Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završen međunarodni tender

Geotermalne potencijale Dravske potoline istraživat će Ina, IgeoPen i Viola Energy

Bjelovar: U tijeku su istraživa?ki radovi na gradnji geotermalne elektrane
Damir Spehar/PIXSELL
02.10.2023.
u 11:34

Geotermalni potencijal postaje resurs koji će igrati značajnu ulogu u stvaranju energetske neovisnosti i dostatnosti Republike Hrvatske izjavio je ministar Davor Filipović

Aktiviranje geotermalnog potencijala značajan je korak prema povećanju proizvodnje energije na hrvatskom tlu. Osim što povećavamo sigurnost naše države povećavajući vlastitu proizvodnju energije iz obnovljivih, čistih izvora, aktiviranje geotermalnog potencijala donosi i niz koristi za gospodarstvo.

Geotermalni potencijal postaje resurs koji će igrati značajnu ulogu u stvaranju energetske neovisnosti i dostatnosti Republike Hrvatske izjavio je ministar Davor Filipović po završetku međunarodnog natječaja za istraživanje i eksploataciju geotermalnih potencijala u Slavoniji, Podravini i Međimurju.

VEZANI ČLANCI:

Nakon što je u razdoblju od 28. prosinca 2022. do 1. lipnja 2023. Agencija za ugljikovodike s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja provela nadmetanje za šest istražnih prostora geotermalnih voda: Leščan, Međimurje 5, Kotoriba, Pčelić, Sječe i Ferdinandovac-1, resorno je ministarstvo izdalo dozvole za aktiviranje geotermalnih projekata s potencijalom proizvodnje od 600.000 MWh električne energije iz obnovljivih izvora što pokriva godišnju potrošnju za oko 200.000 hrvatskih kućanstava.

GALERIJA Istraživački radovi na gradnji geotermalne elektrane u Bjelovaru

Bjelovar: U tijeku su istraživa?ki radovi na gradnji geotermalne elektrane
1/9

- Na natječaj je pristiglo 16 ponuda od strane 11 različitih ponuditelja i to za pet od šest ponuđenih istražnih prostora. Radi se o renomiranim domaćim i inozemnim kompanijama koje svoj portfelj žele diversificirati novim, sigurnim i jakim energetskim projektima. Ponuditelji i društva na koja se ponuditelji oslanjaju su poznate i ugledne europske kompanije iz Hrvatske, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Švedske i Italije - kažu iz MINGOR-a.

VEZANI ČLANCI:

Dozvole za istraživanje za Leščan i Međimurje dobila je Ina, za Pčelić i Sječe društvo IGeoPen d.o.o. (ponuditelj se oslanja na društvo iz UK-a), za Kotoribu društvo Viola Energy Generation d.o.o. (ponuditelji se oslanja na društvo iz Turske), dok za istražni prostor Ferdinandovac nije zaprimljena niti jedna ponuda te je povjerenstvo predložilo poništavanje nadmetanja.

Ukupni radovi uključuju izradu 21 geotermalne bušotine, a vrijednost ponuđenih istražnih radova iznosi 191,7 milijuna eura. Ukupna vrijednost investicija u slučaju pozitivnih rezultata istraživanja i utvrđenog potencijala te realizacije projekata u cijelosti iznosi preko 400 milijuna eura. Podsjetimo, riječ je o geografskom području Dravske potoline u kojem je dokazan značajan geotermalni potencijal. Potencijal istražnih prostora identificiran je u ranijim bušotinama nastalim za potrebe istraživanja i eksploatacije nafte i plina, što sad uvelike smanjuje rizik i troškove budućim investitorima.

- Treba istaknuti kako temperatura na svim lokacijama omogućuje proizvodnju električne energije, dok je ukupni potencijal svih lokacija oko 600.000,00 MWh električne energije - kažu iz MINGOR-a. Prema analizama, Hrvatska ima geotermalni potencijal za izgradnju geotermalnih elektrana ukupne snage oko 1 GW.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije