Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatski suverenisti: Kriza može biti prekretnica za hrvatsku poljoprivredu

Traže i da se zakonski utvrdi okvir po kojem će trgovački lanci najmanje 60 posto poljoprivrednih proizvoda nabavljati od domaćih proizvođača.
31. ožujka 2020. u 11:36 2 komentara 345 prikaza
Šibenik: Stroge mjere sigurnosti na gradskoj tržnici koja je ponovno otvorena za stanovnike
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Hrvatski suverenisti predložili su u utorak mjere za spas poljoprivredne proizvodnje i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj poručivši kako kriza zbog koronavirusa može biti prekretnica za hrvatsku poljoprivredu.

Poljoprivreda HRVATSKA UDRUGA POSLODAVACA Nezaposlene i ostale na novčanoj pomoći preusmjeriti na poslove u poljoprivredi

„Ako se uskoro ne promjeni sadašnja politika Vlade, poljoprivreda će biti na putu sigurne propasti. Proizvodi malih i srednjih OPG-ova propast će ako ih neće moći prodati na tržnicama, pa vlasnici neće imati sredstava za početak nove proizvodnje. Jednako je upitna proizvodnja kod velikih proizvođača”, upozoravaju Hrvatski suverenisti.

Predlažu zato otvaranje tržnica za prodaju hrvatskih proizvoda uz poštivanje preporuka Stožera civilne zaštite, te da se propisima zaštiti određeni dio domaće proizvodnje.

Tvrde da hitno treba utvrditi godišnje potrebe Hrvatske za poljoprivrednim proizvodima, utvrditi koliko od tih potreba Hrvatska samostalno godišnje proizvede a koliko uveze, te odrediti nositelje poljoprivredne proizvodnje po županijama.

Šibenik: Stroge mjere sigurnosti na gradskoj tržnici koja je ponovno otvorena za stanovnike
1 / 24
Tržnica u Sisku

Traže i da se zakonski utvrdi okvir po kojem će trgovački lanci najmanje 60 posto poljoprivrednih proizvoda nabavljati od domaćih proizvođača.

Zahtijevaju također da se uredi stanje sa zapuštenim državnim zemljištem odnosno da se  to zemljište da na obradu privatnim poljoprivrednicima uz cjelovitu isplatu potpora, lakše korištenje EU fondova, niže kamate, uvođenje poreza na neobrađeno zemljište te strože kontroliranje kvalitete uvoznih proizvoda.

Hrvatski suverenisti ističu kako je samodostatnost u proizvodnji hrane oznaka suverenosti neke države, a da su dosadašnje hrvatske vlade učinile Hrvatsku nesuverenom odnosno ovisnom o uvozničkom prehrambenom lobiju.

Tržnica u Rijeci PIK VINKOVCI Pozvali poljoprivredne proizvođače da se prijave za otkup proizvoda koji će se plasirati u Konzumu

Kriza koronavirusa potakla ih je i na pitanje što će se dogoditi u slučaju onemogućavanja uvoza hrane u Hrvatsku, te jesu li naše robne zalihe dostatne. „Ova kriza u svakom slučaju može biti prekretnica za hrvatsku poljoprivredu”, poručuju Hrvatski suverenisti.

Zagreb: Tomislav Tomašević komentirao izborne rezultate i najavio kampanju za drugi krug
Ima i debitanata
Tko će u zagrebačkoj Skupštini Tomaševiću "čuvati" leđa, a koga više neće biti
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan