Naslovnica Vijesti Hrvatska

FOTO Gotovina: Neću u politiku. To nije moj izbor

Na putu do katedrale generala su pozdravljali brojni građani, a on je u jednom trenutku rekao: - Očito nas sveti Krševan voli kad nam je dao ovako lijepo vrijeme danas
24. studenoga 2012. u 09:51 69 komentara 526 prikaza
Doček Gotovine u Zadru (1)
Foto: Filip Brala/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/49

-16. studenoga ove godine međunarodna zajednica potvrdila je da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni Od toga dana možemo reći da je Domovinski rat završen i da pripada povijesti. Zatvorili smo jedno poglavlje koje zasluženo nosi naslov pobjednici u ratu. Nova poglavlja hrvatske priče čekaju da ih zajedno napišemo. Punim jedrima moramo zaploviti u novo vrijeme i svojim djelima postati pobjednici u miru, rekao je pozdravljajući na Forumu više od 40.000 Zadrana i gostiju iz cijele Hrvatske general Ante Gotovina. U nadahnutom govoru general je poručio kako ne smijemo gubiti nadu, kao što je ni on nije nikada gubio u Haagu.

-U godini koja je pred nama zauzet ćemo svoje mjesto za stolom europske obitelji kojoj oduvijek pripadamo. Dragi prijatelji, sve je u našim rukama, budimo lučonoše nade. S vjerom u sebe i svoje mogućnosti. Naša mala Hrvatska puno je postigla u posljednje 22 godine, ne dopustimo glasnicima malodušja da svrnu naš pogled s onoga što nam je cilj, a to je snažna europska Hrvatska! Neka se u Lijepoj Našoj svaki građaninh budi s uvjerenjem da je ovo zemlja s kojom će ostvariti svoje snove. Biti idući Luka Modrić, maestro Vjekoslav Šutej, Ivan Meštrović ili Nikola Tesla.... Sve je pred nama i sve ovisi o nama, naglasio je dok je razdragana masa skandirala "Ante, Ante".

U intervjuu za HTV u Zadru general Gotovina odbacio je bilo kakvu mogućnost o budućem aktivnom političkom angažmanu. "Neću u politiku. To nije moj izbor", kratko je odgovorio Gotovina.

 General Gotovina od ranog je jutra bio u Zadru. U Domu županije pozdravili su ga gradonačelnici i načelnici općina, a potom je prisustvovao misi u Katedrali sv. Stošije i molio na grobu zadarskih nadbiskupa Marijana Oblaka i Ivana Prenđe.

 Erupcija emocija, koje je eksplodirala najprije prošloga petka, nakon oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču, jučer je u Zadru doživjela vrhunac. Svi, baš svi htjeli su generala zagrliti, dotaknuti, pozdraviti se snjim.

 -Samo da mi srce ne iskoči prije nego što mu predam nagradu, rekao je u Hrvatskom narodnom kazalištu Davor Aras, predsjednik Gradskog vijeća 2001. godine, kada je donesena odluka da general Gotovina postane počasni građanin Zadra. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća generalu je nakon 11 godina čekanja povelja jučer napokon uručena, kao i prošlogodišnja Nagrada Grada Zadra. Iako je protokol isplanirao svaku minutu, a jako osiguranje pratilo svaki korak, general se srdačno pozdravljao sa svakim Zadraninom, često skrećući s predviđene rute.

 -Sretan sam, prijatelji, sretan što sam s vama, ponavljao je, a na kraju službenog programa koji mu je Zadar priredio, s 12-godišnjim dječakom Lukom Ceranjom u nebo je pustio bijelu golubicu i svima zaželio mir.

>>'Sretan sam što su generali slobodni! Petica za obranu

Mons. Puljić usporedio generale s vitezo

Mons. Puljić usporedio generale s vitezom sv. Krševanom

Govoreći o ulozi branitelja u Domovinskom ratu, mons. Želimir Puljić usporedio je generale Gotovinu i Markača s vitezom sv. Krševanom i srednjovjekovnim vitezovima koji su velikom žrtvom u ratu obranili svoju i našu čast.

- A jedan je od njih danas je među nama, slavni vitez od Pakistana, oprostite, Pakoštana, Ante Gotovina, kazao je mons Puljić i nasmijao okupljene.

- Vidim da ste se nasmijali, ali to vam je tako kad se naš župnik u Pakoštanima na telefon javlja "ovdje župni ured Pakistan", objasnio je zadarski nadbiskup.

Iznenađenje na prijemu Na kraju prijema

Iznenađenje na prijemu

Na kraju prijema u Domu Zadarske županije generalu Gotovini, umjesto šampanjca, poslužen je zavajun, napitak od jaja, šećera i prošeka. Kako je objasnio župan Stipe Zrilić, djelatnici županije htjeli su iznenaditi generala njegovim omiljenim pićem iz djetinjstva.

Zahvalio Arasu ali ne i Kalmeti Prima

Zahvalio Arasu ali ne i Kalmeti
Primajući Povelju počasnoga građanina, general Gotovina zahvalio je samo predsjedniku Gradskog vijeća 2001. godine Davoru Arasu, ali ne i tadašnjem gradonačelniku Božidaru Kalmeti, za čijeg je mandata odluka donesena.

- Drago mi je da smo zajedno nakon 12 godina kako bi primio ovu povelju. Hvala tadašnjem predsjedniku vijeća Davoru Arasu i svim vijećnicima na ovom priznanju i čestitam svima vama koji ste primili nagradu ove godine, kratko je rekao Gotovina.

Javna priznanja Na svečanoj sjednici Gr

Javna priznanja

Na svečanoj sjednici Gradskoj vijeća u povodu Dana grada Zadra uručena su javna priznanja. Nagrade za životno djelo primili su dugogodišnji trener Veslačkoga kluba Jadran Romano Bajlo i prof. dr. Vjekoslav Jerolimov. Nagrade Grada Zadra dodijeljene su Sveučilištu u Zadru, Središnjem crkvenom gradskom zboru, Ivi Nižiću, Eriku Pavinu i Eriki Krpan, dok je Grb Grada Zadra uručen Udruzi za športsku rekreaciju Loptica, Roku Žaja i Božidaru Petaniju.

ANTE GOTOVINA - PRVI VELIKI INTERVJU

ANTE GOTOVINA - PRVI VELIKI INTERVJU

U PONEDJELJAK SAMO U VEČERNJEM LISTU

CCC
Must have
Proljetni komadi u kojima ćete izgledati stajliš, a za njih ne morate potrošiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas

  • ovoono:

    Polako narode kad dođe vrijeme i to će se obistinit,povjesno gledano temelj je utvrđen gradit će mo dalje, nova stranka SHP' stranka hrvatskog preporoda'

  • vadis:

    A. Gotovina se do sada ponasa razborito. Nadam se da nece pokleknuti pod velikim pritiskom slavljenika. Slavljenike slava lako moze pokvariti a posebice na Balkanu. Gotovina je veliki dio zivota zivio na zapadu, nadam se da nije tipicni Balkanac!!