Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gredelj: Ovo nije suđenje HDZ-u, nego vođenju stranke do 2009.

HDZ nije zločinačka organizacija, nego stranka koja je stvorila Hrvatsku, rekao je Vladimir Gredelj.
11. studenoga 2011. u 08:44 416 komentara 9 prikaza
Vladimir Gredelj (1)
Foto: Antonio Bronic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

– Ovo nije suđenje ni stranci niti HDZ-u, već načinu vođenja stranke od 2003. do srpnja 2009. Odbacujem sve teze da bi HDZ imao ikakve koristi od pojedinaca koji su počinili kaznena djela. HDZ samo trpi štetu, materijalnu i drugu, a one priče da su svi sve znali šire oni koji žele diskreditirati i u blato uvući Jadranku Kosor i stranku. HDZ nije zločinačka organizacija, nego stranka koja je stvorila Hrvatsku – rekao je Vladimir Gredelj nakon što je s Damirom Sesvečanom pola sata bio na ispitivanju u USKOK-u. Damir Sesvečan, bivši predsjednik MIP-a kojeg je HDZ označio kao predstavnika pravne osobe, i Vladimir Gredelj, odvjetnik HDZ-a, u USKOK su stigli nešto prije 13 sati.

Nevenka Jurak, vlasnica poduzeća Fimi media, preko kojeg je, kako se sumnja, izvlačen novac za crne fondove HDZ-a, jutros u 8.45 sati u pratnji svojih odvjetnika Ive Farčića i Krešimira Vilajtovića ušla je u USKOK gdje je dodatno ispitana nakon USKOK-ova proširenja istrage u slučaju Fimi media. Jurak se na ispitivanju zadržala oko 45 minuta, a po izlasku je njezin odvjetnik Ivo Farčić kazao:

– Dali smo iskaz u odnosu na proširenje istrage u ovom predmetu. Vjerujem da je naša funkcija u ovom predmetu time gotova. Činjenično i okolnosno iskazivali smo i odgovorili na sva pitanja.

Svoj iskaz trebala bi dati i bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavošević.

USKOK u proširenom nalogu za provođenje istrage od 25. listopada 2011. sumnjiči Nevenku Jurak, Ivu Sanadera, Branku Pavošević, Ratka Mačeka i Ivana Jarnjaka da su se povezali u zajedničko djelovanje kako bi preko Fimi medije iz državnih poduzeća izvlačili novac. USKOK sumnja da je dijelom tog novca financiran HDZ. Sumnja i da je na navedeni način HDZ-u pribavljena imovinska korist od najmanje 30 milijuna kuna te kako je Sanader pribavio imovinsku korist od najmanje 15 milijuna kuna. U sklopu proširenja istrage prije dva dana u USKOK-u su iskaze dali Ivan Jarnjak, bivši tajnik stranke, i Ratko Maček, bivši glasnogovornik Vlade i HDZ-a.

Njih su dvojica svoje iskaze davali satima, a po izlasku iz USKOK-a njihovi su odvjetnici tek rekli da su aktivno iznosili obranu i odgovarali na sva pitanja. Nevenka Jurak kao i Branka Pavošević već su ranije u USKOK-u saslušane kao osumnjičene osobe. Na jednom od tih ispitivanja Pavošević je tužiteljima predala bilježnicu u kojoj su bile evidentirane sve isplate i uplate za crne fondove, a nakon što je dala taj iskaz, USKOK je donio nalog i proširenju istrage.

Rene Marincel
USPJEŠNI PAR
Otkrivamo koga ljubi kći poznatog Hrvata, uživa u luksuznom imanju i putu na Mauricijus!
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality