Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glazbeni festival

U Slatini zasvirala Kelemenova Simfonija nakon 60 godina

Kelemen, festival, Slatina (1)
Foto: Maja Šantoši
1/3
05.10.2012.
u 21:54

Festival je započeo u Zavičajnom muzeju Slatina otvorenjem izložbe pod nazivom Eksperimenti, a nastavio se svečanim otvorenjem festivala uz Simfonijski orkestar HRT-a

Od petka 05. listopada 2012. do nedjelje 7. listopada 2012. u Slatini se održava 18-ti Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena,koji je započeo u Zavičajnom muzeju Slatina otvorenjem izložbe pod nazivom Eksperimenti, a nastavio se svečanim otvorenjem festivala uz Simfonijski orkestar HRT-a, pod ravnanjem dirigenta Vladimira Kranjčevića, s izvedbom Kelemenove Simfonije.

Svečano otvorenje je upriličio virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić prigodnim uvodnim riječima i čestitkama koje je uputio maestru Kelemenu,obećavši mu nezaboravnu proslavu 90.rođendana. Diplomski rad Milka Kelemena pod nazivom Simfonija prvi put je izvela Zagrebačka filharmonija prije 60 godina na koncertu pod ravnanjem Friedricha Zauna, te je kod publike izazvala obilje pozitivnih doživljaja.

Skladateljsku izvrsnost je maestro Kelemen poručivao još od mladih dana svog djelovanja. Iz godine u godinu kompozitor Milko Kelemen svoje sugrađane daruje raznolikim skladateljskim djelima koji su unatoč neumitnosti vremena sve moderniji i zabavniji. Ovogodišnji posjet našeg velikog maestra Kelemena će biti upriličen i donacijom koju će uz svoju suprugu, darovati za stalnu Zbirku Kelemen koja će biti postavljena u Zavičajnom muzeju Slatina.

Ovaj projekt će biti predstavljen i upriličen u subotu u Zavičajnom muzeju Slatina, uz gradonačelnika grada Slatine Ivana Roštaša i ravnateljicu Zavičajnog muzeja Dragicu Šuvak. U subotu će Slatinčane u Hrvatskom domu oraspoložiti bogatim repertoarom glazbenih djela mladi pijanist Bartolomej Stanković(BiH),u nedjelju u Crkvi Uznesenja BDM u Novoj Bukovici nastupaju Goran Končar na violini i Ljerka Končar-Gamulin na violončelu te u Suhopolju u Crkvi sv.Terezije Avilske i u Slatini s početkom u 20h Gudački kvartet Rucner uz koje nastupaju Dennis Tini(SAD),Peter Soave(SAD) i Madeline Maddy Soave (Francuska).

Festival ove godine organizira Udruga DMK Slatina uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH ,Virovitičko-podravske županije i Grada Slatine uz potporu ostalih slatinskih udruga i suradnju s Glazbenom proizvodnjom HRT-a. Ovogodišnja jesen će svakako biti veselija i šarenija ukoliko ju započnete Kelemenovom Simfonijom, a svakako će biti najljepša ukoliko ju nastavite proživljavati dodavanjem svojih tonova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije