir Bunjac i dodao kako je Vrdoljak rušio kampanju Anke Mrak Taritaš i na kraju je izbacio iz stranke.

- Najveći gubitnik je hrvatski narod, hrvatski birači - kazao je Bunjac.

Javna je tajna, kaže Branimir Bunjac, da je u sastavljanju saborske većine "ponovno sudjelovao DORH". Dobio sam na desetke poruka koji su elementi bili korišteni protiv Vrdoljaka, čime mu se prijetilo, što obećavalo, od Katara do Tuheljskih Toplica, navodi Bunjac i poručuje da "tamo gdje ima dima, ima i vatre".

Za koaliciju HDZ-a i HNS-a kaže da je izdaja birača, prije svih HDZ-ovih i HNS-ovih, a raspravu o navodnom stavljanju u mirovanje Vrdoljakova mandata "kukavičkim bijegom pred vlastitom savješću".

Spominje i slučaj HNS-ove zastupnice Marije Puh koja je, kaže, preljepljivala plakate Andreja Plenkovića u kampanji i za to dobila kaznu, te se zapitao hoće li to sada činiti s plakatima Vesne Pusić.

10.14 - Svađa između Vrdoljaka i Plenkovića bila je izrežirana. Od drugog mjeseca traju pregovori između HNS-a i HDZ-a. Upozoravao sam na to - rekao je Nikola Grmoja.

- Jedina svrha ovakve koalicije je zaštita interesa - poručio je Grmoja.

- Ovdje se radi, i u to sam uvjeren, o pritisku DORH, prvo na Sauchu pa na Vrdoljaka - kazao je Grmoja.

10.06 - Dopunjen je dnevni red Sabora te je uvršteno izglasavanje novih ministara.

10.04 - Predsjednik SDP-a Davor Bernardić upozorio je HNS da je prevario birače jer je prekršio ugovor s Narodnom koalicijom.

"Imperativ koalicije HDZ-a i HNS-a nije stabilnost države i interes građana, kako se pokušava prikazati. Svima je jasno da je ovo klasična trgovina, borba za fotelje i izdaja birača", ustvrdio je Bernardić, upitavši se kakva je to poruka.

Pozvao je birače da se zapitaju kakvu vjerodostojnost imaju oni koji takvo što čine i poručio: "Ne možemo, niti ćemo sudjelovati u podršci ovakvoj političkoj trgovini, nezabilježenoj u Hrvatskoj... Hrvatska zaslužuje i mora bolje".

 - Ova koalicija nema budućnost - poručio je SDP-ovac Davor Bernardić koji je kazao kako su Plenković i Vrdoljak glumili svađu.

- Ne možemo niti ćemo sudjelovati u podršci ovakvoj političkoj trgovini - izjavio je Bernardić.

Također je kazao i kako je HNS prevario birače jer je 'prekršio ugovor s Narodnom koalicijom'.

9.54 - Slušam već više od mjesec dana o potrebi za famoznom stabilnosti, slušam mantru, laži i izgovore da bi se sakrio kriminal, izgovore da se mogla nastaviti politika kakvu su apostoli Hrvatske provodili zadnjih 20 godina", kazao je Božo Petrov nakon stanke. Dodao je da javnost svjedoči "dnu dna" morala, neetičnosti i nebrige za opće dobro.

"Svaki izgovor je smiješan, svaki izgovor vrijeđa zdrav razum. Nećete se ni jedni niti drugi oprati ni da se stotinama godina po vama izlijevaju vodopadi bistre Jane", kazao je Petrov.

Kad bi Hrvatska mogla pričati, vrisnula bi da joj više ne pomažete. Nakon svega što ste morali progutati da biste sjedili u tim foteljama, nešto je moralo otpasti, obraz....Ako biramo prostitutke na izborima, onda će politika biti prostitucija. Ako biramo poštene, onda će politika biti poštena", kazao je Petrov poručivši da nisu svi isti i pozvao građane da podvuku crtu.

9.40 - Zbog aktualne političke situacije zastupnici Božo Petrov, Ivan Vilibor Sinčić i Peđa Grbin zatražili su stanku.

Pavić zadovoljan povjerenjem

Plenković očekuje da saborski zastupnici potvrde nove ministre. HNS-ovac Predrag Štromar trebao bi tako postati ministar graditeljstva kao i potpredsjednik Vlade. Blaženka Divjak trebala bi zamijeniti Pavu Barišića u ministarstvu znanosti i obrazovanja. Za ministra pravosuđa predviđen je Dražen Bošnjaković, a za ministra unutarnjih poslova Davor Božinović. Tomislav Ćorić preselio bi se u Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a ministrom rada i mirovinskog sustava trebao bi postati i Marko Pavić. Za ministra uprave predložen je Lovro Kuščević.

Na Klub je došao i dio novih kandidata za ministre, među njima i Marko Pavić koji bi od Tomislava Ćorića trebao preuzeti Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, te Ćorić koji preuzima Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Pavić je novinarima kratko rekao kako je zadovoljan povjerenjem koje mu je dao premijer predloživši ga za ministra.

Bez rasprave na plenarnoj sjednici

Sastao se i Odbor za izbor i imenovanja te predložio Saboru da, sukladno novoj koaliciji HDZ-a i HNS-a te novom odnosu političkih snaga promijeni sastave šest ključnih odbora – za Ustav, za unutarnju politiku, za gospodarstvo, za pravosuđe, za prostorno uređenje i za obrazovanje i znanost.

Odbori su to pred kojima bi se danas trebali predstaviti kandidati za nove ministre, a kako se ključan dio imenovanja novih ministara ''odrađuje'' upravo u odborima, nužno je da nova koalicija u njima ima 'svoje ljude', odnosno većinu.

Naime, na plenarnoj sjednici neće biti rasprave o novim ministrima, o njima se tamo samo glasuje.

Sve o preslagivanju Vlade čitajte OVDJE.

 

Komentara 280

B2
bokida 2
11:56 09.06.2017.

Zato Sinčiću odi sa beskućnicima i provaljuj u tuđe stanove te ih onda brani sa Pernarom i Bunjcom od deložacije.

Avatar kravata
kravata
14:03 09.06.2017.

gospodin bauk je trebao dat minutu sutnje hss-u koji je slijedeci na redu jer ga vodi politicar koji je podrzao plenkovica a sad se ponovo dao na raspolaganje sdp-u. prirodniji je spoj hns-hdz od sdp-hss. ali otom potom 😎

MI
misho32
14:22 09.06.2017.

zar nitko u Saboru nije sposoban začepiti tu alapaču , Glasovac i tog četnika Jovanovića . O kakvoj to oni znanosti blebeću , bezveznjaci koji pojma o znanosti nemaju ,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije