Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prava istina

Granica je okidač, a cijena nafte i strah od referenduma obeshrabrili su ulagače

ivan vrdoljak
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
30.07.2015.
u 16:25

U Ini kažu da analiziraju prijedlog ugovora i novonastalu situaciju, što bi moglo značiti da će možda i odustati?

        S konzorcijem Marathon Oila i OMV-a najdulje su trajali pregovori. Sporno je od početka bilo pitanje granica sa Slovenijom i Crnom gorom, a nakon što je sve dogovoreno, u petak je iz Ministarstva gospodarstva poslan ‘ispeglani’ ugovor, koji je ipak u ponedjeljak na sastanku konzorcij odlučio odbiti.

Iako je pitanje granica bio otpočetka problem u pregovorima s konzorcijem, većina naftnih stručnjaka, smatra da je to bio okidač za raskid ugovora, a onaj pravi razlog vjerojatno stoji u padu cijenu nafte, a prije svega u neizvjesnosti oko mogućeg referenduma koji bi mogao zaustaviti istraživanje nafte. Sumnju je dodatno začinila Deklaracija protiv istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu, koju je u subotu izglasalo dubrovačko Gradsko vijeće. Kako god bilo, u Ministarstvu je nakon odluke o odustajanju zavladao šok.

No nije predugo trajao, s obzirom na to da je za sedam polja, na kojima je konzorcij Marathon Oila i OMV-a pobijedio na natječaju, interes ulagača bio velik te bi se oni mogli javiti na skorom ponovljenom natječaju. Pokazali su ga, primjerice, Ina i Eni, koji će istraživati preostala tri naftna polja u Jadranu od njih deset koliko ih je bilo predmet natječaja, zatim naftne kompanije Anadarko, Exxon, Conoco Philips... I prema procjenama naftnih stručnjaka, novi bi natječaj trebao biti uspješan. Velikim dijelom i zbog raspodjele neto prihoda koji je zadan u ugovoru, prema kojem u prvoj fazi ulagaču odlazi visokih 90 posto, a nakon otplate troškova – 60 posto.

Naftni stručnjaci koji su radili na eksploatacijama u drugim zemljama kažu da je to vrlo nepovoljno za RH, bez obzira na što u Ministarstvu tvrde da je to bila jedina moguća fer ponuda za zemlju koja prvi put raspisuje natječaj za istraživanje. Iako se polažu nade da će biti interesa za sedam polja, od kojih je konzorcij odustao, ipak se još ne zna hoće li biti uspješno zaključen ugovor za ostala tri polja, s Inom i Enijem.

– U procesu smo analize prijedloga ugovora ponuđenog od strane Agencije za ugljikovodike, kao i novonastalih okolnosti – odgovaraju u Ini. Navodno im je sporan, doznajemo, i dio ugovora vezan za zaštitu ulagača. Pa tako moguće prepreke koje je primijetio američko-austrijski konzorcij uviđaju i drugi, pa nije isključeno da i Ina i Eni odustanu.  

   >> Marathon Oil i OMV odustali od istraživanja nafte u Jadranu

Komentara 4

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
17:28 30.07.2015.

Za čega ovaj "ministar" dobija plaću? Nesposoban do bola.

HO
homofob
19:18 30.07.2015.

U svijetu je uobicajeno u prvoj fazi drzavi dati 16% od prodaje a poslije ovisno o procjeni lezista od 25% pa zve do 50% . Ako drzava nije spremna prihvatiti uobicajeno onda ce sama osnovati vlastitu firmu koja ce nastaviti eksploataciju. Nema veze da li je to drzavi prvi ili 151 natjecaj. To je u svijetu uobicajeno a izgleda da je u ovom slucaju netko podjelio razliku!

DS
darko.stosic.3
04:22 31.07.2015.

Koruptivna izdaja nacionalnih interesa po principu njima nafta nama zagađenje a dileru provizija....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije