Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
milo za drago

Gazprom: Kosoričina je Vlada kriva što ste izgubili Južni tok

'20.12.2010., Plat, Zupa dubrovacka - Premijerka Jadranka Kosor danas je u 12:00 sati  govorom oznacila pocetak radova na izgradnji buduce Transformatorske stanice Plat i prikljucnih vodova. Rijec je
'Grgo Jelavic/PIXSELL'
Autori: Josip Bohutinski, Marko Biočina
09.11.2012.
u 13:38

Jadranka 
Kosor: Pitajte Popijača. Popijač: pitajte Inu. Ina: Eni ima bolje uvjete

– Hrvatska ne kupuje naš plin, a htjela bi plinovod? Zašto? Mi smo s kolegama iz Plinacra razgovarali o mogućoj ruti kroz Hrvatsku, no kad se o tome odlučivalo, vaša vlada nije produljila ugovor o opskrbi plinom s Gazpromom. Dakle, sami ste odlučili da ne želite suradnju, a Mađarska nam je bila zanimljiva i zbog bolje mogućnosti spajanja na europsko plinsko čvorište u austrijskom Baumgartenu – rekao je šef Gazpromovog razvojnog odjela Leonid Čugunov, odgovarajući na pitanje Večernjakovog novinara o tome zašto je odlučeno da Južni tok mimoiđe Hrvatsku.

>> Poraz hrvatske politike – Južni tok zaobilazi Hrvatsku

>> Čačić: Plinovod Južni tok odbila je još Sanaderova vlada

Okvirni sporazum

Na taj je način izravno za to okrivio vladu Jadranke Kosor, ali posredno i vrh Ine, koji je 2010. odlučio da novog opskrbljivača bira putem javnog natječaja, iako je J. Kosor prije s Putinom dogovorila da to bude Gazprom. J. Kosor kaže da je za njezinog posjeta Rusiji, kao tadašnje premijerke, potpisan okvirni sporazuma kojim se RH vratila u priču oko Južnog toka te da je dogovoreno da Plinacro i Gazprom izrade studiju izvedivosti.

– To je bio sav moj posao u vezi toga, dalje nisam sudjelovala. Sporazum je potpisao tadašnji ministar gospodarstva Đuro Popijač i treba pitati njega što se dalje događalo – kaže Kosor. Đuro Popijač kaže da nikad nije bilo rečeno kako je uvjet da Južni tok prolazi kroz Hrvatsku to da se kupuje plin od Gazproma.

– Pa ne kupuje Vlada plin. To rade uvoznici, Ina, odnosno, njena tvrtka Prirodni plin – kaže Popijač. Dodaje da se Ina odlučila da dobavljača plina izabere preko javnog natječaja i da na to Vlada nije mogla utjecati.

– Mi smo im pokušali sugerirati i pitali smo ih zašto ne nastave suradnju s Gazpromom – priznaje Popijač. Kaže da sad Gazprom može govoriti o razlozima zašto Južni tok ne ide kroz Hrvatsku, ali ističe da o dobavljaču plina odlučuje uvoznik.

Odluku donosi uvoznik

– Treba pitati Inu koji je razlog zašto su prekinuli suradnju s Gazpromom – kaže Popijač. U Ini kažu da su nakon konkurentnog i transparentnog natječaja, čiji je cilj bio odabrati najbolju ponudu po najpovoljnijim uvjetima, ugovor na tri godine zaključili s Eni te da su uspjeli dogovoriti najbolju moguću cijenu uz fleksibilne uvjete isporuke.

Neslužbeno doznajemo da su predstavnici bivše vlade pregovarali s Gazpromom o boljim uvjetima za isporuku plina. No od toga nije na kraju bilo ništa.

Ključne riječi

Komentara 193

MA
marcellus
13:42 09.11.2012.

Uh oh. Gubitak južnog toka svakako nije dobra stvar, ali isto tako nije dobra stvar dati se ucjenjivati, naročito od Rusa, po sistemu "vi ćete kupovat plin samo od nas makar i skuplji, inače nema posla". Daleko je rusko ponašanjeanje od europskih poslovnih normi, bojim se.

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
13:43 09.11.2012.

sto dalje od Rusa to Bolje,eheehehhehehh

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
13:41 09.11.2012.

Rus je uvjetovao Kosorki da se odrekne EU zauzvrat ce dobiti Juzni Tok.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije