Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borbeni avioni

Krstičević: Nismo dobili nikakvu obavijest, Plenković: Teret odgovornosti je na Izraelu

Damir Krstičević
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
07.12.2018.
u 12:48

Država Izrael obavezala se da će Hrvatskoj isporučiti zrakoplov kompatibilan NATO-u, a odobrenje za isporuku aviona Hrvatskoj odgovornost je države Izrael, kaže Krstičević

Nakon informacija da američka administracija usporava dogovor Izraela i Hrvatske o prodaji zrakoplova F-16, slučaj je komentirao i ministar obrane Damir Krstičević.

– Mi u Hrvatskoj nismo dobili nikakvu službenu obavijest, kad budemo upoznati s time, upoznat ćemo hrvatsku javnost. Vlada SAD-a dala je dopuštenje državi Izrael da država Izrael može nuditi izraelski i F-16 Hrvatskoj. Taj dokument imamo. Država Izrael obavezala se da će Hrvatskoj isporučiti zrakoplov kompatibilan NATO-u, a odobrenje za isporuku aviona Hrvatskoj odgovornost je države Izrael. Na osnovu tih dokumenata mi smo donijeli odluku o isporuci višenamjenskog borbenog aviona. Proces je bio zakonit i transparentan i to je sve što imam reći danas – kazao je on.

Nabavu aviona komentirao je i premijer Andrej Plenković.

– Ministarstvo obrane koje vodi ovaj proces treba vidjeti s našim partnerima, zemljom prodavatelja Izraelom i SAD-om ima li novih elemenata u tom procesu. Nama je bilo važno kao Vladi da je teret odgovornosti na osiguravanju suglasnosti koju SAD mora dati na izraelskoj strani. Mi nismo ni u kakvoj posebno opterećujućoj situaciji, sve što je napravljeno s naše strane bilo je korektno – rekao je Plenković i rekao kako ne vjeruje da postoji mogućnost da propadne posao kupnje borbenih zrakoplova.

>> Pogledajte let MiG i F-16 borbenih zrakoplova iznad Knina:

Ključne riječi

Komentara 57

TT
TTjac
14:19 07.12.2018.

Glavno da Plenki nije kriv. Sad mi je odmah lakše.

PI
Pierro12
13:41 07.12.2018.

Sta se javljaju "komsije " uopce ?! A, drugo, VL je napravio cijelu zbrku. Pa, zar ne vidite po komentarima, da su neki povjerovali, tim tracevima, a la UDBA, od jucer ?! Jeli ? To ne vidite? A i Plenkovicovic nasjeda na glupe price. Amerika je prodala vojnu opremu, oruzje ili tehnologiju, sasvim nebitno, i normalno i logicno je, da za daljnju prodaju, moraju imati suglasnost vlasnika. A to je Amerika. Trece, ovo se tice Hrvata i Republike Hrvatske i nema se tko drugi tu uopce sta mijesati. Niti smo pitali ikoga za misljenje. Ta vremena, Bogu hvala, su prosla. Sada odlucuje Sabor i Vlada RH i nitko drugi. Ni beograd ni savez komunista jugoslavije niti itko slican.

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
12:02 07.12.2018.

Ameri su znali da Izraelci nude F16. Bit će zanimljivo čuti jesu li ih tada upozorili da ne mogu nuditi bez njihove suglasnosti ili se to tek sada zakotrljalo. Možda to ima veze što Ameri nisu dobili posao?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije