Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Siromašniji od Hrvata samo Bugari, Rumunji bogatiji i od Mađara

Zemlje sa začelja imaju 2,4 puta niži standard od jakih, mjeri se pojedinačna potrošnja robe i usluge bez obzira na to tko ih je osigurao
20. lipnja 2018. u 06:34 231 komentara 17192 prikaza
građani
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Nakon što je 2016. pretekla Hrvatsku prema stvarnoj pojedinačnoj potrošnji u državi (AIC), odnosno kupovnoj moći građana, Rumunjska nas je lani ostavila iza sebe i prema bruto domaćem proizvodu po stanovniku.

posao - burza rada - zapošljavanje - nezaposlenost Eurostat Stope slobodnih radnih mjesta u prvom kvartalu rastu i u EU i u Hrvatskoj

Hrvatski je BDP prema oba pokazatelja koja mjere ekonomsku aktivnost zemalja dogurao na 61% europskog prosjeka, s 59 za AIC, odnosno 60% per capita, ali bez obzira na taj sitni pomak naprijed i dalje smo druga najsiromašnija članica EU ispred Bugarske.

Rumunjska je po stvarnoj pojedinačnoj potrošnji (68%) preskočila i Mađarsku (63%) te napada baltičke zemlje, a veliki skok u 2017. ponajprije je posljedica gotovo dvoznamenkaste stope rasta u prošloj godini.

Rast potrošačkih cijena Inflacija 1,9%, najviše od 2013.

Kako na sliku utječu cijene

Stvarna pojedinačna potrošnja (AIC) pokazuje vrijednost potrošnje građana, bez obzira na to jesu li promatrane robe i usluge platili oni sami ili im je to osigurala država, poput obrazovanja ili zdravstvene zaštite. Kod nekih je država, primjerice Rumunjske, ali i Mađarske, kupovna moć i standard građana veći od prosječnog BDP-a, ali ima i obrnutih situacija, poput vodećeg Luksemburga ili skandinavskih zemalja, Češke, Slovenije, Irske gdje je kupovna moć građana zbog viših cijena ili usluga koje njihovi stanovnici moraju platiti iz svojeg džepa niža od prosječnog BDP-a po stanovniku.

prijetnja Hrvatska će izgubiti mogućnost da zaštiti starije ljude od siromaštva

Stvarna pojedinačna potrošnja (AIC) po stanovniku varirala je od 55% europskog prosjeka u Bugarskoj ili 61 posto u predzadnjoj Hrvatskoj do 130% u Luksemburgu, odnosno standard je u najsiromašnijoj članici 2,4 puta niži nego u najbogatijoj. Kupovna moć u deset je članica iznad prosjeka EU, Njemačka i Austrija petinu su iznad prosjeka, a slijede Velika Britanija, Finska, Belgija, Danska, Nizozemska, Francuska i Švedska, a svi su zabilježili razinu između 9 i 14% iznad prosjeka EU.

Jedan prema pet po BDP-u

Kupovna je moć u daljnjih 12 članica četvrtinu ispod prosjeka, primjerice Italija, Irska i Cipar bile su 10% ili manje slabije od prosjeka EU, dok su Španjolska, Litva, Portugal i Češka od 10 do 20% ispod prosjeka. Kupovna moć i standard stanovnika Malte, Grčke, Slovenije, Poljske i Slovačke bila je od 20% do 25% ispod prosjeka. Kupovna moć stanovnika BiH 59% niža je od europskog prosjeka, Crna Gora bolja je od Bugarske i na 56% je prosjeka, dok Srbija kaska s 46%. Ako se bogatstvo države mjeri BDP-om po stanovniku, tada je razlika između najsiromašnije i najbogatije jedan prema pet. Paritet kupovne moći pokazuje realnije odnose.

Pogledajte i galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

građani
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Državni zavod za statistiku GOSPODARSTVO BDP na početku 2018. porastao 2,5 posto turizam hrvatska Hrvatska među zemljama EU-a s najnižim stopama rasta u prvom tromjesečju
objavio na Instagramu
Šprajca šefovi snimali kako dolazi na posao, njegova reakcija je urnebesna
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • Deleted user:

    Da mladi nisu otišli bili bi još siromašniji? A i krivci za "egzodus"hrvatske, šetaju slobodni ko ptice, "nedodirlhivi" zbog pogodovanja pisanja Zakona "sebi u korist", a i misle da su "nedodirljivi" No, strašno se varaju! Ozakonili smo "kriminal"! Za rasprodaju ... prikaži još! RH još nitko nije odgovarao niti je direktno "prozvan"! A Rusi imaju sve više i više Hrvatske?! Možda se Hrvatska i probudi, ali bojim se da je prekasno! Blato je sve dublje i dublje!? Mafija "sve jača"?

  • virtual1:

    hehe zivio HDZ, zivio SDP, zivile županije, sudovi, visoko efektivni USKOK i ostala banda.

  • Direkt:

    Savršena slika današnje Hrvatske. Sretneš hodajuću definiciju korupcije i kriminala i premijera(Sanadera u Rusiji) koji je opljačkao i osramotio ovu zemlju i umjesto da ga pljuneš u lice i nabiješ nogom u guzicu, ti se s njim grliš, daješ mu ... prikaži još! bese i lupaš selfije.Ali važno je da si obukao hrvatski dres, važno je da si kupio navijački kupus, važno je da si se nakitio kockicama i da si jebo mater orjunašima. Jer onda si domoljub. I Hrvatina.E pa serem vam se na takvo domoljublje. I na takve domoljube. I ne serite više da su vam političari krivi. Sami smo krivi. Imamo sve što zaslužujemo.