Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nevrijeme poharalo hrvatsku

FOTO Oluja uništila tri zrakoplova, letjeli i krovovi na hangarima

Foto: Čitatelj
1/21
04.10.2020.
u 11:13

Oluja koja je jučer poharala Zagreb i okolicu napravila je štetu i na civilnom dijelu aerodroma na Lučkom, a navodno je i manja šteta nastala i na nekoliko helikoptera. Neki navode da je čak i pijavica protutnjala kroz Lučko.

Grmljavinsko nevrijeme u subotu oko 21 sat zahvatilo je Zagreb i okolicu, a tokom cijelog dana Jadran je bio u narančastom alarmu zbog jakog i olujnog juga. Promjena vremena donijela je obilne oborine i velike valove koji su uzrokovali ozbiljne probleme u prometu, ali i velike materijalne štete. 

Matreijalna šteta za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, izvijestila je Civilna zaštita, prouzročena je na dva krova obiteljske kuće u Ježdovcu. Zabilježeno je i rušenje nekoliko stabala na prometnice.

Jak vjetar oštetio je i krov benzinske postaje kod motela Plitvice na zagrebačkoj obliaznici. Vatrogasci na području Zagreba imali su pune ruke posla. Iz više kvartova došli su pozivi za uklanjanje srušenih drveća, a negdje je bilo potreno i ispumpati vodu.

Oluja koja je jučer poharala Zagreb i okolicu napravila je štetu i na civilnom dijelu aerodroma na Lučkom, a navodno je i manja šteta nastala i na nekoliko helikoptera. Neki navode da je čak i pijavica protutnjala kroz Lučko. Prema prvim informacijama tri zrakoplova su potpuno uništena, na nekoliko hangara oluja je dignula krov, a jedan hangar je potpuno uništila. Nitko srećom nije ozlijeđen. 

Hrvatska udruga kontrolora letenja na svom je Facebooku izvijestila o materijalnim štetama koje je nevrijeme prouzročilo na letjelištu Lučko.

Jaki udari juga koji su bili jači i od 100 kilometra na sat u nedjelju su mjestimično stvarali i valove i do šest meatra visine a takvo nevrijeme na moru ugrožava trajektni i katamaranski promet, izvijestili su u subotu iz Pomorskog meteorološkog centra u Splitu.

Najjači vjetar zabilježen u posljednjih nekoliko godina zapuhao je subotu poslijepodne u Zadru, gdje je prosječna brzina juga dosegla 20 m/s, a izmjereni su udari do 105 km/h. Ravnateljstvo Civilne zaštite u nedjelju je izvijestio o posljedicama jučerašnjeg nevremena po županijama pa je tako na području Zadarske županije zaprimljeno više dojava o srušenim stablima, električnim i telefonskim stupovima te razbacanim predmetima, što je uzrokovano olujnim jugom. Dojava o većim materijalnim štetama nije bilo.

1/17

Na Palagruži jugo je do 11 sati imalo udare do 109 km/h, Lastovu 108 km/h, a Splitu 90 km/h Jako nevrijeme zahvatilo je i Istru. Kako je izvijestio Istramet, više od 7000 munja je zabilježeno, a udari juga na Fortici u Labinu su dostizali do 122 km/h. Civilna zaštita izvijestila je pak da nije bilo većih posljedica vremenske nepogode te da su zaprimljene dvije dojave o poplavljenim kolnicima i četiri dojave o palim stablima na prometnice. Bez opskrbe električnom energijom jedno vrijeme bili su dijelovi općina Žminj i Cerovlje zbog ispada na dalekovodu. U vremenu od 23:05 do 00:30 sati za sav promet bila je zatvorena cesta D 75 na mostu Antenal zbog visoke razine mora i velikih valova.

1/24

Šibensko-kninska županija zaprimila je tri dojave o padu dijelova stabala na prometnicu (Ivoševci, Gračac, Roški slap) i jednu dojavu o padu dijelova krova na prometnicu (Skradin).

Nadalje, Primorsko-goranska županija primila je više dojava građana o problemima prouzročenim jakom kišom i jakim vjetrom. Primljene su dojave o podignutim šahtama, stablima i granju na kolnicima na području Rijeke (Vukovarska ulica, Bulevard oslobođenja, Osječka  i okolne ulice). Na autocesti A6, čvor Ravna Gora, zatvoren je bio izlazni trak iz smjera Zagreba i ulazni prema Rijeci, a promet između čvorova Ravna Gora - Vrbovsko se odvijao usporeno zbog vode na kolniku. 

Intervenirali su vatrogasci i komunalne službe s područja grada Rijeke i ophodarske i vatrogasne službe Autoceste Rijeka Zagreb. Većih materijalnih šteta nije bilo.

Olujno nevrijeme s kišom zahvatilo je područje grada Senja u Ličko-senjskoj županiji te prouzročilo plavljenje više gospodarskih i stambenih objekata. Na ispumpavanju vode angažirane su vatrogasne snage JVP Senj. Također, zabilježeno je više odrona kamenja na državnim cestama DC 8 i DC 23.

Nevrijeme je u Karlovačkoj županiji zahvatilo područje grada Karlovca te uzrokovalo prodor vode u prizemne i podrumske prostorije u nekoliko objekata. Na intervenciju ispumpavanja izašli su vatrogasci JVP Karlovac.

Također, zbog olujnog nevremena praćenog grmljavinom i jakim vjetrom bilo je poteškoća u opskrbi električnom energijom na području grada Ozlja.

Uslijed jakog nevremena praćenog jakim vjetrom i kišom u Koprivničko-križevačkoj županiji bilo je poteškoća u opskrbi električnom energijom na području grada Donja Stubica. Odmah po događaju na teren su izašle sve raspoložive ekipe HEP-a te su kvarovi promptno otklanjani. Zabilježeno je nekoliko rušenja stabala na prometnice koji su uklanjali pripadnici DVD-a.

Ključne riječi

Komentara 4

QW
qwe
11:39 04.10.2020.

Ovi avioni su lagani i trebali su biti u hangaru. Nisu li ti avioni, kad već nisu bili u hangaru, trebali biti pričvšćeni za tlo?

DU
Deleted user
16:17 04.10.2020.

Za ovo nije odgovoran samo vjetar....

Avatar Uhljeb25
Uhljeb25
11:30 04.10.2020.

Škandaloznoooo....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije