Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potvrđena kazna od 2 godine

Huanito se samo htio liječiti, za njega je ovo smrtna kazna

Huanito Luksetić
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/2
25.01.2019.
u 20:00

U znak potpore Huanitu Luksetiću organizirali su se i provjedi po Hrvatskoj. Potpisivala se i peticija za njegovu slobodu.

– Biram riječi, pazim da ne uvrijedim te suce jer su i oni ljudi, ali po čemu je to normalno da drugostupanjski sud onom Davidu Komšiću koji je nožem izmasakrirao jadnu djevojku smanji kaznu s dvije godine na 14 mjeseci jer je skrivio prometnu nesreću u kojoj je ubio pješaka, a da mom djetetu potvrdi kaznu, i to bezuvjetnu, od dvije godine zatvora zbog uzgoja 11 stabljiki marihuane koje je posadio kako bi proizvodio ulje za osobnu upotrebu - s tugom u glasu i suzama u očima govori nam Zlata Luksetić Degrassi, majka 41-godišnjeg Huanita Luksetića iz Matulja kojemu je osječki Županijski sud potvrdio presudu iz studenog 2017. godine kojom je bio osuđen na dvije godine bezuvjetnog zatvora.

“Na rubu je katastrofe”

Podsjetimo, Huanito koji već godinama boluje od multiple skleroze uzgajao je konoplju u svom vrtu, odnosno u vrtu kuće u kojoj živi s majkom, i to isključivo zato što se prije toga, kako je kazivao i na sudu i u medijima, pokušavao liječiti praktički svim konvencionalnim metodama u medicini. S obzirom da mu ništa nije pomagalo i stanje mu se iz mjeseca u mjesec pogoršavalo odlučio je probati metodu Ricka Simpsona, najpoznatijeg svjetskog aktivista za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe.

– Oni su njega osudili bez iti jednog dokaza, odnosno isključivo na temelju pretpostavki. Svaka od tih jedanaest stabljiki koje je posadio je bila druge vrste, a on ih je posadio toliko baš zato da vidi od koje će mu biti najbolje.

Pa pitam vas, zar bi netko tko bi se bavio dilanjem uzgajao marihuanu u svojoj kući zvao i susjede i prijatelje da mu pomognu u uzgoju. Ništa u ovom cijelom pravosudnom postupku nije logično, i žao mi je što to tako moram reći, ali ovaj cijeli sustav je dno-dna kad tako na zatvor može osuditi nekoga jer si je pokušavao spasiti život.

Hvala vam jer ste mom sinu potpisali smrtnu kaznu - na kraju je ironično kazala Huanitova majka. Kad je u pitanju psihofizičko stanje njezinog sina u zadnjih godinu i koji mjesec, tj. od onog trenutka kad je 2017. donesena prvostupanjska presuda, Zlata Luksetić Degrassi govori kako je Huanito “na rubu katastrofe”.

Kako pojašnjava, sasvim se promijenio, već s tom prvom presudom doživio je takav šok da je skroz odustao od borbe, jer nakon toliko truda i razočaranja više jednostavno nema snage. Po cijele dane zatvoren leži u svojoj sobi, ne priča gotovo s nikim, toliko je smršavio da “liči na kostura”, čak niti ne jede za stolom s majkom, a opet je došlo i do relapsa u bolesti.

– Iskreno sam zabrinut kako će Huanito Luksetić preživjeti u zatvoru, i fizički i psihički. Bolest će mu najvjerojatnije napredovati jer ovo što se radi za njega je katastrofalno – kazao je doc. dr. Ognjen Brborović s Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Dr. Brborović vodi Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje u medicinske svrhe, na temelju čijeg zaključka je u Hrvatskoj odobreno konopljino ulje kao pomoć u liječenju kod četiri indikacije. Ublažava spazme kod multiple skleroze, može se preporučiti bolesnicima s uznapredovalom malignom bolešću protiv bolova i za ublažavanje mučnina od lijekova i zračenja te u liječenju oboljelih od AIDS-a.

Zdravlje je važan element

U međuvremenu je medicina proširila krug indikacija za pripravke od kanabisa na glavobolje i za neke epilepsije, na što je dr. Brborović javno u lipnju prošle godine podsjetio ministra Kujundžića, koji, kako kaže dr. Brborović, odonda ignorira sve njegove dopise, pa se jedino da zaključiti kako je tu riječ o politici ispred medicine.

Kad je riječ o politici, u cijelu se priču u petak umiješala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je rekla kako ga je spremna pomilovati jer je njegovo zdravstveno stanje nemjerljivo važan element cijelog slučaja.

– Poduzet ćemo sve pravne korake, podnijeti mobu i predsjednici, ali i Vrhovnom i Ustavnom sudu ako će trebati - odlučan je Huanitov odvjetnik Vladimir Gredelj. Podsjetimo, posjedovanje droge za osobnu uporabu se od 2013. smatra prekršajem, a ne kaznenim djelom.

Alergična na zimu

Komentara 30

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
20:45 25.01.2019.

A Kruljcev sin je dobio ...?

DU
Deleted user
22:19 25.01.2019.

Indijsku konoplju nece legalizirat nikada a mozda niti tada. Zabranili su je zbog ljekovitih svojstava koje posjeduje da bi farmaceutske kuce imale dobit i tu se vrti velika lova.

SA
sargu123
20:23 25.01.2019.

Pa i predsjednica podržava uzgoj marihuane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije