Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posljedice mraza

Hladnoća poharala vinograde, repu i voćke, šteta 152 mil. kuna

mraz (1)
18.04.2012.
u 10:38

Povjerenstva ne mogu na teren popisivati štetu jer ministar Jakovina nije donio pravilnik, izjavio je dožupan Kraljičak

Zbog mraza i niskih temperatura proglašeno je stanje elementarne nepogode u Osječko-baranjskoj županiji. Šteta se procjenjuje na gotovo 152 milijuna kuna, a ta će brojka, strahuje se, u konačnici biti i veća.

Stradali su šećerna repa, vinogradi i voćke, i to i do čak 100 posto. Najviše su pogođene voćke. Mraz i hladnoća početkom proteklog tjedna, kada živa u termometru nije prelazila devet stupnjeva, poharali su 6767 hektara površine.

 – Štetu je prijavilo 39 jedinica lokalne samouprave, samo tri nisu – priopćio je župan Vladimir Šišljagić koji je jutros proglasio "još jednu elementarnu nepogodu". Lokalna povjerenstva za procjenu štete imaju rok od 60 dana da dostave točne podatke o posljedicama nepogode. No, taj rok im neće, kažu u županiji, biti lako ispoštovati, a za to krive resornog ministra Tihomira Jakovinu. 

– Bez obzira što im od danas teče rok za podnošenje izvještaja županijskom povjerenstvu, oni neće moći izaći na teren i popisivati štetu jer naš ministar i državno povjerenstvo nisu propisali pravila igre za ovu godinu – istaknuo je dožupan Željko Kraljičak. Ministarstvo, objasnio je, nije odredilo visinu prinosa po pojedinoj proizvodnji te cijenu. 

– Ako naši proizvođači ministra poljoprivrede nazivaju elementarnom nepogodom, onda vjerujem da je to zato što nije ponudio ništa novo. Već je četiri mjeseca u fotelji ministra, a nije izašao ni sa strategijama, ni s programima – izjavio je Kraljičak.

Porast cijena hrane zbog velikih šteta dožupan ipak ne očekuje. Ističe kako je Hrvatska potrebe svog tržišta zadovoljila s manje od 30 posto vlastite proizvodnje,a ostalo je "pokriveno" uvozom. 

– Ako uvoznici ne budu bahati, vjerujem da neće ići u tom smjeru da ostvare ekstraprofit na teret siromašnog stanovništva – kazao je. Apelirao je na sve koji odlučuju o sudbini proizvođača, od onih zaduženih za reprograme kredita do Porezne uprave, da uvaže odluku o proglašenju elementarne nepogode i tešku situaciju u kojoj su se poljoprivrednici u Slavoniji i Baranji zatekli. 

– Suša iz 2011. godine samo se nastavila, na pšenici su 20 do 30 posto štete i na rubu smo proglašavanja nepogode i iz tog razloga. Ova godina može biti jedna od najlošijih za poljoprivrednu proizvodnju – strahuje Kraljičak

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije