Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nisu u mogućnosti pružiti zdravstvenu skrb

Mirelu Čavajdu odbili u Petrovoj, ide na prekid trudnoće u Ljubljanu

Mirela Čavajda
N1 screenshot
12.05.2022.
u 15:10

S obzirom na hitnost situacije u kojoj se nalazi, Mirela i njena obitelj odlučili su se, radi postupka prekida trudnoće, obratiti kliničkoj bolnici u Ljubljani - kazala je Čavajdina odvjetnica Vanja Jurić

Sukladno odluci drugostupanjske komisije i uputi koju je ministar Vili Beroš dao na jučerašnjoj konferenciji za medije, Mirela Čavajda danas se obratila bolnici u Petrovoj, sa zahtjevom za prekid trudnoće. 

- Bolnica u Petrovoj, međutim, nije u mogućnosti pružiti zdravstvenu skrb sukladno odluci drugostupanjske komisije i odredbama zakona koji regulira prekid trudnoće. S obzirom na hitnost situacije u kojoj se nalazi, Mirela i njena obitelj odlučili su se, radi postupka prekida trudnoće, obratiti kliničkoj bolnici u Ljubljani - kazala je Čavajdina odvjetnica Vanja Jurić.

Podsjetimo, Mirela Čavajda trudnica je  kojoj četiri zagrebačke bolnice nisu htjele napraviti prekid trudnoće, dobila je jučer novi nalaz iz KBC-a Rebro koji je mnogo lošiji od prijašnjeg koji je dobila prije dvadesetak dana na Svetom Duhu. U međuvremenu je došlo do pogoršanja jer tumor na glavi fetusa rapidno raste.  "U nalazu stoji da je evidentno povećanje volumena tvorbe te proširenje ventrikularnog sustava", potvrdila nam je Vanja Jurić, odvjetnica Mirele Čavajde. 

Nalaz sa Svetog Duha tvorbu je opisao dimenzijama 60 X 40 mm, no sada su je liječnici iz KBC-a Zagreb evidentirali dimenzijama 70 x 50 x 60. Navode i da tvorba pritišće mozak i moždano deblo, a kao posljedica pojavio se hidrocefalus i to veličine 24 mm te su uočene velike ciste u mozgu.

Ministar Beroš zatražio je od Inspekcija Ministarstva zdravstva da izvrši nadzor nad sve četiri bolnice kojima se Mirela Čavajda obratila, a koje su je šutke odbile. Slovenija je, dodajmo, u međuvremenu odobrila Mireli prekid trudnoće.

Video: Mireli Čavajdi stigao novi nalaz: 'Tumor djeteta rapidno raste i pritišće dijelove mozga'


 

Komentara 59

MP
marinko.przolica
15:45 12.05.2022.

Dajte ljudi pamet u glavu. Nisu joj odbili prekid trudnoće niti za to imaju pravo... Odbili su zahtjav za prekid trudnoće s garantiranim smrtnim ishodom (feticidom) što traži majka... Za to nemaju niti zakonsko pokriće a niti liječnika koji bii to proveo... Ništa novo. To se zna od samog početka te začuđuje zašto majka sili sustav da radi nešto što nikad dosad nije radio i vrlo vjerojatno neće... Trebaš imati želudac da na ultrazvuku gledaš i slušaš kucajuče srce, pogađaš ga iglom i uštrcamaš kemikaliju i gledaš i slušaš kako srce prestaje raditi... Ne slaže se baš s konceptom "liječenja" u pravom smislu riječi i s onim što bi trebao biti rezultat liječenja. Upravo suprotno.

MP
marinko.przolica
15:32 12.05.2022.

Eto opet manipulacije. Petrova može prema zakonu prekinuti trudnoću no u ovom stadiju razvoja ne može garantirati prekid trudnoće sa smrtnim ishodom za dijete. Za to je potrebno prije prekida trudnoće u srce fetusa iglom kroz trbuh trudnice (dijete na latinskom) ubrizgati kemikaliju koja izaziva prekid rada srca. Druga opcija je iglom kroz trbuh trudnice ubrizgati kemikaliju u plodnu vodu i pričekati oko 3 sata da srce prestane raditi te provesti prekid trudnoće... Stvarno ne mogu shvatiti koji su porivi ove gospođe od tako teškog zdravstvenog i osobnog pitanja raditi spektakl manipulacija...

Avatar Barba
Barba
15:47 12.05.2022.

U Petrovoj nikad nisu radili prekide trudnoće i dotična i odvjetnica to dobro znaju. Zato su i uputili zahtjev Petrovoj. Slučaj ove trudne žene je postao nečiji politički projekt.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije