Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi harač

Gradovi i prije Vlade počeli kresati prava

\'22.10.2010.  Trg Stjepana Radica Zagreb - Gradonacelnik Zagreba Milan bandic odrzao ja danas  nakon sjednice poglavarstva konferenciju za tisak na kojoj je govorio o aktima gradonacelnika Photo: Pat
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/4
17.11.2010.
u 22:31

Bubalo: Najlakše je udariti novi harač, mora se bolje upravljati onim što imaš

– Vlada je davno trebala uvesti porez na imovinu. Onima koji imaju treba uzeti da bi se dalo socijali i onima koji nemaju – riječi su splitskoga gradonačelnika Keruma koje su naslonjene na vijesti iz Vlade o jačem poreznom udaru na vlasnike vikendica, luksuznih automobila i plovila.

Robinhudovski stav

Kerum nije osamljen u robinhudovskom stavu da treba uzeti bogatima da bi se dalo siromašnima, ali političari i gradonačelnici s kojima smo jučer razgovarali imaju i nekih zadrški. Tako haeselesovac Darinko Kosor smatra da se imovinski porez ne bi trebao donijeti sljedeće godine, nego godinu poslije, jer je uvjeren da je riječ o stranačkim igrama u kojima HDZ i HSS nastoje zaštititi svoje interese.

– Osim toga, za uvođenje takva poreza potrebno je provesti javnu raspravu, a svakako se porez ne bi smio obračunavati na nekretninu u kojoj se živi, zatim samo na vozila veće kubikaže i velike brodove – kaže Kosor. Da u startu koalicijski partneri neće prihvatiti zakon govori i poruka Milorada Pupovca, potpredsjednika SDSS-a. – Nije vrijeme i nismo pripremljeni za tu vrstu poreza – tvrdi Pupovac. Gordan Maras iz SDP-a podržava porez na imovinu jer je uostalom on i bio predložen u gospodarskom programu te stranke. No ističe kako je potrebno napraviti dobru analizu koga oporezivati. – To može biti samo nekretnina u kojoj se ne živi, vozila iznad određene vrijednosti te luksuzna plovila, jer u suprotnom bi to bio udarac na građane – kaže Maras. I haenesovac Radimir Čačić podržava taj porez. – Porez na imovinu može prebaciti opterećenje s rada na kapital – tvrdi Čačić. Usprkos tome što u blagajnu grada Osijek na mjesec stiže od 20 do 30 posto manje novca nego prije, osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo izričito je protiv većih poreza. – Najlakše je udariti harač, ali to nije rješenje. Državi novci cure na sve strane, manjak prihoda mora se nadoknaditi boljim upravljanjem, što mi u Osijeku činimo – kazao je Bubalo.

"Zdravo za gotovo"

Koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić kazao je da u vrijeme krize ne treba povećavati poreze ni uvoditi nove, jer se time suzbija potrošnja.

– Treba provesti preraspodjelu unutar postojećih prihoda države – kaže Mršić te kao rješenje ističe prebacivanje prihoda od poreza na dobit s državne na lokalnu razinu. Zagrebačke gradske vlasti uzele su zdravo za gotovo novu poreznu preraspodjelu u kojoj će, prema riječima Slavka Kojića, 2011. Zagreb dobiti 400 milijuna kuna manje od poreza na dohodak pa su počeli rezati prava. Za razliku od države, koja je ostala blagonaklona prema socijalnim transferima, Zagreb ukida neke povlastice, ali i dalje kao glavni kriterij bogatstva ističu dohodovni, a ne imovinski cenzus.

Komentara 6

US
user007
23:29 17.11.2010.

hm, dok su mogli bezocno uzimati novac, djelit ga okolo sakom i kapom sve je bilo OK, sad kad nema love. e sad mi moramo plati njihovu bahatost, nesposobnost , glupost i aroganciju, ne samo da u ZG placamo najveciplacamo najveci moguci prirez nego jos i ovaj kreten bi nas dodatno odrao, e oshm malo morgen kretencino , samo se ti nadaj,, nesposoban si, goni se u 3PM .. vec mi se gadi gledat tu facu

KR
kristal
01:16 18.11.2010.

joj majko mila ovi sad spremaju novu pljacku sve su pokupili pa neznaju odakle ce vise pa ponovo po nama

SA
santos008
06:59 18.11.2010.

\'\'G[r]adovi i prije Vlade poceli kresati prava\'\'

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije