Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nezaposlene i ostale na novčanoj pomoći preusmjeriti na poslove u poljoprivredi

Iz HUP-a podsjećaju kako brojne zemlje EU, poput Austrije, Njemačke i Francuske pozivaju na „poljoprivredni patriotizam“ te angažman nezaposlenih na rad u poljoprivredi zbog nedostatka sezonskih radnik uslijed zatvaranja granica.
27. ožujka 2020. u 14:35 8 komentara 727 prikaza
Poljoprivreda
Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/8

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozvala je Vladu RH da u što kraćem roku pokrene konkretne mjere angažiranja radne snage koja uslijed COVID - 19 epidemije prima novčanu pomoć od države, kao i sve nezaposlene, na sezonskom radu u poljoprivredi, a po modelu ostalih EU zemalja koje su već pokrenule slične prakse.

Direktor HUP-a Davor Majetić REAKCIJA NA VLADINE MJERE HUP: 600.000 ljudi u realnom sektoru već sada treba pomoć

Tvrde kako, za razliku od ostatka hrvatskoga gospodarstva, poljoprivreda ovisi mahom o velikim subjektima, koji zapošljavaju široki profil visokoobrazovanih kadrova (tehnolozi, inženjeri, IT stručnjaci, ekonomisti...) koji u takvim sustavima ostvaruju i veća primanja - prosječna neto plaća u 35 najvećih poljoprivrednih subjekata iznosi 4.892,17 kn (podaci DZS za 2018.), a za visokoobrazovani kadar je i veća.

- Sve radno intenzivne djelatnosti u poljoprivredi - kao što su voćarstvo, povrćarstvo i vinogradarstvo, gdje postoji izrazita sezonalnost intenziteta radova, susretale su se s velikim nedostatkom radne snage i prije ove pandemije. Posebno se to odnosi na ubiranje plodina u kratkom roku u velikoj količini s obzirom na tehnološke rokove, što će se kroz sljedećih 20-tak dana pojačano epidemijom COVID 19 dodatno negativno odraziti na berbu koja upravo počinje prvo u zaštićenim prostorima (staklenici i plastenici) a nastavit će se i sa sjetvom i berbom u ostatku nadolazećeg perioda za 2020 godinu - ističu iz HUP-a.

Poljoprivreda
1 / 26
Ilustracija

Istovremeno svjetska opskrba hranom pod pojačanim je rizikom zbog epidemije koronavirusom, a opskrba hranom širom svijeta nailazi na sve veće prepreke, uključujući ograničenja izvoza kojima veliki proizvođači žele osigurati opskrbu svojih građana u uvjetima pandemije. Postoji bojazan da bi neke vlade mogle ograničiti protok osnovnih prehrambenih proizvoda kako bi osigurale domaću opskrbu s obzirom na poremećaje u nabavnim lancima.

- S ovim mjerama, koje moraju biti brzo usvojene, država bi potaknula domaću proizvodnju i osigurala opskrbu stanovništva hranom te smanjila pritisak na državni proračun. Uslijed mogućeg smanjenja proizvodnje u Europi i otežane opskrbe te zatvaranja nekih zemalja za izvoz, čemu i sada svjedočimo, tržište bi moglo biti zakinuto za neke vrste proizvoda i hrane. Hrvatska kao velika uvoznica hrane mogla bi biti na udaru prije svega u opskrbi proizvoda u kojima nismo samodostatni - svinjskog mesa, mlijeka, povrća i voća - kaže predsjednik HUP-Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede Dalibor Kezele.

Tržnica u Puli HPK: 'Tražimo da se omogući prodaja poljoprivrednih proizvoda na tržnicama'

Iz HUP-a podsjećaju kako brojne zemlje EU, poput Austrije, Njemačke i Francuske pozivaju na „poljoprivredni patriotizam“ te angažman nezaposlenih na rad u poljoprivredi zbog nedostatka sezonskih radnik uslijed zatvaranja granica. Austrija i Francuska su već otvorile posebne web stranice na kojima pozivaju nezaposlene/volontere da se prijave za sezonski rad u poljoprivredu u iduća tri mjeseca (berba šparoga, voća, povrća i sl.).

Njemačka je otišla korak dalje te radi na izvanrednim mjerama poput angažmana radnika iz drugih sektora poput ugostiteljstva. Najavljeno je usvajanje privremenih fleksibilnih rješenja kao što je ublažavanje propisa o honorarnim poslovima ili nedjeljnom radu i dr. Njemačkoj trenutno nedostaje preko 280.000 sezonskih radnika u poljoprivredi, u Francuskoj se procjena kreće oko 200.000 radnika, dok u Austriji nedostaje 5.000 radnika koji bi radili u žetvi, a u industriji prerade mesa čak 9.000 radnika.

Vlada - sjednica DOPIS Iz HURA-e od Vlade RH traže snažnije mjere za očuvanje radnih mjesta i ublažavanje udara na realni sektor, HUP podržao zahtjev

- Vlada RH ima ustavnu obvezu osigurati hranu za svoje stanovnike, a sada je prilika za napraviti ozbiljan zaokret u poljoprivredi. Konkretne mjere potrebne su nam odmah kako bi osigurali opskrbu i uklonili prepreke u proizvodnji. Uz sve nužno potrebne propisane epidemiološke mjere, no još uvijek bez stručnih smjernica za organizaciju nesmetane proizvodnje u vrlo složenim tehnološkim procesima proizvodnje hrane, problem sa samo jednom inficiranom osobom može zaustaviti čitave pogone i dodatno opskrbu dovesti pod upitnik. Radi toga je hitno potrebno imati plan i razrađene sve „B opcije“ ne samo na razini kompanija nego i sektora u cjelini. A nakon krize potrebno je poraditi na cjelovitoj promjeni poslovnog modela u poljoprivredi, podizanju proizvodnje i samodostatnosti te svijesti kako je poljoprivreda i proizvodnja hrane jedna od najvažnijih strateških grana gospodarstva i u ovim okolnostima jasno vidljivo da je dostupnost hrane stanovništvu i pitanje nacionalne sigurnosti - rekla je Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom HUP-a.

'OSTAO SAM PAF'
Aleksandar Stanković ispričao kako mu se upucavao Neven Ciganović: 'Bilo mi je neugodno'
Croatia osiguranje
Podrška poljoprivrednicima
Kako domaće osiguranje podupire razvoj poljoprivrednika i domaće proizvodnje
  • Kokoiduhovi:

    Hrvatska je oduvijek biser zemlja; sve što ide u korist građana, zaposlenika - to se ne kopira od Njemačke, Austrije, Danske, Švedske, Belgije....ali sve što ide na teret istih, e to se kopira. Ne možeš reći "to su napravili u ... prikaži još! toj zemlji i zato su..." jer oni nisu samo TO napravili, nego i ono u korist građana

  • Kokoiduhovi:

    Dajte najte; pa ova ista država godinama prijeti da će oni koji odbijaju posao i bla-bla, ostati bez prava bla-bla. I? Ništ, jer i dalje ima hrpa nezaposlenih - istina - uglavnom bez prava na naknadu, ali sa zdravstvenim i ... prikaži još!i besplatnim javnim prijevozom. Je li tko završio u nekoj poljoprivrednoj tvrtci na sadnji, berbi, pakiranju? Tko se to sada sjetio tople vode? Jesu li to firme koje će tim ljudima osigurati jednokratne rukavice, maske, higjenska sredstva i rad na razmaku od 2 metra?

  • samoborka:

    Tako je, nema kruha bez motike! Dosta je više dijeljenja novca poreznih obveznika neradnicima! Socijalnu pomoć trebaju dobiti isključivo oni koji ne mogu raditi i koji se skrbe za teško bolesnu djecu. Svi ostali trebaju biti prisiljeni odraditi poslove vezane ... prikaži još! ili za rad u poljoprivredi ili čišćenje okoliša..ili bilo kakav koristan društveni rad.