Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUKAVIČJE JAJE

Hrvatski iseljenici lobirat će protiv Jeremićevih nastupa

'(120924) -- NEW YORK, Sept. 24, 2012 () -- President of 67th Session of UN General Assembly Vuk Jeremic addresses the High-level Meeting on the Rule of Law at the National and International Levels at
Shen Hong/PIXSELL
24.02.2013.
u 08:30

Ina Vukić iz Sydneya pisala australskoj premijerki da ne dopusti Jeremićev nastup na tematskoj sjednici

“Obraćam vam se kao australska državljanka i molim vas da 10. travnja u Općoj skupštini UN-a, gdje će se održati tematska sjednica pod službenim nazivom “Uloga međunarodnih kaznenih sudova u ostvarivanju pravde i pomirenja između naroda”, naša zemlje upotrijebi svoj utjecaj kao članica Svjetske organizacije te ne dopusti da u važnoj raspravi i govorima sudjeluju predstavnici onih zemalja članica UN-a čiji su građani osuđeni za ratne zločine na međunarodnim sudovima i oni koji podržavaju politiku koja je dovela do masovnih zločina protiv čovječnosti. Držim da nije primjereno ni to da u raspravi sudjeluje i Vuk Jeremić, predsjednik Opće skupštine UN-a jer je on državljanin Srbije”.

Tu je poruku profesorica Ina Vukić, urednica političkog bloga “Croatia, the War and the Future” iz Sydneyja napisala u pismu australskoj premijerki Juliji Gillard poslanom u Canberru 18. veljače.

Marš na Drini

- Kopiju pisma uz zamolbu da i oni lobiraju kod premijerke poslala sam i lideru australske oporbe Tonyju Abbottu jer u Australiji živi gotovo 300 tisuća građana hrvatskog podrijetla i značajan je naš utjecaj u političkom životu ove zemlje pa vjerujem da će moje pismo biti ozbiljno razmotreno. Vuk Jeremić na agresivan način koji nije omiljen u zapadnim diplomatskim krugovima promiče interese Beograda na East Riveru i uvjerena sam da će i 10. travnja njegov nastup na tematskoj sjednici biti usmjeren prema “izjednačavanju krivnje” i prozivanju međunarodnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije jer je hrvatske generale proglasio nevinima i Hrvatsku oslobodio od zločinačke stigme. Takvo Jeremićevo ponašanje je nedopustivo i stoga sam kao australska državljanka pisala svojim političarima i predložila da se ozbiljno pripreme za Jeremićeve zamke u Općoj skupštini UN-a - komentirala je Vukić za Večernji list motiv svog pisma.

Vukić drži da bi potaknuti njenim primjerom predstavnici hrvatskih udruga i pojedinci iz svih zemalja u svijetu gdje živi brojno hrvatsko iseljeništvo poput SAD-a, Kanade, Njemačke, Francuske i drugih, trebali poslati pisma sličnog sadržaja svojim političarima i predstavnicima kako bi se 10. travnja u Općoj skupštini UN-a održala objektivna i konstruktivna rasprava a ne Jeremićeva diplomatska podvala kojoj je svijet već svjedočio kad je u siječnju povodom proslave pravoslavne Nove godine u sjedištu UN-a izvedena pjesma “Marš na Drini”. Zbog tog Jeremićevog “smišljenog propusta” žaljenje je izrazio čak i glavni tajnik Ban Ki Moon kojem su burne reakcije poslale obitelji žrtava genocida u Srebrenici i organizacije bošnjačkih iseljenika u SAD i Kanadi. Kad je Ban Ki Moon saznao u koje je svrhe korištena ta pjesma brzo je i s internetskih stranica UN-a skinut “Marš na Drinu” a otkriveno je da sporna skladba nije ni bila navedena u službenom programu što je dodatno razotkrilo Jeremićev stil rada i bahatost u ponašanju jer je vlastite političke i lobističke interese pretpostavio ugledu Ujedinjenih naroda.

Večernji list saznaje da hrvatski državni vrh i diplomacija još razmatraju koliku će pažnju posvetiti Jeremićevoj tematskoj sjednici u New Yorku te postoje dva razmišljanja ili procjene. Jedno je da se taj skup na određen način ignorira a paralelno se djeluje takozvanom tihom diplomacijom jer “gubitnik ima pravo da se ljuti, drugo mu ne ostaje a Hrvatska je u Haagu pobijedila”. Drugi bi stil bio “glasniji”, odnosno na East Riveru bi se ukazao netko značajan iz političkog vrha poput ministra pravosuđa, vanjskih poslova ili predsjednikov izaslanik koji bi uz predstavike hrvatske diplomacije u UN-u poslali poruku da smo zemlja koja je surađivala u radu haaškog suda i kroz sudske procese potvrdila svoju i nevinost hrvatskih generala koji su prošli dugogodišnju haašku kalvariju.

>> Vuk Jeremić izbačen iz Demokratske stranke

>> Jeremić želi na mjesto Ban Ki-Moona, SAD ne žele ni čuti za to

Interesi i frustracije

Nakon što su Gotovina i Markač kao slobodni građani stigli u Hrvatsku 16. studenoga prošle godine Vuk Jeremić je iz UN-a “prijetio” da je ogorčen i će sazvati sjednicu na kojoj će se “saznati istina”. Manipulatorskim stilom je želio Srbiji i srpskoj dijaspori poručiti da je svojim utjecajem i funkcijom inicirao sjednicu za “simboličan” datum 10. travnja koji je opet podmetnuo neopreznoj UN administraciji a prava je istina da je skup o radu međunarodnih kaznenih sudova planiran još u listopadu prošle godine.

Najveći dio međunarodne zajednice, potvrđeno je Večernjem listu na East Riveru, osuđuje ponašanje Vuka Jeremića poručujući da bi čovjek na tom položaju trebao zanemariti osobne interese, osjećaje i frustracije. Vuk Jeremić kao predsjednik Opće skupštine UN-a je u pravu kad kaže da je “iskoristio svoje suvereno pravo i zakazao tematsku raspravu” a nadajmo se da će i Hrvatska pametno iskoristiti svjetsku političku pozornicu da dodatno utvrdi ono što je zaključeno u Haagu. Bilo bi neozbiljno propustiti prigodu da svijet još jednom čuje tko je bio agresor a tko je branio svoj teritorij i ljude kao što smo idealnu šansu za to izgubili kad je Hrvatska bila nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a te kao predsjedavajuća u prosincu 2008. za tematsku raspravu izabrala terorizam a ne rad haaškog Tribunala koji nas je tada kočio na ulasku u EU zbog takozvanih topničkih dnevnika.

Komentara 33

HR
hr76
09:28 24.02.2013.

Svaka čast našim iseljenicima, vladajući bi se trebali barem malo ugledati na njih.

KO
kolarjeva3
09:07 24.02.2013.

Bravo izseljenici !!

Avatar Vrijeme
Vrijeme
09:30 24.02.2013.

Lik je provokator i treba ga skinuti sa te funkcije. Prosipa politiku ranih devedesetih i destabilizira cijeli region. Najvise zla nanosi upravo Srbiji jer je sprecava da gradi odnose sa susjedima. Valjda su to i sami primjetili i izbacili ga iz stranke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije