Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financial Action Task Force (FATF)

Hrvatska na sivoj listi zemalja za pranje novca, jedina smo država iz EU na popisu

Novčanice eura
Dusko Jaramaz/Pixsell
24.06.2023.
u 21:42

Zbog nedjelotvornih aktivnosti u sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, Hrvatska je jedina zemlja EU-a koja se našla na listi međunarodne agencije FATF – u društvu primjerice s Albanijom, Panamom i Malijem.

Međunarodna agencija za borbu protiv pranja novca Financial Action Task Force (FATF) stavila je Hrvatsku, zajedno s Kamerunom i Vijetnamom, na popis zemalja koje treba pomnije pratiti. Ove tri države sada su među 23 zemlje koje „aktivno rade s FATF-om" na rješavanju „strateških nedostataka svojih sustava za borbu protiv pranja novca, financiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje", kaže se u priopćenju FATF-a u Parizu.

Sa sjedištem u glavnom gradu Francuske, FATF je glavno međunarodno tijelo za borbu protiv i sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma, a pripojeno je Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), piše Deutsche Welle. 

Odvraćajući učinak na investitore

Hrvatska je jedina članica Europske unije koja se nalazi na popisu. Prema navodima FATF-a, vlada u Zagrebu je obećala da će se povećati napore u sferi sprječavanja ovih oblika financijskog kriminala i pokrenuti odgovarajući akcijski plan. Uključivanje u takozvanu sivu listu FATF-a može značiti ozbiljan gubitak imidža zemlje i imati odvraćajući učinak na strane ulagače.

VEZANI ČLANCI:

Ostale zemlje na popisu su primjerice Albanija, Panama, Mali, Južnoafrička Republika ili Ujedinjeni Arapski Emirati.

Postoji i crna lista zemalja koje su klasificirane kao visokorizične. Trenutno se na njoj nalaze samo tri zemlje: Iran, Mjanmar i Sjeverna Koreja.

Problemi i u Njemačkoj

Prošlog ljeta je izvješće FATF-a potvrdilo da i Njemačka ima deficite u borbi protiv pranja novca. Glavna točka kritike bila je da se tome još nije pridala dovoljna politička važnost. 

Međunarodni stručnjaci kritiziraju nepregledan kaos u vezi s nadležnostima i protokom informacija između više od 300 različitih ureda, službi i državnih tijela koja se u zemlji bave ovom tematikom. Postoje ozbiljne manjkavosti u praćenju prijenosa gotovine, smatraju u FATF-u, i općenito se žale da njemačke nadležne vlasti čine daleko premalo da istraže financijske transakcije velikih kriminalnih sindikata i da ih dovedu pred sud.

Zbog toga je Njemačka i danas „raj za one koji žele prati novac" i posebno popularna europska destinacija među talijanskim mafijašima.

VIDEO: Zaustavljena utjecajna organizacija za krijumčarenje droge u Bosni i Hercegovini

 

Komentara 2

Avatar Jurij Vasiljevič
Jurij Vasiljevič
08:10 25.06.2023.

Moj susjed se kao nešto čudi. Tko mi?

OB
Oblacni
07:30 25.06.2023.

Mozete puhnuti lagano i HR i DE!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije