Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predizborni zahtjevi od nove vlasti

GONG: Tražimo borbu protiv korupcije, građanski odgoj u školama i reformu izbornog zakonodavstva

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
01.07.2020.
u 11:11

S obzirom da je za jedan mandat u jednoj izbornoj jedinici potrebno osvojiti više glasova nego u drugoj izbornoj jedinici, trenutačno je ugrožena jednakost biračkog prava, govore

 Stvarna borba protiv političke korupcije, uvođenje građanskog odgoja kao obaveznog predmeta u školama te reforma izbornog i referendumskog zakonodavstva - tri su to zahtjeva čije ostvarivanje GONG traži od svih političkih stranaka i buduće nove Vlade, a ta ih je civilna udruga obznanila danas u svom priopćenju naslovljenom "Predizborni zahtjevi - Zahtjevamo (jer zaslužujemo) bolje", uz isticanje da su izbori prilika za novi početak, za izgradnju boljeg sustava i društva. 

U pojašnjenju prvog zahtjeva  - stvarne borbe protiv političke korupcije - stoji da se traži transparentna izvršna i zakonodavna vlast, transparentan rad pravosuđa te jačanje nezavisnih institucija kao što je Povjerenstvo za sukob interesa. Zahtijeva se i podrška snažnom civilnom društvu i medijima kako bi mogli nadzirati političare i političarke te čuvati demokraciju. A traži se i otvaranje svih bitnih podataka tijela javnih vlasti građankama i građanima.

- Tražimo da se Građanski odgoj i obrazovanje (GOO) uvede kao obavezni nastavni predmet u sve osnovne i srednje škole. Građanski odgoj i obrazovanje nužan je kako bi građani mogli kompetentno participirati u demokratskim procesima, uključivati se u donošenje odluka, a time i u izgradnju boljih institucija i pravednijeg, solidarnijeg društva. Važno je osposobiti nastavni kadar za poučavanje ovih tema te zbog toga treba uvesti interdisciplinarne sadržaje na fakultete i osigurati programe stručnog usavršavanja, kako bi budući nastavnice i nastavnici bili obučeni za provođenje nastave GOO-a. GOOD inicijativa, čiji je GONG član, uputila je već zahtjeve kojima se traži dostupno i kvalitetno obrazovanje za sve - pojasniše u GONG-u drugi zahtjev, nastavljajući i s objašnjenjem trećeg zahtjeva koji se odnosi na reformu izbornog i referendumskog zakonodavstva. 

- Tražimo usklađivanje izbornih jedinica jer je, s obzirom da je za jedan mandat u jednoj izbornoj jedinici potrebno osvojiti više glasova nego u drugoj izbornoj jedinici, trenutačno ugrožena jednakost biračkog prava. Zahtijevamo povećanje broja preferencijskih glasova na tri uz istovremeno spuštanje praga za važenje preferencijskih glasova na 5% kako bi povećali utjecaj biračkih preferencija. Tražimo bolje regulirane referendume uz određivanje tema o kojima se ne može odlučivati, uz provjeru ustavnosti pitanja u ranoj fazi i lakše pokretanje državnog referenduma. Izbori nisu isključivo pravničko pitanje pa tražimo mješoviti status Državnog izbornog povjerenstva s predstavnicima različitih struka, uvođenje dopisnog i raspravu za uvođenje elektronskog glasanja - naveli su u GONG-u. 

Komentara 6

Avatar rubinet
rubinet
11:27 01.07.2020.

A ja tražim od Gonga samoraspuštanje i prekid djelatnosti. (Tražio bih ja od Gonga,pomirljivije, objektivnost i napuštanje ljevičarske platforme i nastavak rada,ali oni neće na to pristati...)

DU
Deleted user
11:50 01.07.2020.

Do kuda sežu utjecaji Maje Sever. Prvo ona izmisli nekakvu aferu, Stanković to potpiše i Bernardić od njih pokupi sve šalabahtere o aferi. Onda Gong preuzme "dokumentaciju" od SDP-a, a Damira Gregoret sa samog koruptivnog mjesta napravi reportažu i razgovore s odabranim članovima SDP-a, prerušenim u seljake, radnike i slučajne prolaznike i tako to počne.

DU
Deleted user
12:11 01.07.2020.

"građanski odgoj"? To ideološko indoktriniranje smo imali u vrijeme SFRJ-a, nikad više!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije