Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTA EUROPSKA OBITELJ

Grbin nazvao Fajon: 'Podržala je ulazak Hrvatske u Schengen. Neće to povezati s arbitražom'

Foto: Zeljko Stevanic/XINHUA/REUTERS/Patrik Macek/PIXSELL
1/3
13.05.2022.
u 15:14

Nedavno je i hrvatski ulazak u šengenski prostor komentirala i predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola. Kazala je da nijedna država članica ne bi trebala blokirati Hrvatsku.

Dobri odnosi između Hrvatske i Slovenije obilježili su mandat Janeza Janše. Međutim, nakon poraza njegove stranke na parlamentarnim izborima i dolazak Tanje Fajon na čelo slovenske diplomacije postavilo je pitanje hoće to otežati ulazak Hrvatske u Schengen i ponovo otežati odnose dviju zemalja zbog arbitražne odluke koju ne priznaje Hrvatska.

Ulje na vatru dodatno je pridonijela izjava koju je navodno Fajon rekla slovenskim medijima nakon postizanja koalicijskog dogovora da Schengen treba što prije obnoviti i postaviti jasna i transparentna pravila po kojima se ulazi u Schengenski prostor. Ustvrdila je tada i da se zauzima za što skoriji ulazak Hrvatske u Schengen i da u spomenuta pravila ulazi i implementacija arbitražne odluke kojom je određena granica između Hrvatske i Slovenije.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin nazvao je Tanju Fajon, predsjednicu Socijalnih demokrata, kako bi provjerio navode koji su se pojavili u medijima. Inače, Socialni demokrati kao i SDP su članice Stranke europskih socijalista, koja okuplja socijalističke, socijaldemokratske, i radničke stranke u Europi,

- Ona to nije rekla. Snažno je podržala ulazak Hrvatske u Schengen i reformu, ali nije rekla da će to povezati s arbitražom - kazao nam je Grbin o razgovoru koji je vodio s Fajon.

Pročitajte više o pozadini hrvatsko-slovenskih odnosa i što znači dolazak nove vlade na čelo Slovenije u Premium članku Večernjeg lista novinara Denisa Romca: Slovenija će ipak blokirati ulazak Hrvatske u Schengen!

Novi odnosi dviju zemalja

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je u četvrtak prije sjednice Vlade izjavu Tanje Fajon. Istaknuo je da su čestitali pobjednicima izbore i da se nada održavanju dobrosusjedskih odnosa.

"Naš ulazak u Schengen nema veze s otvorenim graničnim pitanjima među našim državama kao ni s arbitražnim postupkom. Uskoro ćemo se susresti s kolegicom. Siguran sam da je i u interesu Slovenije hrvatski ulazak u schengenski prostor. U praksi ćemo se susresti sa stvarima koje politike nastoje riješiti jer to nikome nije u interesu. Sa Slovenijom imamo odlične odnose osim te granične problematike, ona je naslijeđe raspada bivše države", dodao je.

Nedavno je i hrvatski ulazak u šengenski prostor komentirala i predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola. Kazala je da nijedna država članica ne bi trebala blokirati Hrvatsku. 

"Tu ću vam odgovoriti kao političarka. Umorna sam od razgovora sa zemljama koje su potrošile godine pokušavajući ispuniti kriterije" i onda kad ih ispune, izostane politička odluka, istaknula je Hini prošlog tjedna predsjednica Europskog parlamenta koja je navela da bi bilo sramotno da se ne poduzme taj idući korak.

Smatra kako bi bilo važno da se to dogodi već za aktualnog francuskog predsjedanja Unijom do 30. lipnja 2022.. Metsola je naglasila kako se države članice ne bi trebale „skrivati iza tehničkih razloga, tamo gdje su politički razlozi motivi“.

VIDEO: Preminula još jedna osoba od posljedica eksplozije u Sloveniji, očekuju se prvi rezultati istrage

 

 

Komentara 19

Avatar Balkanska_Analitika
Balkanska_Analitika
16:04 13.05.2022.

ujutro hoce, popodne nece

DU
Deleted user
16:11 13.05.2022.

Kao što Vučić ne mijenja ćudić, tako ni Tanja Fajon ne mijenja "fazon" prema Hrvatskoj odnosno ona nema ništa protiv RH, a da bi to bilo efikasno.

ST
stefj
15:45 13.05.2022.

TU bi oporba u ovom trenutku mogla nešto korisno odigrati. Vidjet ćemo kako će biti i to vrlo brzo. Plenkovićeva ideja je da za njegova mandata uđemo u Schengen, pa ajde...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije