Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cijene porasle u cijelom svijetu

Hrvati bi za Uskrs mogli jesti najskuplja jaja u Europi

Šibenik: Rijetki prodava?i na gradskoj tržnici
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
27.02.2023.
u 13:10

Deset jaja u veleprodaji košta 1,8 ili 1,9 eura. Ista ta jaja u prodavaonicama, ako nije riječ o akciji ili robnoj marki trgovačkog lanca, koštaju od 3,12 do 3,18 eura, što znači da su od veleprodaje do trgovine troškovi distribucije, radnika i PDV-a od pet posto, te trgovačke marže dodali još 71 posto na veleprodajnu cijenu.

Hrvati bi za Uskrs mogli jesti najskuplja jaja u Europskoj uniji, pokazuje to usporedba veleprodajnih cijena konzumnih jaja u Europskoj uniji. Prošlog mjeseca Hrvatska je imala najvišu prosječnu veleprodajnu cijenu jaja od svih članica Europske unije, pa su jaja iz najprodavanijeg razreda L i M u siječnju u veleprodaji u Hrvatskoj koštala 292,49 eura za sto kilograma, što Hrvatsku stavlja na sami vrh kad je u pitanju veleprodajna cijena jaja, piše Novi List.

Cijene jaja u cijeloj su svijetu porasle, najviše zbog ptičje gripe zbog koje je u prošloj godini stradalo više od 50 milijuna komada peradi u Europi. U susjednoj Mađarskoj cijena jaja u siječnju je u prosjeku bila 277 eura za sto kilograma, odnosno 15 eura niže nego u Hrvatskoj, a u Sloveniji 27 posto niža nego kod nas. Nije pomogla ni činjenica da domaća proizvodnja jaja pokriva 90 posto potreba zemlje.

Kad se cijene iz kilograma preračunaju u cijenu komada, prema TISUP-u, prosječna veleprodajna cijena klase L i M posljednjih nekoliko tjedana je bila 0,18 ili 0,19 eura po komadu. To znači da deset jaja u veleprodaji košta 1,8 ili 1,9 eura. Ista ta jaja u prodavaonicama, ako nije riječ o akciji ili robnoj marki trgovačkog lanca, koštaju od 3,12 do 3,18 eura, što znači da su od veleprodaje do trgovine troškovi distribucije, radnika i PDV-a od pet posto, te trgovačke marže dodali još 71 posto na veleprodajnu cijenu.

VIDEO: Teška nesreća na A1: Prevrnuo se autobus, jedna osoba poginula

 

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar bucka
bucka
00:43 28.02.2023.

Samo vi glasajte za hdz...

Avatar majkuvam
majkuvam
19:47 27.02.2023.

Nema izlaza,ljudi će u gradovima još morati držati kokoši na balkonu...

ST
Stvarnost
15:58 27.02.2023.

Ma ima skakavaca jescemo to umesto jaja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije