Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Pričekajte s uklanjanjem azbesta jer smo potrošili sav novac

24.11.2015., Zagreb - Nove kante za smece postavljene oko zgrade Hrvatskog narodnog kazalista.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
03.08.2016.
u 11:31

Slušamo o zbrinjavanju i manjim računima, a za zbrinjavanje azbesta više nema novaca

Dok je na snagu stupio novi režim odvoza otpada, a građani prionuli u računicu – koliko je to manje ili više novca iz njihova novčanika, dok im odgovorni paralelno šalju poruku o nužnom recikliranju, daleko od očiju javnosti provukla se vrlo važna obavijest Fonda za zaštitu okoliša. Oni su sa zadnjim danom srpnja potrošili sav novac za financiranje ugovorne obveze s onima ovlaštenima za skupljanje, prijevoz, privremeno skladištenje i odlaganje otpada koji sadrži azbest.

Živimo pod azbestom

– Fond će prihvatiti troškove po računima za skupljene i odložene količine građevinskog otpada koji sadrži azbest zaključno s 31. srpnja 2016. godine – poručili su. Novac je potrošen, a kamo ćemo s azbestom baš u vrijeme kad nam iz Grada šalju poruku da je selektiranje svih vrsta otpada nužno?

U Gradu Zagrebu o tome ni riječi, a nije da nas se ne tiče – tim više što Zagrepčani jako dobro znaju da i generacije 21. stoljeća, osim što u velikom dijelu grada žive, i nastavu slušaju pod azbestnim krovovima. Azbest je i iznad glava vrtićanaca. Tko će se, uostalom, pobrinuti za azbestni otpad koji će se ovih dana ukloniti s krova zgrade na Novoj cesti 121?

Suvišna pitanja

Ili je to pitanje suvišno budući da će se tih 50-ak stanara napokon riješiti tog opasnog materijala nad svojim glavama, dok stanari iz preostalih šest ulaza ovalnog bloka koji izlazi na tri ulice: Novu cestu, Ulicu grada Vukovara i Drenovačku, kao i polaznici škole koja je na Novoj cesti 133 i dalje nastavljaju živjeti pod azbestom jer nemaju 340.000 kuna za zamjenu krova? Jedan problem vuče drugi – a oba se očigledno u Gradu u isti tren ne mogu riješiti. Prvo otpad, pa onda možda zbrinjavanje azbesta, a nakon toga bi mogli inicirati i zamjenu azbestnih krovova barem na obrazovnim ustanovama? Zasad nemamo penez. Ironije li – ni za zamjenu azbestnih krovova, ni za zbrinjavanje azbesta, a ni za odvojeno prikupljanje – i to baš u danima kada iz proračuna dajemo novac drugim gradovima i ostavljamo dojam da naša blagajna puca pod teretom novčanica.

Komentara 1

LO
Loupillon
20:36 06.08.2016.

A kaj se čudite dragi sugrađani. Znatan broj HRvata bi izabrao Bandića za premijera-znači umjesto krova bez azbesta mališani će ići gledati fontane Budući da obećava kako će Hrvatska biti kao Zagreb crno nam piše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije