Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOKAZIVANJE BROJKAMA

HDZ-ova Opcija za promjenu: 'Imamo dovoljno potpisa, predat ćemo ih za dan-dva'

Penava, Stier i Kovač
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
21.02.2020.
u 16:50

Iz Kovačeva tima tvrde da njihovim koordinatorima ne daju prikupljene potpise. U Plenkovićevu krugu odbijaju sve optužbe i tumače da je riječ o panici u redovima alternative

Izjave vodećih ljudi Opcije za promjene da zbog pritisaka struje aktualnog predsjednika Andreja Plenkovića imaju problema s prikupljanjem potpisa za svoje kandidature u dijelu HDZ-a protumačene su kao panika i dokaz da bi kandidati ove opcije mogli ostati bez dovoljnog broja potpisa kako bi i službeno ušli u utrku za čelne funkcije.

Iz njihova stožera, međutim, poručuju da panike nema te da su, unatoč pritiscima, nadomak traženom broju potpisa koji za dvije čelne funkcije, predsjednika i zamjenika predsjednika HDZ-a, iznosi čak 10.500. Tvrde da će tražene potpise predati u sljedećih nekoliko dana.

Prenapuhano članstvo

Kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i jučer je, međutim, ustrajao u tvrdnji da je brojka od više od 210.000 članova HDZ-a prenapuhana. Uvjeren je da je stvarnih članova bar upola manje nego u stranačkoj evidenciji, odnosno da HDZ nema ni 100.000 članova.

– Što trebamo govoriti kada je više potpisa potrebno prikupiti za predsjednika i zamjenika predsjednika HDZ-a nego za predsjednika države? Taj podatak puno govori o tome kako se cijelo vrijeme zanemaruje stranka i stranački rad jer, da to nije tako, imali bismo čistu situaciju – rekao je Penava. Tvrdi i da na istoku Hrvatske više od 50 posto popisanih članova HDZ-a više nisu članovi stranke.

– To stanje nije dobro i transparentno. Pitam se kome to treba, a očito da odgovara onima koji bi nešto prikrili, ušićarili i zamutili – rekao je Penava.

U brojku od 210.000 članova ne vjeruje nitko u HDZ-u, ni oni skloni Opciji za promjene ni oni koji podupiru Andreja Plenkovića. Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić jučer je za Večernji TV kazao da je po stranačkoj evidenciji u njegovu gradu oko 3000 članova stranke, što i sam smatra nerealnim, i misli da ih je barem 30 posto manje. No kako dugo najavljivana revizija članstva u HDZ-u nikada nije provedena, stranačke evidencije i u ovom i u mnogim drugim gradovima i županijama u Hrvatskoj u pravilu bilježe da je u HDZ učlanjeno više od 10 posto ukupnog punoljetnog stanovništva, što je definitivno nerealna brojka.

Video: Gradonačelnik Vinkovaca u studiju Večernjeg: 'Penavi želim svu sreću u HDZ-u'

Stranka je, međutim, na tim brojkama gradila neke ranije priče. Andrej Plenković na čelo HDZ-a izabran je glasovima 97.000 članova, no bio je jedini kandidat. Ako se na ove izbore odazove između 40 i 50 tisuća, što je po općem uvjerenju čak i optimistična procjena, postavit će se pitanje jesu li članovi HDZ-a nezainteresirani za izbore u stranci, i to baš sada, kad imaju više ponuđenih kandidata, ili su se na prijašnjim izborima nadopisivali glasovi.

Činjenica je, međutim, da je ovaj broj utvrđen na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj su i službeno raspisani unutarstranački izbori i da nitko iz sadašnje Opcije za promjene nije imao primjedbu na taj broj. Iz toga se pak iščitava kako su u Kovačevu timu ipak očekivali da će im prikupljanje potpisa biti znatno lakše nego što se to na kraju pokazalo.

Referendumski scenarij?

U Plenkovićevu taboru uvjereni su da je stvarnost s kojom se u međuvremenu suočila Opcija za promjene i razlog njihova neprestanog upozoravanja na opstrukcije prikupljanja potpisa koje, tvrde Plenkovićevi, ne postoje.

Iz Opcije za promjene, međutim, jučer je došla informacija da su lokalne i županijske organizacije dobile uputu da potpisane liste njihovih kandidata ne daju koordinatorima Opcije za promjene, nego “po stranačkoj vertikali” proslijede u središnjicu. A u središnjici će, kažu, potpise pregledavati Središnje izborno povjerenstvo na čelu s čovjekom koji je zaposlenik HDZ-a i direktno ovisi o Plenkoviću.

Zbog toga se pribojavaju scenarija sličnog prebrojavanju referendumskih potpisa Lovre Kuščevića te ističu da zato i sami unaprijed čiste potpisne liste i uklanjaju sve potpise koji bi se mogli pokazati spornima, ali i upozoravaju da sami nemaju nikakvu mogućnost provjere potpisa suprotne strane.

U vrhu stranke demantiraju da je bilo tko iz središnjice dao uputu o dostavi potpisnih lista “po vertikali”.

– Ta je informacija potpuno nebulozna. Svaki kandidat sam vodi svoju kampanju i oni sami skupljaju potpise. Stranačka tijela ne koriste se za prikupljanje potpisa i ne smiju se miješati u izborni proces, što jasno piše na stranicama HDZ-a – poručuju neslužbeno.

Prikupljene potpise provjeravat će stranačko izborno povjerenstvo

Potpisi za kandidature na čelne funkcije u HDZ-u prikupljaju se do 28. veljače, no i iz obiju suprotstavljenih opcija najavljuju da će potpisne liste predati u sljedećih nekoliko dana

. No dok iz tima Andreja Plenkovića neslužbeno najavljuju da će brojke potpisa koje su im dali članovi biti daleko više od onih koje traži statut stranke, iz Opcije za promjene poručuju da ne idu na dokazivanje brojkama. Kažu, međutim, da su sigurni da će potpisa biti više nego dovoljno.

Kada jednom budu predani, potpise će provjeravati izborno povjerenstvo, koje će gledati usklađenost osobnih podataka članova

Video: Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier najavili kandidature

Komentara 17

SA
sargu123
17:34 21.02.2020.

Koliko je otisaka kažiprsta među tim "potpisima"?

Avatar anlaser
anlaser
17:58 21.02.2020.

I kako će se zvati nova stranka ove trojice gubitnika ? Ne kužim Penavu šta radi sa Kovačem i Stierom ?

DU
Deleted user
17:42 21.02.2020.

Bravo Kovac Stier i Penava vi ste nosioci promjena za našu bolju budućnost.Sretno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije