Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekonomska kriza

Grčkoj novoj vladi parlament izglasovao povjerenje

eu, grčka, njemačka
AFP/PIXSELL
17.11.2011.
u 11:33

Nova vlada mora osigurati plan koji će stajati posla oko 30 tisuća državnih radnika i smanjiti mirovine i plaće

Novoj grčkoj vladi izglasovano je povjerenje u parlamentu sa 255 glasova za od 300 članova parlamenta.

Prioritet je sadašnje vlade, na čijem je čelu bivši potpredsjednik Europske centralne banke Lucas Papademos, osigurati pozajmicu od 130 milijardi eura, koja je dogovorena s europartnerima.

– Nakon pogrešaka koje su se ponavljale prošlih nekoliko godina, fiskalna konsolidacija Grčkoj je potrebna – kazao je grčki premijer jučer u parlamentu i nastavio da je dug put pred vladom i parlamentom te kako ne smiju posustati.

Grčki je proračun u prvih 10 mjeseci ove godine pao za 11 posto te sada deficit iznosi 20 milijardi eura za razliku od prošle godine kada je iznosio 18 milijardi eura.

Ministar financija u Grčkoj Evangelos Venizelos predstavit će plan za potrošnju 2012. godine novom kabinetu vlade, no prije nego to učini mora ga odobriti parlament, što se očekuje krajem tjedna.

Papademosu je povjeren tromjesečni mandat nad grčkom vladom kako bi uveo nove ekonomske i gospodarske mjere koje će ojačati grčku ekonomiju.

Nova vlada mora osigurati plan koji će stajati posla oko 30 tisuća državnih radnika i smanjiti mirovine i plaće kako bi ispunili uvjete za dobivanje novca. Sindikat je najavio opći štrajk nakon što proračun za 2012. bude izglasovan. Prvi je korak dobiti pozajmicu od odam milijardi eura do sredine sljedećeg mjeseca.

Papademos bi se sljedeći tjedan trebao prvi put sastati u Bruxellesu s predsjednikom Europske unije Hermanom van Rompuyjem i predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom.

Komentara 3

Avatar bakunjin
bakunjin
12:47 17.11.2011.

Danas u Grčkoj postoje dva svijeta. Jedan na olimpskim visinama izglasava povjerenje novoj tehnokratsko-bankarskoj vladi, a drugi na ulicama komemoracijom obilježava 38. obljetnicu pokolja studenata na atenskoj politehnici pod parolom: \'Than with the tanks, now with the banks\'.

OB
-obrisani-
18:53 17.11.2011.

nova vloda mora i dalje isplacivat pokojnima saku ljetu 1,2 milijarde $ penzije, kak je bilo v zodnjih 10 ljet, mrtvima su isplatili 12 milijardi$-rekao ministar socijalne skrbi grcke, unda vloda mora isto tak kak je bilo dove isplacivat 15 penzija i 15 placa na ljetu, mora dati sakom regres v visini jadne ploce, ovi kaj nesu platili poreza do vezda ne moraju ga ni od vezda hehehehehehe

OB
-obrisani-
01:37 09.01.2012.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije