Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APEL

Groblja nam za blagdan Svih svetih svijetle kao disko klubovi!

svisveti
29.10.2009.
u 12:02

Stop lampašima na baterije, jer nam groblja na blagdan Svih svetih nalikuju disko klubovima! Apel je to koji je uoči ovogodišnjeg blagdana Svih svetih uputio vjerski portal Križ života.

Stop lampašima na baterije, jer nam groblja na blagdan Svih svetih nalikuju disko klubovima! Apel je to koji je uoči ovogodišnjeg blagdana Svih svetih uputio vjerski portal Križ života. Glavni urednik portala Hrvoje Cirkvenec obrušio se na "sve veći hit kupnje preskupih lampaša za koje vam više nije potreban upaljač ili šibice".

- U njima je ugrađena baterija koja omogućuje neprirodnu imitaciju svjetla svijeće, a sve kako bi što dulje 'svijetlili' - piše on i tvrdi kako se neprirodnim svjetlom na baterije "gubi ono što je najbitnije, a to je simbolika samog svjetla na grobovima".

- Upravo je voštana svijeća simbol života koji dogorijeva u materijalnom smislu, baš poput ovozemaljskog života. No njezina simbolika očituje se i u tome da već sljedeći dan, tjedan ili mjesec zapalimo novu svijeću, posjetimo ponovno počivališta naših najmilijih i u prirodnom svjetlu pokažemo da nam ta svijeća i to svjetlo predstavljaju i više od samog običaja - Krista koji je na križu također dogorio poput svijeće, ali upravom tim činom otvorio vrata uskrsnuća - tumači Cirkvenec.

Stoga, kako tvrdi, lampaši na baterije mogu samo biti nepromišljeno i za nas lagodnije uljepšavanje grobova utemeljeno na tradiciji i folkloru, bez iskrene želje da nam ta svijeća simbolizira više od onog što je u fizičkom smislu, odnosno poput umjetnog cvijeća kojeg mnogi nose na grobove ne bi li jednim udarcem uredili počivališta mrtvih i riješili se te “obveze“ kroz sljedećih nekoliko mjeseci.

- Ovih dana pozvani smo shvatiti pravu simboliku uređivanja grobova najmilijih. Nije bitna količina svijeća, cvijeća i hoće li oni umjetnim putem prkositi vremenu, već simbolika svijeće koja dogorijeva i cvijeća koje vene, baš poput ovog života koji se na grobljima susreće s realnošću smrti, ali i s onostranim, s vječnim životom kroz vjeru u uskrsnuće - poručio je u svom apelu protiv lampaša na baterije glavni urednik Križa života.

Ključne riječi

Komentara 9

DA
danebi
15:06 31.10.2009.

Da mi nebi netko sad komandirao kakvu svijecu i gdje upaliti....malo morgen.

TU
Tuce
10:55 01.11.2009.

Ja konkurencija je takva,lojanicama je odgorilo nego put pod noge pa u Kinu i narucuj ove sa batrijama pa ces nam sutra pripovijedat da su ove ekoloski bolje a koliko treba da gori ona svijeca od dva kilograma a iba ih i tezih izgleda da ovaj ima na lageru dosta proizvoda.

S1
s1504975
13:04 29.10.2009.

A zasto mislim da se ovi bave prodajom (i/ili proizvodnjom) svijeca?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije