Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEMANTIJ

'HBOR ne isplaćuje dobit državnom proračunu, već je zadržava za daljnje odobrenje povoljnih financijskih sredstava'

HBOR
Patrik Macek/Pixell
25.06.2022.
u 06:45

HBOR je samo tijekom 2021. godine hrvatske gospodarstvenike podržao s gotovo 1.800 plasmana ukupnim iznosom od 7,7 milijardi kuna.

HBOR je reagirao na članak 'Razvoj ili kamatarenje zbog kupovine glasova?' koji je objavljen 9. lipnja 2022. na mrežnoj stranici na poveznici https://bloq.vecernji.hr/ivan-brodic/razvoj-ili­ kamatarenje-zbog-kupovine-glasova-13037. Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"Netočan je navod autora članka ,,Ta će se dobit kako sada stvari stoje isplatiti predstavniku vlasnika, dakle državnom proračunu.", koji se navodi u kontekstu ostvarene dobiti HBOR-a. Točna je informacija da HBOR ne isplaćuje dobit državnom proračunu, već je zadržava za daljnje odobrenje povoljnih financijskih sredstava koja su na raspolaganju hrvatskim gospodarstvenicima, a namijenjena su poticanju njihovih investicija, održanju likvidnosti te osiguranju i kreditiranju izvoznih poslova. Način raspolaganja dobiti HBOR-a propisan je Zakonom o Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (NN 138/06, 25/13) u cl. 12 st. 2 ,,Dobit poslovne godine raspoređuje se u rezerve Hrvatske banke za obnovu i razvitak." Zakon o Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak javno je objavljen, medu ostalim i na mrežnim stranicama HBOR-a.

Nadalje, netočan je navod autora članka ,,istovremeno, isti taj HBOR odbija dati kreditne linije poduzetnicima na kojima je do sada uvijek zaradio, pa čak i za projekte i poslove u kojima su partneri vrlo renomirane strane tvrtke, mahom u vodećih desetak u svome posli globalno." Naime, HBOR je samo tijekom 2021. godine hrvatske gospodarstvenike podržao s gotovo 1.800 plasmana ukupnim iznosom od 7,7 milijardi kuna. HBOR nije uskratio financijsku podršku niti jednom poduzetniku koji je predao valjani zahtjev uz ispunjavanje svih potrebnih uvjeta.

Točna je informacija da je HBOR bio u mogućnosti poduprijeti hrvatske poduzetnike, a osobito one čije je poslovanje tijekom protekle dvije godine bilo pogođeno pandemijom, upravo i zbog dobiti koja se prethodnih godina zadržavala u rezervama. Naime, u cilju umanjenja posljedica pandemije COVID-19 HBOR je već u ožujku 2020. godine svojim klijentima omogućio korištenje moratorija, za neke skupine čak i do 16 mjeseci. Za vrijeme odobrenog moratorija HBOR nije klijentima naplaćivao ni redovnu kamatu ni naknade, a klijentima je omogućeno korištenje moratorija usprkos tome sto je HBOR i dalje bio u obvezi redovito podmirivati svoje obveze prema kreditorima bez mogućnosti korištenja moratorija. Ova ne bi bilo moguće bez korištenja vlastitih sredstava, uključujući i zadržanu dobit iz prethodnih godina.

Osim moratorija, HBOR je tijekom 2020. i 2021. godine u okviru Mjera COVID-19 uveo nave programe kreditiranja te osiguranja kojima je preuzimao i do 100 posto rizika povrata kredita koje su banke odobravale poduzetnicima. Sredstva HBOR-a u okviru Mjera COVID-19 odobravana su uz kamatnu stopu već od 0 posto. Stoga zlonamjernima i tendencioznima ocjenjujemo navode iz članka ,,Prema tomu, postavlja se legitimno pitanje, imamo li mi u Hrvatskoj razvojnu banku iii platformu za kamatarenje poduzetništva u cilju namicanja sredstava za kupovinu onoga sto je temeljni interes politike." prema kojima se HBOR stavlja u kontekst ,,kamatarenja" i drugih nezakonitih i nečasnih radnji. Štoviše, podaci na kraju 2021. godine ukazuju na to da je više od 70 posto svih kredita koji su odobreni poduzetnicima u okviru Mjera COVID-19 bilo podržano mjerama HBOR-a - kreditnim sredstvima iii programima osiguranja kredita. Ovaj udio posebno dolazi do izražaja kada se uzme u obzir da HBOR zapošljava samo 2 posto ukupnog broja zaposlenih u hrvatskom bankovnom sustavu u kojem HBOR-ova aktiva čini tek 5,4 pasta ukupne aktive te pokazuje koliki je značaj HBOR­ ovih aktivnosti kao razvojne banke na hrvatskom tržištu.

Očitovanje na objavljenu informaciju

Informacije objavljene u članku, u kojima se spominje Hrvatska banka za obnovu i razvitak, nisu točne, a iz istih čitatelji stječu pogrešan dojam o HBOR-u, sto instituciji potencijalno prouzrokuje neizmjernu štetu.

Osobito uznemirujućom smatramo činjenicu da je autor članka iskonstruirao tvrdnje o dobiti i kamatarenju HBOR-a, a da nije prethodno provjerio što propisuje Zakon o Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, njegovu dosadašnju provedbu u praksi te uvjete kreditnih programa HBOR-a".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije