Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatice su rekorderke po rađanju djece u braku

Kod nas se 81% djece rađa u braku, na Islandu 70% izvan njega
10. kolovoza 2018. u 16:40 40 komentara 3402 prikaza
Ilustracija
Foto: Goran Stanzil/PIXSELL

U osam zemalja EU većina djece rađa se izvan braka, među kojima su očekivano Francuska i skandinavske zemlje i za mnoge neočekivano Bugarska, a u cijelom EU u prosjeku izvan braka rađa se 43% djece.

hrvati Imamo najgušća kućanstva Mame peglaju i kuhaju sinovima do 33, a kćerima do nepunih 30 godina

Nasuprot njima, prema podacima Eurostata, stoje Grčka, Hrvatska i Cipar s najmanje djece rođene izvan braka. Danas nema samo jednog plošnog odgovora na to zašto su neke zemlje manje sklone rađanju djece u braku, a neke, kao Hrvatska, u kojoj se više od 80% djece rađa u braku, drže se načela da bez prstena ne razmišljaju o djeci. Makar obećanje o doživotnoj vjernosti u dobru i zlu bilo prekršeno za koju godinu ili desetljeće pod pritiskom života, međusobnih razilaženja ili kao odraz promjena u društvu.

Žele slobodu

U Švedskoj i Danskoj većina djece rađa se izvan braka, kao i u Norveškoj te Islandu koji je rekorder Europe sa 70% rođene djece izvan braka. Uz liberalne razloge, Skandinavcima financije i potpora socijalne države maksimalno olakšavaju samohrano roditeljstvo. Osim toga, žele imati osjećaj slobode da se nisu vezali cijeli život, čak i ako će to biti, pa su skloniji izvanbračnim zajednicama.

Zavod za zapošljavanje Eurostat Hrvatska među zemljama s najvećim padom stope nezaposlenosti

– Na sjeveru Europe puno su labavije bračne zajednice što ne znači da Skandinavci neće u njima ostati do kraja života. Smatraju, očito, da im je brak ograničavanje slobode i podsvjesno žele biti slobodni i nesputani u odnosu na norme koje proizlaze iz sklapanja braka – kaže politologinja Smiljana Leinert-Novosel.

Šveđanima su zaruke važnije od sklapanja braka pa zaručeni žive zajedno, ali na papiru nisu u braku, kazao nam je demograf prof. Nenad Pokos. Jug Europe uvijek je bio skloniji tradicionalnim zajednicama, a brak to jest. No nije samo o tome riječ, jer Hrvatska nije država koja je servis građanima kad je riječ o brizi za djecu, što je još bitnije samohranim roditeljima. Kako kaže Leinert-Novosel, biti samohrani roditelj u Hrvatskoj danas je stvar iz nužde ako se netko razvede ili umre, ali da se to baš bira, jako je rijetko i kod visokoobrazovanih. Zamijetila je kod mladih i trend da baš žele biti u braku.

građani Eurostat o standardu građana EU Siromašniji od Hrvata samo Bugari, Rumunji bogatiji i od Mađara

– Danas se dosta mladih u Hrvatskoj baš želi vjenčati, jača kod njih tradicionalna opredijeljenost. Možda je to neka kontrapojava pa mladi žele baš brak u kojem će rađati djecu kad sve već ide previše u područje nekonvencionalnosti i sloboda – kaže Leinert-Novosel. Drži, ipak, da su u nas za rađanje djece u braku u prvom planu izraženi tradicionalni razlozi pa financijski. Iako i kod nas ima manje vjenčanja nego nekoć, a više razvoda, ipak smo, kaže, generalno sredina kojoj je stalo do braka. No čudi je Bugarska u kojoj se većina djece rađa izvan braka, ali ne i Slovenija.

– Bugarska je spadala u baš tvrde socijalističke zemlje gdje su bili i te kako obvezni poštovati ono što je u društvu dogovorno. Možda je ovo reakcija na osjećaj neslobode koji su imali 28 ili 30 godina ako nije riječ o financijskim olakšicama. A Slovenci su i u bivšoj Jugoslaviji bili najliberalniji i imali dosta samohranih roditelja – govori.

prekid porazni rezultati Ako ste se vjenčali u ovim godinama vjerojatno ćete se rastati

U Sloveniji sve više parova živi u izvanbračnim zajednicama, a mnogi zbog olakšica za djecu kažu da su samohrani roditelji.

Liberalni Francuzi

U liberalnoj Francuskoj 60% djece rađa se izvan braka, no to je i zemlja koja obilato pomaže roditeljima pa biti samohrani roditelj ili živjeti izvan braka ne znači za Francuze nesigurnost.

Par Skuplje ili jeftinije? Koliko ste platili vjenčanje može otkriti čeka li vas razvod

– Francuzi su specifični, liberalniji, slobodniji što se, uostalom, vidi i po stilu života i izjavama Macrona – zaključuje Leinert-Novosel. Brak neće izumrijeti, kako ističu sociolozi, nego i dalje ostati dominantan, ali trend je i da iz godine u godinu raste broj djece rođene izvan braka, kojih je čak 15% više bilo 2016. u odnosu na 2000.

>> Ovo su najveće hrvatske zavodnice

[video: 26270 / Najveće hrvatske zavodnice]
Grijanje
UŠTEDA
Sezona grijanja nije gotova: Evo kako uštedjeti

A1 izdvaja za Vas

  • stefj:

    Ha, ha, cijeli tekst je napisan kao da je to jako loše što se toliko djece rađa u braku. I još se postocima potkrepljuje da je to loše jer drugdje nije tako... Svašta. To ide s onim da je jako ... prikaži još! loše ako dijete ima mamu i tatu, a još k tome ako nisu rastavljeni, onda je to katastrofa... Još malo pa će socijalna služba oduzimati djecu takvim roditeljima...

  • josip.pivar11:

    Znači ipak smo mi u nečemu pozitivno zatucani. Ostanimo takvi na korist obitelji, osobito djece, i cijele Domovine.

  • bakulušić:

    Ženidba je sakrament i normalno je da u religioznim društvima brak čini temelj obitelji. Obitelj je osnovna ćelija društva i vrijednost koju smo dužni čuvati i štititi. Europa se odrekla Boga i, pored ostalog, to pokazuje odnosom prema braku i ... prikaži još! prema obitelji. Sve je relativizirano i podređeno užitku i osobnom komoditetu. Geslo im je - samo jednom se živi i zato, u se, na se i poda se! Ne razmišljaju o cijeni raskalašenosti jer će to ionako plaćati drugi. Sve u svemu, siguran put u propast. Nadajmo se da Hrvatska neće dospjeti u te i takve vode, bila bi to katastrofa.