Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opasno

Azbestni krov mora se zamijeniti na još 14 škola i 10 vrtića u gradu

'11.03.2013., Zagreb - Specijalna bolnica za plucne bolesti u losem je stanju, otkad je izgradjena nisu mijenjane cijevi, grijanje ni krov. Stare salonitne ploce imaju azbest u sebi na krovu bolnice.
'Goran Jakus/PIXSELL'
25.10.2013.
u 08:41

Udruga Moj otok na četiri će lokacije u Zagrebačkoj županiji provesti akciju izmjene azbestnih krovova. U V. Gorici su 27. studenog

Azbestoze i tumori pluća samo su neke od bolesti koje uzrokuju azbestna vlakna, a djeca su posebno osjetljiva. Stotine se javnih objekata 70-ih i 80-ih godina prekrivalo azbestom, no evidencija o njihovu točnom broju – ne postoji. Posljednji je primjer izmjena azbestnih ploča s krova Dječje bolnice u Klaićevoj ulici.

– U ostalim bolnicama, čiji je osnivač država, postoje zgrade koje i dalje imaju azbestne krovove, no oni se postupno mijenjaju, ovisno o financijskim mogućnostima bolnice i planovima obnove – kazala je Tamara Marinković, glasnogovornica Ministarstva zdravlja.

Ravnatelj Zavoda za toksikologiju Franjo Plavšić kaže kako su prije gotovo deset godina prijavili projekt za evidenciju javnih objekata s djecom, mladima i bolesnima, ali da projekt nisu odobrile gradske vlasti. S druge strane, iz Grada poručuju da se azbestni krovovi na predškolskim i školskim objektima redovito kontroliraju tako da zdravlje djece nije, kažu, ugroženo.

– U zadnje četiri godine zamijenjeni su sporni krovovi na 19 školskih objekata i preostalo ih je još 14, dok je u šest godina zamijenjeno 29 krovova na dječjim vrtićima, a preostalo je njih još deset – objasnio je pročelnik Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

Da je stanje u gradu i Zagrebačkoj županiji alarmantno, prepoznala je i udruga Moj otok iz mjesta Punat koja provodi akciju zamjene azbestnih krovova.

– Bili smo nedavno u Vrbovcu gdje se 120 ljudi prijavilo za zamjenu krova, a jučer smo posjetili Dugo Selo. U Velikoj Gorici smo 27. studenoga, pa u Zelini krajem siječnja. Želimo osvijestiti ljude, upozoriti na ovaj veliki problem – poručio je predsjednik udruge Nenad Maljković.

>>Ravnateljica škole optužena za trovanje 23 učenika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije