Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRLIĆ RADMAN ODGOVORIO

'Ne mogu se granice prelaziti samo tako. Srbija žrtve Jasenovca koristi kao sredstvo, a ne kao cilj'

Foto: Dario Topić
1/5
17.07.2022.
u 12:38

Predsjednik države je štićena osoba koja zahtjeva angažman hrvatskih vlasti. Mi kada god prelazimo granice, najavljujemo to diplomatskim putem tj. notom, kazao je ministar vanjskih i europskih poslova

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman održao je izvanrednu konferenciju za medije povodom zabrane posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Jasenovcu. 

- Prema neslužbenim informacijama, doznali smo da bi predsjednik Vučić u posjetu posjetio Jasenovac, i Pakrac i ne znamo koja još mjesta, ali to smo neslužbeno saznali što je neuobičajeno u komunikaciji. Taj izostanak službene komunikacije smatramo da je neprihvatljiv - kazao je na početku. 

- U dopisu smo napisali kako ministarstvo podsjeća da svaki posjet treba biti predmet službene komunikacije. Činjenica da hrvatska strana nije bila informirana naravno da je neprihvatljiva, a takav posjet nije iskren i to je rezultat motiviran činjenicom zadovoljenja unutarpolitičkih procesa. Iskreno se zalažemo za normalizaciju odnosa Hrvatske i Srbije i nitko više od ove Vlade nije pokazao uključivost i toleranciju - dodao je. 

- Gospodine, ovo nije odlazak na more. Predsjednik države je štićena osoba koja zahtjeva angažman hrvatskih vlasti. Mi kada god prelazimo granice, najavljujemo to diplomatskim putem tj. notom. Ne mogu se granice prelaziti samo tako, pogotovo ako se radi o štićenim osobama. Ako govorimo o normalizaciji odnosa, onda su se trebali dogoditi takvi razgovori da bi se takav posjet mogao dogoditi - kazao je. 

Smatraju to provokacijom Srbije. 

- Žrtve su ovdje sredstvo, a ne cilj. Cilj je dobiti dodatne političke bodove u kontekstu formiranja buduće srbijanske vlade. Mi pozdravljamo izbor hrvatskog predstavnika Tomislava Žigmanova koji će biti član Narodne skupštine. To treba biti i praksa - kazao je. 

- Tu se ne radi o nekakvoj neželji hrvatskih vlasti da se posjet dogodi. Službena komunikacija je uobičajena. Pripremamo se za Dan domovinske zahvalnosti, to je važna obljetnica, Hrvatska je oslobodila svoje okupirane krajeve - dodao je. 

Vulin je najavio kontra-mjere. 

- Mi ne razmišljamo o tome, izjave Vulina koje su skandalozne, i nije slučajno da je on nepoželjna osoba u Hrvatskoj, njegove izjave samo pokazuju nervozu među srbijanskim političarima. Opet s druge strane, imate izjave Vladinke Perović koja govori o naravi srbijanske politike. Želimo vidjeti predsjednika Vučića, ali tu treba prethoditi iskreni dijalog kako bi se stekli svi preduvjeti za njegov dolazak ovdje. Kada je u pitanju Jasenovac, mi smo svake godine tamo, uložili smo velika financijska sredstva za restauriranje tog prostora, osuđujemo svaki zakon i poklanjamo se svakoj žrtvi, ali to očekujemo i sa srbijanske strane - komentirao je Grlić Radman.

- Ako se išlo ozbiljno, onda se trebalo komunicirati s hrvatskim vlastima. Mi tome ne pridodajemo veliki značaj, ali budući da je izašlo to u javni prostor, onda naravno da moramo objasniti o čemu se radi - dodao je.  

Komentirao je i je li politika Hrvatske prema Srbije preblaga.

- Nismo preblagi, nego smo korektni. Budući da Srbija ne želi surađivati, koristimo druge formate. Ne žele imati bilateralne razgovore, ja sam ih više puta najavljivao, ali za to mora postojati dijalog - kazao je. 

- Mislim da je ovo jedan politički igrokaz kako bi se zadovoljila srbijanska vlada. Ovo je rezultat jedne nepotrebne nervoze, a mi nismo nervozni - zaključio je ministar.

Ranije je Jutarnji list objavio kako su hrvatske vlasti zabranile posjet Vučića Jasenovcu jer posjet nije bio službeno najavljen. 

Srbijanske vlasti osudile su ovaj potez, a srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin najavio je kako se od danas službeno uvode posebne mjere ulaska hrvatskih dužnosnika u Srbiju. 

- Ministarstvo vanjskih poslova Srbije je šokirano protupravnom, antieuropskom i anticivilizacijskom odlukom kojom se na osnovu arbitratre odluke hrvatskih vlasti i grubom kršenju prava na slobode kretanja. Namjera predsjednika Srbije bila je samo da položi cvijeće i zapali svijeće na mjestu gdje je stradalo više stotina tisuća nevinih žrtava - kazao je ranije i ministar vanjskih poslova Nikola Selaković koji je ovim povodom održao i konferenciju. 

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u nedjelju da je odluka hrvatske vlade da ne dozvoli Vučiću da privatno posjeti Jasenovac "najveći skandal u modernoj povijesti Srbije i Hrvatske".

>> VIDEO Policajci gledali snimku nadzorne kamere, a onda ostali u čudu


 

Komentara 71

MI
Mislav28
11:54 17.07.2022.

Kurti mu je isto zabranio dolazak na Kosovo radi ratnog huškanja , mada bi ga trebalo pustit i onda ratnog zločinca iz Gline 90-tih strpat u Hrvatski zatvor.

V0
Vlaskoulicanec3.0
12:08 17.07.2022.

Zašto konferencijom za novinare uopće odgovarati na ove provokacije. Dovoljno je saopćenje da posjet nije službeno najavljen i gotova stvar. Zar nikome u MVP nije jasno da se ovdje radi o ciljanoj srpskoj provokaciji pogotovo što se bliži dan proslave Oluje? Kladim se u sve što imam, da hotlips nikada nije imao namjeru doći bilo gdje u Hrvatsku...

Avatar Matija22
Matija22
12:30 17.07.2022.

kad kaže gdje su nestali , plati ratnu odštetu i ispriča se za ratno huškanje u glini 90-tih onda se može razgovarati o posjetu od hrvatsku, do tada ratnom huškaču treba biti zabranjen ulazak u hrvatsku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije