Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dani kruha

Gradski park ispunjen mirisom toplo pečenog kruha

dani kruha (1)
Foto: Maja Šantoši
1/4
12.10.2012.
u 12:08

Ovo je već 15. tradicionalno obilježavanje proslave Dana kruha koje organizira OŠ ''Eugena Kumičića“ pod ravnateljstvom Božice Majhen iz Slatine

Slatinski centar bio je u petak ujutro ispunjen mirisom toplo pečenog kruha i mirisnih domaćih kolača. Oko tristotinjak školaraca okupilo se i radosnim licima očekivalo prve kupce kolača i kruha koje su ispekle njihove mame i bake.

Prvi kupci s košarama i pladnjevima dolazili su veselo tražeći ''svoje“ školarce. Moglo se tu pronaći domaćeg kruha napravljenog po starim receptima s posebnim pletenim ukrasima, makovnjače, orahovnjače, oblatne, šape, mramorni kolači te mnogi drugi. Ovo je već 15. tradicionalno obilježavanje proslave Dana kruha koje organizira OŠ ''Eugena Kumičića“ pod ravnateljstvom Božice Majhen iz Slatine.

Škola svake godine organizira ovu prodajnu izložbu kruha, krušnih proizvoda i plodova jeseni. Školarci su prodavali proizvode na izložbenom prostoru u gradskom parku gdje je svaki razred dobio po jedan izložbeni stol ukrašen starinskih ručnicima, izvezenim stolnjacima te plodovima jeseni. Ovakav način odgoja i primjena običaja kulture koja se prenosi na mlađe naraštaje svakako je važan čimbenik u odgoju svakog djeteta. U razgovoru sa školarcima učenica Marija, polaznica trećeg razreda osnovne škole, svima poručuje da je kruh nešto što nam treba svaki dan te da, ako još i fino miriši, da je tada i dan još ljepši.

Ova dječja misao ono je čega se trebamo sjetiti svaki dan kada svratimo u obližnju pekarnicu i tamo pronađemo razlog koji nas taj dan treba uveseliti. U razgovoru s djecom vidljivo je da su se za današnji dan revno pripremali te da su neki od njih i protekli dan sa svojim mamama i bakama proveli u kuhinji pripremajući slastice koje će danas uveseliti mnoge. Možemo napomenuti da su Slatinčani prepoznali ovaj događaj kao veselje kojemu su željeli sudjelovati te su svojim odazivom potvrdili veselje koje će nastaviti njegovati svaki dan.

>>U Slatini zasvirala Kelemenova Simfonija nakon 60 godina

Ključne riječi

Komentara 1

OG
Oger
15:42 12.10.2012.

Sad sam naucio da se kruh toplo pece.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije