Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIPLOMATSKI GAF Na dodjeli hrvatskog odličja u Vatikanu kardinalu Lajolu nije se pojavio veleposlanik u Italiji T. Vidošević

Hrvatski veleposlanici u Rimu posvađeni?

12.12.2008.
u 18:43

Hrvatski veleposlanik u Svetoj Stolici Emilio Marin predao je danas, na prigodnoj svečanosti u prostorijama veleposlanstva, odličje Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, kojim je predsjednik Stjepan Mesić odlikovao predsjednika Papinskog vijeća kardinala Giovannija Lajola za posebne zasluge u promicanju dobrih vatikansko-hrvatskih odnosa.

Na svečanosti su bili brojni veleposlanici drugih zemalja, ali nije bio nazočan nitko iz hrvatskog veleposlanstva u Republici Italiji. Ne samo što svečanosti dodjele odličja nije nazočio hrvatski veleposlanik Tomislav Vidošević, nego nije bilo ni najnižeg službenika iz toga drugog hrvatskog veleposlanstva u Rimu.

Predstavnici hrvatskog veleposlanstva u Italiji ne dolaze, primjerice, na savjetovanja i predavanja koja organizira hrvatsko veleposlanstvo u Svetoj Stolici, i to bi se moglo razumjeti. Možda ih ne zanima i nemaju obvezu nazočiti, na primjer, savjetovanju o djelovanju hrvatskih biskupa na Drugome vatikanskom koncilu koje je hrvatsko veleposlanstvo u Svetoj Stolici organiziralo na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu prošloga tjedna, na kojem su govorili, uz ostale, trojica kardinala, među kojima i Josip Bozanić.

No, začuđuje što na predaji odličja, kojim je predsjednik Mesić odlikovao vatikanskoga visokog dužnosnika, bivšeg šefa vatikanske diplomacije, nije bio nitko iz hrvatskog veleposlanstva u Italiji. Marin je potvrdio kako je i pismeno i po dostavljaču poslao pozivnice hrvatskom veleposlanstvu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije