Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
damir krstičević

'Hrvatska neće imati dodatne troškove prilikom kupnje borbenih aviona'

Ministar Krstičević primio u službeni posjet ministra Kosovskih snaga sigurnosti Rrustema Berishu
08.12.2018.
u 15:34

MORH je u petak priopćio da se Država Izrael "pismeno obvezala da će ishoditi odobrenje Vlade Sjedinjenih Američkih Država za isporuku aviona Republici Hrvatskoj i da je to isključivo odgovornost Države Izrael

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u subotu je poručio da Hrvatska neće platiti ni kune više za nabavu 12 borbenih zrakoplova od Izraela, a nakon što je SAD poručio da Izrael mora prihvatiti zadane tehničke uvjete kako bi američka strana pristala na tu prodaju.

Izrael je, naime, u navedene zrakoplove, kojima je proizvođač američki Locheed Martin, naknadno ugradio svoje sofisticirane elektronske sustave te SAD traži da se ti avioni "prenamjene" i vrate u prvobitno stanje, uvjetujući time svoj pristanak na njihovu prodaju Hrvatskoj.

Na pitanje novinara tko će snositi troškove te prenamjene, Hrvatska ili Izrael, ministar obrane odgovara da za Hrvatsku nema dodatnih troškova.

"Natječaj je jasan. Bio je zakonit, transparentan. Znamo što smo tražili. Bilo je javno otvaranje, znaju se cijene. Nema, što se tiče Hrvatske, dodatnih troškova”, rekao je Krstičević nakon izbornog sabora Mladeži HDZ-a.

>> Novi ophodni brod Hrvatske ratne mornarice

Ministar Krstičević primio u službeni posjet ministra Kosovskih snaga sigurnosti Rrustema Berishu
1/25

Upitan hoće li podnijeti ostavku ako taj posao propadne, odgovorio je da ne želi odgovarati na hipotetska pitanja te dodao kako uvijek vjeruje u ono što radi.

Hrvatska, ponovio je, ima "papir" da je američka Vlada dala državi Izrael dopuštenje da može nuditi izraelski F-16 Hrvatskoj, a na primjedbu novinara kako se radi o dopuštenju da se jave na natječaj, ali ne i da prodaju avione trećoj zemlji, odnosno da taj "papir" nemaju, Krstičević odgovara: "Papir imamo i u njemu sve jasno stoji”.

MORH je u petak priopćio da se Država Izrael "pismeno obvezala da će ishoditi odobrenje Vlade Sjedinjenih Američkih Država za isporuku aviona Republici Hrvatskoj i da je to isključivo odgovornost Države Izrael". "U skladu sa svim navedenim, Republika Hrvatska je provela transparentan i zakonit proces, donijela odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F16 i ispoštovala sve obveze sa svoje strane", navodi MORH.

>> Pogledajte video makete prve hrvatske podmornice koja će se uskoro graditi

Komentara 35

DU
Deleted user
16:11 08.12.2018.

koliko se ja sjecam razlozi da se kupi 30 godina star zrakoplov je upravo u nadogradnji originalnog aviona od strane izraelaca koji mu daje bolje performance. Ako izrael mora ukloniti svoja poboljsanja sto nam onda ostaje? Moze li hrvatska alii bar jednom da donese politicku ili ekonomsku ispravnu odluku? sto god da su nasi politicari odlucili i uradili nije proslo mjesec dana a da nismo morali oformiti komisiju za ustavnost i zakonitost te iste sprovedene odluke. sad ce da zabrane uvoz i prodaju zutih prsluka iz kine.

XX
Xxxfiles
15:38 08.12.2018.

To sto je Lockeed Martin ugradija izraelci su odmah pocupali i bacili u smece te ugradili svoju avioniku koja je puna naprednija od njihove . To muci amere

Avatar navijač
navijač
17:19 08.12.2018.

Ako ne dobijemo Barake nego F16, Block 30. u čemu je onda smisao te kupovine???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije