Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traži se izvođač radova

Gdje su završile azbestne ploče sa srušene vojarne?

Vojarna Gornje Mekušje
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/6
20.04.2018.
u 20:02

Grad je Tehnopetrolu platio 722.000 kuna za posao prije raskida ugovora i naplatio bankovnu garanciju na iznos od 75.920 kuna, kaže Mrzljak

Idući tjedan Grad Karlovac raspisat će natječaj kojim ponovno traži izvođača radova koji će ukloniti sav građevni materijal koji je nastao rušenjem 15 objekata na 105.000 četvornih metara bivše vojarne u Gornjem Mekušju.

Grad je potkraj prošle godine raskinuo ugovor s karlovačkom tvrtkom Tehnopetrol d.o.o. koja je na gradskom natječaju, za vrijeme bivšega gradonačelnika Damira Jelića, dobila posao. Dali su ponudu od 750.000 kuna bez PDV-a, samo 10.000 kuna manje od procjene vrijednosti posla koju je Grad naznačio u natječaju. Ponude ostalih bile su znatno veće; karlovačka Niskogradnja d.o.o. navela je iznos od 2,6 milijuna kuna, vinkovački EURCO tražio je 3,5 milijuna kuna, sve bez PDV-a. No, vrijeme je pokazalo da su njihove ponude bile financijski utemeljenije, jer Tehnopetrol posao nije obavio.

– Da smo odabrali drugu ponudu, a ne onu najjeftiniju, kršili bismo zakon – kazao je Damir Jelić koji je lanjskog travnja kao gradonačelnik Tehnopetrolu potpisao rješenje.

Lanjskog smo prosinca s tvrtkom raskinuli ugovor jer nije izvršila svoje obveze. Dva puta smo joj produljivali rok. U međuvremenu smo pozvali sve nadležne inspekcije, a sudski smo tražili i osiguranje dokaza na terenu – kazao je Damir Mandić, karlovački gradonačelnik. Vijećnicu Živog zida Anitu Bolarić više je zabrinjavalo gdje je skladišten otpad, pogotovo azbestne ploče koje je tvrtka Tehnopetrol skinula s krova vojarni i ostavila u krugu vojarne.

Ivan Mrzljak, dogradonačelnik, kaže da je na prostoru bivše vojarne ostalo 11 kilograma azbestnog otpada, što je utvrdila i inspekcija zaštite okoliša i te je količine Grad uklonio i zbrinuo po zakonu. Analiza građevnog materijala koju je napravio Zavod Andrija Štampar pokazala je da je na prostoru vojarne ostao neopasan otpad; cigla, žbuka i crijep. Procjenjuje se da je vrijednost preostalog posla 1,3 milijuna kuna. Novi smo natječaj postrožili i sastavljen je u suradnji s inspekcijom te se neće moći javljati tvrtke koje nisu registrirane za sanaciju i oporabu građevnog materijala – dodao je dogradonačelnik Mrzljak.

Da bude zbrinuto čeka 70-ak hrpa otpada u kojima je 19.000 kubika građevnog materijala. Tehnopetrol je samljeo i zbrinuo samo 4400 kubika.

Grad je Tehnopetrolu platio 722.000 kuna za obavljen posao prije raskida ugovora, ali smo naplatili od njega bankovnu garanciju na iznos od 75.920 kuna – dodao je Mrzljak.

Gradonačelnik Mandić tvrdi i da ima dokumentaciju po kojoj je do sada otpad skladišten po svim zakonskim propisima, s obzirom na to da su se pojavile glasine da je dio materijala izvezen izvan Hrvatske.

Komentara 11

Avatar Abcda
Abcda
20:53 20.04.2018.

Negdje ispod ceste, nasa posla ..

Avatar ivek
ivek
20:11 20.04.2018.

pojela mala maca,,

Avatar rubinet
rubinet
20:07 20.04.2018.

"11 kilograma azbestnog otpada"? 11 kg?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije